Haberler

Erzurum'un Yüzen Adaları

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Tortum İlçesi'ne 2 kilometre uzaklıktaki Zökün Gölü üzerinde Türkiye'nin en güzel 2 yüzen ada bulunduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, Tortum İlçesi'ne 2 kilometre uzaklıktaki Zökün Gölü üzerinde Türkiye'nin en güzel 2 yüzen ada bulunduğunu söyledi. Yüzen adaları görmeye gelen öğretmenlerle birlikte halay çeken Prof. Dr. Bulut, 20 bin metrekare büyüklüğündeki yüzen adaların ise 100 ve 200'er metrekare olduğunu söyledi.

Erzurum'da keşfedilen yüzen adaların turizme kazandırılması için 2002 yılından itibaren çalışma yapan Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, bugüne kadar gelen telefon ihbarları ile Türkiye'deki 15 kentte ada bulunduğunu belirtti. Yüzen adaları tek tek Türk turizmine kazandırdığını anlatan Prof. Dr. İhsan Bulut, şöyle dedi:

"Zökün Gölü'ndeki binlerce yıllık oluşum, flora ve faunasıyla gelecek nesillere bozulmadan jeolojik miras olarak saklanmalıdır. Tortum'daki bu yüzen iki ada, Türkiye'nin en güzel yüzen adasıdır" dedi. Tortum Belediyesi ve Kaymakamlığı'nın acilen yüzen adaya giden yolu gösteren yol ve mesafe tabelası ile tanıtıcı pano yerleştirmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Bulut, şöyle dedi:

"Yüzen adalara ziyaretin çevreci kurallar içerisinde gerçekleşmesini sağlamak çok önemli. Çünkü bu tür alanlar hassas ekosistemlerdir. Balıkçıl, ördek, turna ve saz bülbülü gibi yüzlerce kuş ile sulak alan canlısının beslenme, üreme ve barınma alanlarıdır.

Kahramanmaraş'tan geldiğini belirten Leyla Çakmak, yüzen adaların ilginç olduğunu söyledi. Öğretmen Emine Özdemir ise ilk kez böyle bir şey gördüğünü bildirdi. Üzerine çıktıkları yüzen adayla gölü gezenler, çevredekilerin halatla çektiği adanın yanaşmasıyla kıyıya çıktı. Prof. Dr. Bulut, ziyaretçilerle yüzen ada üzerinde halay çekerek bu sevinçi doyasıya kutlarken, "Adayla gölde gezmek harika oluyor" dedi

YÜZEN ADALAR NASIL OLUŞUYOR?

Rüzgarla hareket eden yüzen adalar, bitki kök ve saplarının, canlı kök ve çürüklerinin birikmesiyle ve birbirine yapışarak organik madde oranı yüksek sıkı keçemsi bir doku oluşturmasıyla meydana geliyor. Birbirine tutunan bu bitkiler, su üstünde sal gibi yüzmeye başladıktan sonra üzerinde bitkiler, hatta ağaçlar yetişebiliyor. Bingöl'deki yüzen adalarının üzerinde 3 dişbudak ağacı ve çalılar bulunuyor. Rüzgarın estiği yöne doğru yer değiştiren adalar, büyüklüklerine göre sırıklarla da itilebiliyor. Prof. Dr. İhsan Bulut, oluşumu yüzlerce hatta binlerce yıl süren adaların bilinçsiz yararlanma sonucu kısa sürede yok olabileceğini ve bu nedenle turizme kazandırılması kadar korunmasının önemli olduğunu vurguladı. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title