Haberler

Esiad Dış Politika Konferansı

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (esiad) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, Türk Dış Politikasının Etnik ve Dini Temellerden Beslendiğine İlişkin Bir İzlenimlerinin Bulunmadığını Belirtti

Ege Sanayiciler ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, Türk dış politikasının etnik ve dini temellerden beslendiğine ilişkin bir izlenimlerinin bulunmadığını belirtti.

Gazeteci Murat Ergin'in katılımıyla düzenlenen 'Türk Dış Politikasının Ekseni Kayıyor mu ?' konulu konferansta konuşan Şükürer, Türk dış politikasının son dönemde 'komşularla sıfır sorun politikası' çerçevesinde büyük değişimlere sahne olduğunu söyledi.

Bu değişikliğe ve açılıma ön yargılı bakılmaması gerektiğini, giderek globalleşen dünyada uyumsuz ilişki biçimlerinin yerinin olmadığını ifade eden Şükürer, 'Ancak dış politikanın yapıştırıcı unsurunun etnik veya dini temellerden beslenmesinin beraberinde birçok soruna yol açacağını gözden uzat tutmamak gerekli. Şüphesiz şu anda böylesine dış politikamızın etnik ve dini temellerden beslendiğine yönelik bir izlenimimiz yok' dedi.

Küresel krizle birlikte dünya siyasetinde dengelerin değişmeye başladığını, yakın döneme ilişkin bazı soru işaretlerinin ortaya atıldığını kaydeden Şükürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu çok bilinmeyenli denklemde en doğru olan ülkeyi katı angajmanlara sokmadan, elimizi esnek tutabileceğimiz bir tutuma sahip olmaktır. Aşırı pragmatik, omurgasız bir dış politikadan da bahsetmiyoruz. 'One minute' demek kolaydır, ancak örneğin Amerikan senatosunda verilen Sözde Ermeni Tasarısı mücadelesinde, bu sözü söylediklerinizin eksikliğini hissetmek acıdır ve saygınlığı tartışmalıdır.'

Gazeteci Murat Ergin ise Türkiye'nin ekseninin kayıp kaymadığı sorusunun tüm dünyada merak edildiğini, ancak Türkiye kamuoyunun bu ilginin farkında olmadığını ifade etti.

Bu sorunun ortaya atılmasında Davos'ta yaşanan olay ve Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleriyle yakınlaşma politikasının etkili olduğunu belirten Ergin, 'Ortadoğu ve Arap dünyası ile atılan temeller ve kültürel yakınlaşma başka iktidarlar gelse de devam edecektir' dedi.

(TLA-SY-BER) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title