Haberler

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü'nden Akdeniz Anemisi Uyarısı

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Akdeniz Anemisiyle İlgili Uyarılarda Bulunarak, Akraba Evliliğinin Genetik Bir Takım Hastalıklara Sebep Olduğunu, Çiftlerin Evlenmeden Önce Hemoglobin ve Hemoglobin Elektrofolezi Tahlilleri Yaptırmalarını İstedi.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Akdeniz anemisiyle ilgili uyarılarda bulunarak, akraba evliliğinin genetik bir takım hastalıklara sebep olduğunu, çiftlerin evlenmeden önce hemoglobin ve hemoglobin elektrofolezi tahlilleri yaptırmalarını istedi.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Ali Daştan yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz anemisinin (Talasemi), Akdeniz ülkelerinde doğacak çocuğa, ana ve babasından intikal eden "Beta Talasemi" geninin yol açtığı bir çeşit kansızlık olduğu ifade etti. Aneminin oluşmasına neden olan etmenin, kandaki alyuvarların yapısında yer alan "hemoglobin" maddesinin yapımındaki kusur olduğu hatırlatılan Müdür Ali Daştan, "Hızlı ekonomik sosyal ve demografik değişimlerin yaşandığı ülkemizde akraba evliliğinin yaygınlığı devam etmekte.

Bu tür evlilikler kalıtsal hastalıklar için risk faktörüdür. Tedavisi çok güç ve kalıtsal bir hastalık olan talasemi için Türkiye genelinde 50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise her 10 kişiden biri taşıyıcı durumda. Demir eksikliği anemi ile karıştırılır. Anne ve babadan sadece birinin taşıyıcı olması durumunda çocuğun taşıyıcı olma riski yüzde 50'dir. Çoğunlukla 6 aylıkken birden bire başlayan ağır kansızlık sonucu kalp yetmezliği gelişir. Bunun olmaması için düzenli olarak

sık sık kan nakli yapılmalıdır. Genetik hastalıkların önüne geçilebilmesi ve sağlıklı nesiller için mutlaka her çiftin evlenmeden önce hemoglobin ve hemoglobin elektrofolezi tahlilleri yaptırmalıdır" dedi.

Kan naklinin yapılmadığı takdirde hastanın öleceğini belirten Ali Daştan, "Kan nakli yetersiz yapılırsa kemik iliğinin aşırı kan yapması sonucu kemiklerde kırılmalar olur. Çocuğun yüz şekli değişir, dalak ve karaciğer büyür, boy kısalır. Vücutta biriken aşırı demirin yol açtığı kalp problemleri ölüm sebebidir" diye belirtti.

Hastalığın tanı safhasında yapılması gerekenleri de açıklayan Daştan, "Anne ve babanın Akdeniz anemisi taşıyıcısı olması durumunda doğacak çocukların talasemi major olma riski yüzde 25, taşıyıcı olma riski ise yüzde 50 olacaktır. Ancak yüzde 25 ihtimalle çocuk normal olacaktır. Riskli ailelerde doğum öncesi tanı için gebeliğin 9. haftasından itibaren anne karnındaki bebeğe ait dokularda çeşitli testler yapılır" açıklamasını yaptı.

Hastalığın tedavisinin, kan nakillerinin yanı sıra nakledilen kan nedeniyle vücutta biriken fazla demirin idrarla atılımını sağlayan "Desforoksamin" ve C vitamini verilmesiyle sağlandığını hatırlatan Daştan, aşırı büyümüş dalağın ameliyatla alındığı ve erken yaşta kemik iliği nakli yapılan hastalarda yüzde 70-80 oranında sağlıklarına kavuşma ihtimali bulunduğunu kaydetti.

(AA-İRT-OM-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title