Haberler

Erzurum: Dünya Gıda Günü

- Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, Dünya Gıda Günü Olması Sebebiyle Yaptığı Açıklamada, Açlığın Önlenmesi İçin Tarımın Tüm Dünyada Önem Kazanması Gerektiğini Söyledi.

- Erzurum İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, Dünya Gıda Günü olması sebebiyle yaptığı açıklamada, açlığın önlenmesi için tarımın tüm dünyada önem kazanması gerektiğini söyledi.

Tarım Müdürü Erdoğan “ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı tarafından 1979 yılında yapılan 20. FAO Konferansında 147 üye ülkenin kararı ile Dünya Gıda Sorunlarının Boyutları ve Önemi hakkında kamuoyunu aydınlatmak, herkesi kötü ve yanlış beslenme, düşük hayat standardı, açlığa karşı mücadele ve işbirliğine çağırmak amacı ile her yıl 16 Ekim tarihinin ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bu yıl işlenecek olan teması: ‘Gıda Güvencesi İçin Tarıma Yatırım’ olarak belirlenmiştir.” dedi.

Dünyada açlığın önlenmesi için endüstrileşmiş ülkelerde küçük bir rol oynayan tarımın artık dünya çapında önem kazanması gerektiğinin altını çizen İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, dünyada yaklaşık olarak 854 milyon insanın yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi. Erdoğan şöyle dedi: “Ülkemizde ve hatta ilimizdeki çiftçilerin çoğu küçük ölçekli çiftçilerdir. Tarım sektörüne yatırım yapan çiftçi sayısı azdır. Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu kendi ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapmaktadırlar. Eğer çiftçilerimiz ürettikleri ihtiyaç fazlası ürünlerini gerektiği gibi değerlendirerek kar edebilirlerse, bunu gübre, kaliteli tohum, basit alet ve ekipmanlara dönüştürebilirler. Böylece çiftçilerimizin yaşam kalitesi de artmış olur. Tarım ürünlerini işleyen ve ticaretle uğraşanlar için en önemli problem, öncelikli olarak yeterli miktarda kaliteli tarım ürünü elde edememektir. İlimizdeki çiftçiler genellikle soğuk, kuraklık, sel zararları, böcek ve hastalıklar gibi kendi kontrolleri dışında olan olumsuzlularla da mücadele ettiklerinden dolayı ürün kalitesi düşebilmektedir. Bu problemin ortadan kalkması için kamu sektörü, talep edilen tarım ürünlerinin veya çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesini sağlamak için kooperatifleri ve taşeron kuruluşları teşvik ederek çiftçilerimize yardımcı olmalıdır. Küçük ölçekli çiftçileri ve özel yatırımcıları desteklemek amacıyla ilgili kuruluşların, çiftçilerin kendi kapasitelerini oluşturmaları için yapacakları yatırımlar yararlı olacaktır.”

(DD-DB)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title