Haberler

Erzincan: Erzincan Esob Başkanı Ünal'ın, "Kredi" Talebi

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Necmettin Ünal, Doğu Bölgesi'ndeki esnaf ve sanatkarların mali sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, yöreye has kredi uygulaması yapılmasını istedi.

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Necmettin Ünal, Doğu Bölgesi'ndeki esnaf ve sanatkarların mali sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, yöreye has kredi uygulaması yapılmasını istedi.

Erzincan ESOB Başkanı Necmettin Ünal, Mercan Beldesi'ndeki Esnaf Odaları Başkanı Nurettin Küçük'ü ziyaretinde yaptığı konuşmada, ülke genelinde olduğu gibi Erzincan ekonomisinin de bu dalgalanmadan payını aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda özellikle küçük esnaf ve sanatkar yeterli desteği bulamadığından büyük sıkıntılarla baş başa kalmıştır. Ekonomik dalgalanmalardan etkilenen bir kısım küçük esnaf ve sanatkar ticari faaliyetlerini durdururken, bir kısmı da birikimlerini bugünlerde ayakta kalabilmek için harcamaktadır. Her türlü sıkıntıya göğüs geren esnaf ve sanatkar artık çaresiz kalmıştır. İlimiz ekonomisinde meydana gelen bu dalgalanmalardan en fazla ilçe ve belde esnafının etkilendiğini bu gezilerimizde gördük. Bu yörelerimizde küçük esnaf ve sanatkar, işsizlikten en önemlisi vatandaşın aldığı çeşitli mamullerden alacağını tahsil edememektedir. İlçelerimizde Ziraat Bankası'ndan başka banka bulunmadığından aylık olarak ödenen esnaf kredisinden istifade edemediği ve Esnaf Kefalet kooperatifleri aracılığıyla kredi verilemediği gözlemlenmiştir. Bulunduğumuz imkan siyasi bir kuruluş olmayıp esnaf kuruluşudur. Dolayısıyla çok dikkatli davranmalıyız. Şapkamızı önümüze koyarak düşünmeliyiz. Bugünkü duruma gelmemizin nedenlerini araştırmalıyız. Temennimiz dalgalanmaların biran önce rayına oturması, esnaf ve kefalet kooperatiflerine yeterli derecede plasman gönderilerek esnaf ve sanatkarımızın ihtiyacı olan kredilerin verilerek kendilerine yardımcı olunmasıdır. Esnafımızın alacağı bu krediyle işyerini daha iyi bir hale getireceğine inanıyorum".

Mercan Esnaf Odaları ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Nurettin Küçük ise açıklamasında, esnafın bugünkü şartlarda ayakta durmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Esnaf Kefalet kooperatifinin takip ve icra olayları gün geçtikçe artıyor. Mercan'da takip ve icra olayları olmamasına rağmen Altunkent ve Çadırkaya beldelerinde toplam 7 adet takip ve icra olayı vardır. Esnafımız artık tarım ve hayvancılık gibi ek işler yaprak ayakta durmaya çalışıyor. Yaptığımız tespitlerde siftah yapmadan dükkanını açıp kapatan esnafımız çoğunlukta. Doğu Anadolu Bölgesi olarak devletten uzun vadeli ve düşük faizli olarak kredi verilmesiyle esnafımız rahat nefes alacaktır. Bunun aksi olursa esnafımız takip ve icra olayları sonucunda kepenk kapatmak zorunda kalacaktır. Akabinde de işsizliğin artması paralel olarak göç hızlanacaktır. Bunun yanında esnafla ilgili bir kanun çıktığında doğu ile batı bölgeleri aynı kefeye konuluyor. Dolayısıyla doğu esnafı siliniyor. Çünkü batı bölgelerinde bir esnaf senenin 12 ayı çalışırken, doğudaki esnafı ise yılın 5 ayını çalışıyor. Bu nedenle kanun çıkarılırken doğu bölgesi esnafına sahip çıkılmasını istiyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title