Haberler

Eski Bakan Çelik: "Makam Onayı Atamalarını Ben Değil Valiler Yaptı"

Eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. maddesine göre "makam onayı" ile yapılan atamaların yetkisini Valiliklere bıraktığını belirterek, makam onayı ile yapılan atamaları valilikler tarafından yapıldığını açıkladı.

Eski Milli Eğitim Bakanı ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik, 657 Sayılı kanunun 76. maddesine göre yapılan atamalarla ilgili olarak basında bazı haberlerin yer aldığını söyleyerek konu ile ilgili açıklamada bulundu. Daha önce taşradaki okul ve kurumlarda yönetici atama yetkisinin büyük oranda Bakanlık merkez teşkilatının yetkisinde olduğunu belirten Çelik, söz konusu yetkiyi bizzat kendisinin valiliklere bıraktığını açıkladı. Valiliklerin yapacağı atılmalarda esas olmak üzere yönetmeliklerin hazırlandığını ve buna göre yönetmeliklere göre atamaların yapıldığını anlatan Çelik, "Ancak kendi ideolojik duruşları istikametimle Bakanlığı idare etmeye hevesli bazı sendikalar tarafından her seferinde yönetmelikler Danıştay'a götürülmüş ve çıkan iptal kararları sonucu hem atanan insanlar mağdur olmuş, hem de yöneticiliklere asaleten atama gerçekleştirilememiştir" dedi.

-"ATAMALARA USULSÜZ DEMEK DEVLET İŞLEYİŞİNİ BİLMEYEN YAKLAŞIMDIR"

Uzun zaman vekaleten yöneticilik yapan eğitimcilerin mağduriyetini gidermek, eğitim camiasının bu yöndeki beklentilerine cevap vermek üzere on bir yılda bazı atamaların bakan yetkisi ile yapıldığını anlatan Çelik, "Devlette devamlılık, iş ve işlemlerin boşluk kabul edemeyeceği prensibinden hareketle tamamen yasal mevzuat çerçevesinde yapılan atamaların "giderayak' şeklinde nitelendirilmesi haksız ve mesnetsiz bir yakıştırmadır. Kaldı ki; 1 Mayıs 2009 tarihinde Sayın Başbakan kabine değişikliğini ilan edinceye kadar kimsenin revizyonla ilgili kesin bir bilgisi de mevcut değildir. Kanun, yönetmelikten önce gelir. Yönetmelik yoksa kanun da bir Bakana yetki veriyorsa ve Bakan da buna göre atama yapıyorsa burada usulsüzlük aramak iyi niyetle bağdaşmamakladır. Kaldı ki; İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, il ve ilçe Milli Eğilim Şube Müdürleri görevlerine merkezden re'sen atama yapan Milli Eğitim Bakanına okul müdürü atayamazsın şeklinde eleştiriler yöneltmek aslında devletin işleyişini bilmemekten kaynaklanan bir yaklaşımdır" diye konuştu.

Kadrolaşma niyet ve arzusunda olan bir Bakanın; kendi kullandığı, daha önce merkeze ait yönetici atama yetkisini hazırladığı yönetmelikle Valiliklere vermeyeceğine işaret eden Çelik, "Bunu yapmış bir Bakan olarak söz konusu ithamlara muhatap olmam hakkaniyetle bağdaşan bir tutum değildir" dedi.(ANKA)

(ONR/HF/BUN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title