Haberler

Erzurum Delilleri Çöpe Atan Profesörün 22.5 Yıl Hapsi Istendi

Delilleri çöpe atan profesörün 22.5 yıl hapsi istendiHümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA) - ERZURUM'da 15 Tammuz darbe girişiminin ardından FETÖ operasyonunda gözaltına alınmadan önce delilleri üniversite kampüsündeki çöp kutusuna atan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve...

Delilleri çöpe atan profesörün 22.5 yıl hapsi istendi

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA) - ERZURUM'da 15 Tammuz darbe girişiminin ardından FETÖ operasyonunda gözaltına alınmadan önce delilleri üniversite kampüsündeki çöp kutusuna atan Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç hakkında, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı öğretim üyesi 60 yaşındaki Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç, 21 Temmuz 2016'da gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Prof. Dr. Tanç'ın fakültedeki çalışma odasında yapılan aramada, bilgisayar kasasının yerinde olmadığı belirlendi. Üniversiteye ait güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis ekipleri, Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç'ın odasındaki bilgisayar kasasını alarak evine götürdüğünü ve flash bellekleri de çöpe attığını tespit etti. Bunun üzerine Prof. Dr. Tanç'ın üniversite lojmanlarındaki evine giden ekipler, iş yerinden götürdüğü bilgisayar kasasına ulaştı. Ekipler, aynı bölgedeki çöp kutusunda da 3 flash bellek ele geçirdi. Kasa ve flash bellekleri inceleyen polis, Prof. Dr. Tanç ile FETÖ elebaşı Fetullah Gülen arasındaki karşılıklı yazışmalar ve sohbet toplantılarında kullandığı değerlendirilen çeşitli belgelere ulaştı. Prof. Dr. Tanç'ın gönderdiği mektuplarda Gülen'e iltifat ettiği, Gülen'in de kendisine teşekkür ettiği belirlendi.

Prof.Dr. Halil İbrahim Tanç'ın 21 Temmuz günü gözaltına alınmadan önce delilleri yok etme görüntüleri, güvenlik kamerası görüntüleri tarafından saniye saniye kaydedildi. Saat 07.00 sıralarında fakülteye gelen ve iki kez girip çıkan Prof. Dr. Tanç'ın ilkinde bilgisayar kasasını, ikincisinde de çantasını otomobiline bırakması yer alıyor. Otomobiliyle üniversite yerleşkesinde bir süre gittiği ve daha sonra lojmanlara geldiği görüntülere yansıyan Prof. Dr. Tanç'ın, saat 07.23'de park ettiği aracından aldığı bilgisayar kasasını evine götürmesi de kameralar tarafından kaydedildi. Kayıtların devamındaki görüntülerde kampüsteki Anıtlar mevkisine giden Prof. Dr. Tanç'ın, etrafını kontrol ettikten sonra saat 09.36 sıralarında da çöp kutusuna cebindeki flash bellekleri atması yer aldı.

Kanun Hükmündeki Kararname ile meslekten ihraç edilen Prof. Dr. Halil İbrahim Tanç hakkında hazırlanan iddianame Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Halil İbrahim Tanç hakkında 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede Tanç'ın delilleri attığı çöp kutusundaki aramada üzerinde 'Yeni Ümit İlimler ve Kültür Dergisi' ibareleri yazılı metal görünümlü flash bellek ele geçirildiğine yer verildi. Tanık ifadelerinede yer verilen iddianamede başka bir soruşturmasının şüphelisi Y.K. fakültede 'FETÖ' denildiğinde ilk akla gelen kişinin Halil İbrahim Tanç olduğunu söyledi. Y.K., eski Prof. Tanç'ın en çok kurban toplayanlardan biri olduğunu burs ve haftalık sohbetlere katıldığını bildirdi.

'İlahiyat Fakültesi imamı' olduğu iddia edilen Halil İbrahim Tanç, savunmasında öğrencilik döneminde taşındığı arkadaş evinin örgütün olduğunu bilmediğini öne sürdü. Tanç, "Arkadaşlar, Gülen'e ait vaaz kasetlerini dinlemeye başladı. Ben de dinledikçe Gülen'in vaaz usulü hoşuma gitti ve öylece başlamış oldum. Fakülteden mezun olduktan sonra Erzurum'da yaşamaya devam ettim ve açılan bir sınava katıldım. Yüksek İslam Enstitüsüne asistan olarak girdim. Bu süreçte örgütün evlerinde kalan İlahiyat Fakültesinin talebeleriyle irtibatım devam etti. İlahiyat Fakültesinde okuyan öğrencilere örgütün evlerinde kalmaları, yurtlarına gitmeleri ve himmet adı altında örgüte yardımlarda bulunmaları, Zaman gazetesi, Sızıntı dergisine abone olmaları konusunda tavsiye ve telkinlerde bulundum. O dönem örgütün evinde kalmak, yurtlarına gitmek, Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone olmak yasak değildi. Ben de bu örgüte olan sevgim nedeniyle öğrencilere bu konuda bazı zamanlarda tavsiye ve telkinlerde bulundum."

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile görüşmek üzere ABD'ye gittiği tespit edilen Halil İbrahim Tanç'ın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atatürk Üniversitesi Hümeyra Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title