Haberler

Erzurum - Karaman:Kars'Tan Gürcistan, İran, Azerbaycan, Nahç

Tcdd (devlet Demiryolları) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kars'tan Gürcistan, İran, Azerbaycan, Nahçıvan'a Demiryolu ile Bağlanmak İçin Yeni Projeler Başlattıklarını Bildirdi.

TCDD (Devlet Demiryolları) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Kars'tan Gürcistan, İran, Azerbaycan, Nahçıvan'a demiryolu ile bağlanmak için yeni projeler başlattıklarını bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Deneği (MÜSİAD) tarafından Erzurum'da düzenlenen 'Lojistik sektör kurulu istişare toplantısında' konuşan Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin demiryolu bağlantısının dış dünyayla kesik olduğunu anımsattı. Asya ile Avrupa arasındaki 75 milyar dolarlık navlun pazarından bu bağlantıları kurarak daha fazla pay alınacağını vurgulayan Karaman, şunları söyledi:

"Tüp geçiti mutlaka yapmamız lazım. O zaman Çin'den Londra'ya kadar İpek yolu kesintisiz olabilsin. O zaman Ermenistan sınır kapısı kapalı olduğuna göre mutlaka Kars- Tiflis'i yapıp, Gürcistan üzerinden doğuya varalım. Bunun için proje başlattık. Şu anda viyadükler, tünellerin yapımı devam ediyor. Ama yetmedi. Bizim her zaman çok iyi komşuluk ilişkilerimiz olan İran'la bu bölgede bağlantı yapmamız lazım. Onun için de şu anda Selim'den Iğdır kanalına bir yol uygulama proje ihalesi yapıyoruz. En geç gelecek sene o işin de ihalesini yapacağız. Dolayısıylada İran, Nahçıvan, Kars- Tiflis, üçlü şekilde hem kuzeye, hem doğuya hem de Hazar Denizinden doğuya bağlanan yollarımız olacak. Bu bölgeyi de Trabzon'a bağlayacağız. Erzurum'dan gelecek Trabzon'a ve güneye inecek yollar yer alacak. İstanbul- Kars- Tiflis, Bakü, Irak, Kars, Nahçıvan, Basra, Halep, Mekke oradan hicaz demiryoluna gidilecek. İstanbul- Halep, Kuzey Afrika'ya kadar uzanacak."

İstanbul Boğazı'nda yapılan Tüp Geçitle iki kıta demiryolunun birbirine ayrıca Kars- Erzurum- Erzincan- Sivas hatlarının da doğu ve güneydeki 5 komşu ülkeyle demiryolu hızlı tren bağlantılarını kurmuş olacağına işaret eden Karaman, böylece Türkiye'nin dış dünya ile bağlantısının kurulacağını ve navlun pazarından ciddi paylar alınacağını bildirdi. TCDD'nin hedeflerini anlatan Süleyman Karaman, 2014 yılında kesinlikle zarar etmemek ve kara geçmek için yapacaklarını iki yılda planladıklarını belirtti. Karaman, "Bu yıl 1 milyar 293 milyon dolar yol bakım-onarımı için ayrıldı. 2 milyar 383 milyon dolarlık sinyalizasyon ihalesi var. Bu iş yeni bir pazar. Bu alanda pek Türk firması yok. Bunun değerlendirilmesi lazım. Aynı şekilde elektrifikasyon alanı da benzer durumda. Burada da 2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Türk iş adamlarımız bu alanlara girmeliler. İleride İran ve Suriye'de de iş yapma imkanına sahip olurlar. Ayrıca 3 milyar dolarlık bir harcamayla da araçlar yenilenecek" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title