"Eşit İşe Eşit Ücret"
"Kırmızı Çanta Kampanyası" ile BPW Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatıldı.
"Eşit işe Eşit Ücret Kampanyası", aynı işi yapan kadın ve erkeklerin ücretleri arasında cinsiyetleri nedeniyle var olan gelir farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla Birleşmiş Milletler'in danışman örgütlerinden BPW-Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu tarafından, 1988 yılından bu yana her yıl eş zamanlı olarak tüm Avrupa ülkelerinde sürdürdüğü bir etkinliktir. BPW Türkiye Federasyonu'na bağlı İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Boğaziçi Kulübü'nün "Eşit İşe Eşit Ücret" konusunda kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla düzenlediği basın toplantısına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katılarak destek verdi.
"Eşit İşe Eşit Ücret" Kampanyası ilk defa 1988 yılında, kadın ve erkek arasında aynı iş için mevcut ücret farkını vurgulamak ve her iki cinsiyette eşit ücret için "Kırmızı Çanta Kampanyası" ile BPW (Business and Professional Women) Amerika Birleşik Devletleri tarafından başlatıldı. Daha sonra BPW Almanya bu düşünceleri aldı ve kırmızı çanta ile kampanya girişimini başlattı. İlk "Eşit İşe Eşit Ücret" 2009 yılında kuruldu ve çok başarılı oldu. BPW Uluslararası Federasyonu, Kadının Statüsünde Birleşmiş Milletler Komisyonu'nun oturumu sırasında "Eşit İşe Eşit Ücret" Kampanyasını duyurdu. 2009 yılından bu yana BPW' ya bağlı olan Avustralya, Avusturya, İsviçre ve Hollanda gibi bir çok ülke bu kampanyaya katılmış ve kendi ülkelerinde "Eşit İşe Eşit Ücret" Kampanyaları başlatmışlardır. Uluslararası BPW dünya genelinde kadın ve erkek arasındaki mevcut ücret farkını kapatmak için ve yine dünya çapında bir hareketi sağlamak için "Eşit İşe Eşit Ücret" kampanyasını desteklemektedir.
"Eşit İşe Eşit Ücret" ne demektir?
"Eşit İşe Eşit Ücret" kadın ve erkeğin bir mali yıl içersindeki kazancının aynı ücret seviyesine ulaşması için aynı dönem içersinde kadının fazladan çalışması gereken gün sayısına işaret ediyor. Bir başka deyişle erkeklerin aynı iş için bir yıl çalışarak elde ettikleri gelir için, kadının kaç ay çalışmak zorunda olduğunu hesaplıyor. Örneğin %25 eşitsizlik olması durumunda kadın ancak 15 ay çalışarak aynı geliri elde edebiliyor.
Türkiye'de "Eşit İşe Eşit Ücret" günü
Türkiye'de kamu sektöründe aynı iş tanımında istihdam edilen kadına ücret farklılığı ortadan kaldırılmış, ancak bu durum özel sektörde bazı işlerde %40'lara kadar çıkabiliyor.
Bir iş haftasının 5 gün olarak hesaplanması durumunda bir kişi yılda 260 gün çalışıyor. Kadın ve erkek ücret farkı oranının bu sayıyla çarpılmasıyla elde edilen sayı "Eşit İşe Eşit Ücret" gününü ortaya koyuyor. Dünya Bankası raporuna göre Türkiye'de bu fark ortalama %20.
Bu durumda hesap ortada!
260x%20= 52. gün. Bu da ülkemizde 2012 yılında yılın 52. Günü olan 21 Şubat'a denk geliyor. Yani erkeklerin 01.01. 2011'den 31.12.2011'e kadar elde ettiği kazancı ülkemizdeki kadınlar 01.01.2011'den 21.02.2012'ye kadar çalışarak elde ediyor. Bu durumda ülkemizdeki kadınların aynı ücreti alabilmesi için 52 gün daha fazla çalışması gerekiyor.
Kadın ve erkek arasındaki zararlı ve önemli gelir uçurumunu azaltmaya yönelik olarak tasarlanan "Eşit İşe Eşit Ücret" kampanyası ancak toplumun bu konu hakkında bilgilenmesi geçerlilik kazanacak, ülke liderlerinin gündemine girecektir.