Haberler

Erü Kemik İliği Nakli Merkezi, Akredite Edildi

Uluslararası Hücre Tedavisi Derneği ve Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyonu Derneği (JACİE) tarafından Avrupa ve dünya standartlarında akredite edilen Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Şahinur Dedeman Kemik İliği Merkezi ve Kök Hücre Tedavi Merkezi, yıllık 250 kemik iliği yapmayı hedefliyor. Merkez, bu kapasitesi ile Avrupa'nın en büyük Kemik İliği Merkezi konumunda bulunuyor.

ERÜ Şahinur Dedeman Kemik İliği ve Kök Hücre Tedavi Merkezi'nin JACİE tarafından akredite edilmesiyle ilgili düzenlenen törende konuşan Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ünal, kemik iliği nakli ve kök hücre konusunda çalışan merkezleri, uluslararası JACİE adlı kuruluşun akredite ettiğini belirterek, "17 ülkede 244 akredite edilmiş kurum bulunuyor. Türkiye'den de 45 merkez, bu kurum tarafından akredite edildi. Bunlardan birisi de biziz" dedi.

ERÜ Kemik İliği Nakli ve Kök Hücre Tedavi Merkezi'nin dünya ve Avrupa standartlarında tedavi sunan bir merkez olduğunu JACİE'nin de tasdik ettiğini ve akreditasyonunu yaptığını kaydeden Prof. Dr. Ünal, şöyle devam etti:

"Bu akreditasyon sayesinde merkezde gerçekleştirilen tüm tedavi hizmetleri uluslararası standartlar kapsamında gerçekleştirilecek ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından hasta kabul edilebilecek. İlgili ülkelerin sağlık otoriteleri ve sigorta kurumları ile yapılacak anlaşmalar kapsamında gönderilen hastaların tedavileri Kayseri'de gerçekleştirilecek. Ayrıca merkezimizde Avrupa standartlarında kök hücre toplanabilecek ve işlenebilecek, burada toplanan ve işlenen kök hücreler, Avrupa ülkelerindeki Kemik İliği Nakli Merkezlerine gönderilecek."

ERÜ Kemik İliği ve Kök Hücre Tedavi Merkezi'nin yılda 150 kemik iliği nakli sayısına ulaştığını belirten Prof. Dr. Ünal, merkezin yıllık 250 nakil yapma kapasitesine sahip bulunduğunu, bu kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük nakil merkezi konumunda bulunduğunu da kaydetti.

Prof. Dr. Ali Ünal, son 7 ayda 63 kemik iliği nakli yaptıklarını ve bu nakillerden yüzde 5'nin ölümle sonuçlandığını ifade ederek, "Bu oran çok büyük bir başarı. Dünyanın önde gelen nakil merkezlerinde de hasta kaybı oranı bizimkiyle aynı" dedi.

Törene katılan ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çetin, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin gelişmesi için üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirtirken, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven de, "Bundan 10-15 yıl önce kemik iliği nakli için vatandaşlarımız yurtdışına gidiyorlardı. Artık bu tedavi için yurtdışından hastalar ülkemize geliyor" diye konuştu.

- KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Kayseri Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title