Haberler

Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşümde Kapsamında 45 Bin Konutu Transfer Edecek

Esenler Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilçede riskli durumda olan 45 bin konutu transfer edecek.

Esenler Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ilçede riskli durumda olan 45 bin konutu transfer edecek. İlçede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler'de yaklaşık 100 bin konutumuz problemli. Bu 100 bin konuttan şu ana kadar yaklaşık 26 bin konut yenilendi" dedi.

Esenler Belediyesi tarafından ilçede başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız devam ediyor. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ilçede devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin son gelişmeleri paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi. 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Göksu, kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinen son nokta hakkında bilgiler verdi.

"Esenler'de yaklaşık 100 bin konutumuz problemli"

İlçede ciddi problemleri olan binalar olduğuna dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesinin tek çözümünün yenilenmesi olduğunu söyledi Göksu, "15 Temmuz hain darbe girişimi öncesi Esenler sınırları içinde olan askeri arazilerin belediyeye tahsisi zaten gerçekleşmişti. Bu görmüş olduğunuz askeri bölge de dahil olmak üzere toplam 3.3 milyon metrekare park yapılıyor. Bu parkların bir tanesi tek park 2.6 milyon metrekare tek parça park oluyor ki dünyanın en büyük şehir parkı yapılıyor. Depremle ilgili hazırlık dediğinizde bir tane cevabı var. Eskimiş yapı stoğunu yenilemek, başka bir yolu yoktur bunun. Eğer eskimiş yapı stoğunu yenilemezseniz, ne yaparsanız yapın depremle ilgili hazırlık yapmış olmazsınız. Bu çerçevede Esenler yapı stoğu konusunda ciddi problemleri olan bir ilçe. Bunun için 2006 verilerimize göre Esenler'de yaklaşık 100 bin konutumuz problemli. Bu 100 bin konuttan şu ana kadar yaklaşık 26 bin konut yenilendi" ifadelerini kullandı.

"45 bin konut transferi yapıyoruz"

"Ortalama İstanbul'da bir kilometrekarede 13 bin kişi yaşarken, Esenler'de kilometrekare yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor" diyen Başkan Göksu, "Yapı stoğumuzdaki ciddi problem çok hızlı bir şekilde yenileşme yapmamızı gerekli kılıyor. Bu çerçevede bize tahsis edilen bu hazine arazinin mülkü de Esenler Belediyesi'ne geçti. Biz burayla ilgili projelerimizi bitirdik. Planlarımızı geçtiğimiz hafta bakanlığımıza takdim ettik. Bu hafta resmi süreçler başlıyor. Biz 74 bin konutun, Marmara depremi olduğu takdirde çok ciddi problemle karşı karşıya kalma ihtimali olan bu 74 bin konutun 40 ila 45 bin konutunu bu bölgeye transfer ediyoruz. Peki transfer ettiğimiz 45 bin konutun yerini ne yapıyoruz? Orayı da tekrar yapılaşmaya açmıyoruz. Transfer ettiğimiz konutların yerine şehir meydanı, park, okul gibi şehir donatısı için kullanıyoruz" dedi.

Projeyi 5 yıl içerisinde tamamlamak istediğini dile getiren Başkan Göksu, Ağaçlık alanların da imar işlemine tabi tutulmayacağını belirtti. Göksu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Ağaçlık alanlar kesinlikle imar işlemine tabi tutulmayacak"

"Bu arazilerde ağaçlık alanlar var. Bu ağaçlık alanlar kesinlikle imar işlemine tabi tutulmayacak. Bunlar doğal yapısı itibariyle korunacak. Aynı zamanda bütün ağaçlar teker teker devlet kayıtlarına girilerek devlet arşivine geçiriliyor. Bize tahsis edilen askeri alan içerisinde 3.3 milyon metrekare park yaparken sadece yapılaştıracağımız alan 1.6 milyon metrekare.Deprem açısından güvenli, yaşam kalitesi açısından niteliklere sahip ve herşeyden önemlisi yüksek katlı olmayan, ortalama kat yüksekliği 6 olan toprağa yakın bir şehir kuruyoruz. Bu şehir dünyanın en güvenilir, en akıllı şehri olacak. Dünyada bugüne kadar akıllı şehir olarak bilinen neresi varsa bu şehirlerin hepsi incelendi hepsi araştırıldı. Onların daha üst modülü olacak şekilde çalışmalar başladı" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Tevfik İstanbul Esenler Politika Güncel Haberler

title