Haberler

Ertuğrul Kürkçü: Hükümet, Toplumsal Çatışmayı Davet Ediyor

HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, AK Parti'nin provokasyon olarak algılanan eylemler gerçekleştirdiğini söyledi.

HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, AK Parti'nin provokasyon olarak algılanan eylemler gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin mali açıdan "haydut devlet" olduğunu belirten Kürkçü, fezleke konusunda ısrarcı olacaklarını açıkladı.

Amerika medyasına göre Türkiye her geçen gün daha da sertleşen bir seçim süreci yaşıyor. Liderler, seçim meydanlarında birbirleri hakkında sert sözler söylerken, gerginlik sokaklarda da kendisini hissettiriyor. Önceki gün Berkin Elvan'ın cenaze töreni sonrasında polisin kalabalığa sert müdahalesi, o gece Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesi "provokasyon" endişelerini de arttırıyor.

Provokasyon ihtimali Halkların Demokratik Partisi'ni endişelendiriyor. Amerika'nın Sesi'ne konuşan HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, şunları kaydetti:

"HDP olarak herhangi bir arıza olmadan seçimlere ulaşmayı istiyoruz. Bu seçimlerin kazananı biz olacağız. Seçim güvenliği bizim için çok önemli. Bize yönelik saldırıların da bu seçim ortamını germek ve sandığa giden yolu kapamak için düzenlendiğini biliyoruz. Bugüne kadar bu saldırıları serinkanlılıkla savuşturmayı becerdik. Ancak ben Türkiye'deki herkesin de bizim yolumuzdan ilerlemesinin doğru olacağını söylemek isterim. Ancak hükümetin bu açıdan kafasının karışık olduğunu gözlüyoruz.

AKP'nin provokasyona yol açabilecek eylemler içinde olduklarını görüyoruz. Sivil milis yapılarının ortaya çıkarıldığını, eli sopalıların devreye sokulduğunu görüyoruz. Total kuvvet oluşturma niyeti kabul edilemez. Hükümetin toplumsal çatışmayı davet ettiğini hatta bunu öngördüğünü düşünebiliriz. Okmeydanı'nda yaşanan gerilim ve ölüm olayı bunun sonucu. O gece Okmeydanı'nda elektriklerin kesildiğini hatta eli sopalı sivillerin Kasımpaşa'dan Okmeydanı'na çıktığını biliyoruz. Cihangir'de ben şahsen eli sopalıları devriyeleri kendim gördüm.

-"AKP OLAĞANÜSTÜ REJİM ARAYIŞINDA"-

Bütün bunlar olağanüstü rejim arayışının AKP eliyle sürdürüldüğünü gösteriyor. AKP siyaseti ortadan kaldıracak güvenlik hükümeti haline gelmiş durumda. Seçimleri tehlikeye düşürebilecek her türlü davranış yalnız Türkiye'deki toplumları değil bütün dünya halklarının tepkisini çeker."

"19 Mart'ta TBMM, dört bakan hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi üzerine olağanüstü toplantıya davet edildi. HDP'nin tavrı ne olacak?" sorusuna yanıt veren Kürkçü, "Biz de o talebin altına imzamızı attık. Fezlekelerin görüşüleceği gün Meclis'te olacağız. Fezlekelerin içeriğine bakınca Türkiye'nin mali yönden bir haydut devlet statüsünü yükselmekte olduğunu görüyoruz. Devlet eliyle bir kara para trafiğinin işlediğinin fark edildiğini görüyoruz. Hükümet şimdi siyasi olarak da böyle davranırsa kendimizi dünyanın kıyısında bir yerde bulabilir. Hükümet bunları göze almış gözüküyor. Bizim bu tutumumuzu cesaretle söyledikçe bir düelloya davet ediyorlar. Buna itibar etmeyeceğiz" dedi.

Kürkçü, "HDP binalarına ya da konvoylarına yönelik saldırılar bir merkezden mi yönlendiriliyor?" sorusu üzerine, "Bence özel harpten arta kalanların bir araya gelerek oluşturdukları illegal yapı söz konusu" iddiasında bulundu. Genel olarak bir parti adresinin kullanılmadığını dile getiren Kürkçü, "Irkçı, ultra milliyetçi kişilerin tabanda bir araya geldiklerini görüyoruz. Buraya tabanlarıyla karışanların sorumlu davranmaları halinde diğerlerinin kim olduğu anlaşılıyor. MHP Ordu adayı Cemal Enginyurt gelip MHP'lileri götürdü. Ordu'daki saldırıların ardında bir okutman olduğunu belirledik. Bir okutman böyle bir misyon üstleniyorsa belli bir politik gayesi vardır. Urla'daki saldırıyı eski özel harpçi Ümit adındaki kişi bu işi örgütlüyor. Genel olarak şöyle davranılıyor. Günlerce önce Facebook'ta temaslar başlıyor. Taşlar sopalar yığılıyor, herhangi bir parti amblemi taşımayan nefret afişleri yapıştırılıyor. Çözüm, barış, demokratik yeniden kuruluş amacını savaş nedeni sayan bir politik yapı var. BDP ve HDP yanyanalığının yüzde 10'u aşmasını tehlike görenler var" açıklamalarında bulundu.

-"HÜKÜMET YOLSUZLUK GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR"-

Emniyetin saldırılara karşı tavrını ise şöyle değerlendirdi:

"Hani bir şarkı var ya, "sana sevdanın yolu bize kurşunlar'. Bu açık bir yan tutarlık meselesi. Devlet ihtilaflı da olsa kendisini o aileye ait hissediyor. Biz legalite konusunda yüzde 101 temiz yaşıyor olmamamıza rağmen yerel otoriteler hakkımızda hüküm kesiyor, saldırganın diliyle özdeşleşiyorlar. Bu mülki amirlere hükümetten yaptırım gelmiyor. Bana Giresun'a gitmemi telkin eden emniyet müdürüne bir şey söylemiyor. Siyasi faaliyetin kısıtlanması yolunda refleks var. Bu AKP'nin meşrebiyle çelişmiyor. Hatırlayın üç yıl önce, "Gösteri yapan kadınlar ve çocuklar bile olsa engelleyin' demişti. Hükümet bu milliyetçilik yarışından puan kazanmaya çalışıyor en azından puan kaybetmek istemiyor. Bir de tabii gündemi değiştirmek istiyor.

Fethiye ateşe verilse yolsuzluk konuşulur muydu? Medyada binlerce insanın Fethiye'nin altını üstüne getirmesi değil biz tabela asmamız konuşuluyor. Herkes hakim kutuplaşma ekseninde haklar özgürler meselesini kenara atıyor.

Bana herhangi bir politik parti gelsin desin ki Diyarbakır, Tunceli, Hakkari'de faaliyetim engelleniyor. Derhal yapılması gereken neyse yapmaya çalışırım. Onların özgürlüğünün benimle olduğundan hareketle derhal gereken neyse yaparım.

Hükümet şu anda dek kontrollü bir gerginlik çerçevesinde değerlendiriyor. Ben buna selden kütük kapma stratejisi diyorum. Ancak risk şurada. Ya kontrol edemezlerse? Ya biz nefsi müdafaa zorunda kalırsak? Bence İçişleri Bakanlığı bu ciddiyet içinde hareket etmeli. Hafife aldıklarını düşünmüyorum. Ordu'da benim bindiğim araçtan beni aşağıya çekmeye çalıştılar. Düşsem ne olurdu? Haydi beni boş ver. Türkiye'nin birçok yerinde insanlar birbirine girerdi. Emniyet beni korumuyorsa ben ne yapmalıyım? Kendimi korumamalı mıyım? Bu saldırıları yapanlar barışa ve çatışmasızlığa saldırıyorlar. Bir yıldır cenaze yok. İyi bir şey olurken neden saldırıya uğruyoruz. Asıl hedef barış süreci."

Kaynak: ANKA / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Ertuğrul Kürkçü Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title