Haberler

Eşinden Fazla Kazanan Kadın Dayak Yiyor

'Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet' Araştırması, Kadınların, Aileye Eşlerinden Daha Çok Gelir Getirmesinin Fiziksel Şiddete Maruz Kalma Riskini En Az 2 Misli Artırdığını Ortaya Koydu.

''Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet'' araştırması, kadınların, aileye eşlerinden daha çok gelir getirmesinin fiziksel şiddete maruz kalma riskini en az 2 misli artırdığını ortaya koydu.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Gül Altınay ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Arat'ın, TÜBİTAK'ın desteğiyle yürüttüğü 18 ay süren ''Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet'' araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'de her 3 kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü ortaya çıktı. Buna karşın katılımcı her 10 kadından 9'u, ''haklı görülebilecek dayak yoktur'' görüşünü dile getirdi.

Katılımcı kadınlar, ''erkeklerin eşlerine neden şiddet uyguladığına'' ilişkin sorulara, ''itaatsizlik, ekonomik sorunlar, erkeklerin güçsüzlükleri, acizlikleri'' şeklinde cevaplar verdi. Evlilik hayatı boyunca eşinden en az bir kez fiziksel şiddet görmüş kadınların oranı, Türkiye örnekleminde yüzde 35, Doğu örnekleminde ise yüzde 40 olarak ortaya çıktı.

Kocasından boşanmış veya ayrılmış kadınlarda fiziksel şiddet görme oranının yüzde 78'lere kadar çıktığı tespit edilen araştırmada, şiddetin en fazla, ''kendileri tanışıp anlaşan, ancak aile onayı almadan evlenenlerde yaşandığı'' belirlendi.

Araştırma, eşler arasındaki statü farkının kadın lehine olmasının şiddet riskini artıran bir faktör olduğunu da ortaya koydu. Aileye eşinden daha çok gelir getirdiğini ifade eden kadınların yüzde 63'ü eşlerinden en az bir kez fiziksel şiddet gördüğünü bildirdi. Buna göre, kadınların aileye kocalarından daha çok gelir getirmesi, fiziksel şiddet riskini en az 2 misli artırırken, bu durumda olan her 3 kadından 2'si fiziksel şiddete maruz kaldığını kaydetti. Burada en fazla şehirde oturanların şiddete maruz kaldığı tespit edildi.

Ayrıca cinsel şiddete uğradığını söyleyenlerin yüzde 67'sinin aynı zamanda fiziksel şiddete maruz kaldığı belirlendi.

Eğitim düzeyi arttıkça fiziksel şiddet gördüğünü belirten kadınların oranı, genel eğilim olarak azalsa da, yüksek öğrenim görenlerin yüzde 12'sinin en az bir kez fiziksel şiddete maruz kaldığı dikkati çekti. Eşi okur-yazar olmayan kadınların yarısı, en az bir kez şiddete maruz kaldığını ifade ederken, yüksek öğrenim görmüş 6 erkekten birinin de eşine şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title