Haberler

"Ermeniler Bazı Alanlarda Katliama Uğradılar Ama Bunlar Soykırım Değildir"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu,

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermenilerin bazı alanlarda katliama uğrağını ancak bunun soykırım olmadığını belirterek, Ermenilerin asıl kayıpları Osmanlı Devleti sınırı dışında verdiğini söyledi. Halaçoğlu, "Soykırımı kabul eden ülkeler, suçladıkları insanlara savunma hakkı tanımamıştır" dedi.

Kastamonu Üniversitesi'nin (KÜ) bilim, kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde 3 Mart Konferans Salonu'nda düzenlediği "Son Gelişmeler Işığında Ermeni Sorunu" konulu konferansa, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası'ndan Prof. Dr. Kemal Çiçek, İstanbul Barosu Genel Sekreteri Avukat Hüseyin Özbek, İstanbul Barosu Üyesi Kegam Karabetyan ve siyaset bilimcisi Gürbüz Evren konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta konuşan Halaçoğlu, İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya ve İran'dan alınan arşiv belgeler ile Türk Tarih Kurumu'nda sözde Ermeni soykırımı ve tehcirle ilgili 100 bin sayfanın üzerinde belgenin bulunduğunu ifade etti. Herhangi bir konu hakkında araştırma yapılırken objektif olunması gerektiğini vurgulayan Halaçoğlu, "Bir konuya objektif olarak yaklaşacaksanız konuyu tek pencereden görmemeniz gerekir. Tarihçinin yapması gereken budur. Doğrulara varabilmek pek çok problemi çözer. Bilmediğiniz bir konuda kullanılırsınız. Bilmediğiniz bir konuda bilgi kirliliği altında ezilirsiniz. Bu gibi olayların incelenmesi için Osmanlı Devleti'nin, Osmanlı Devleti taraftarının ve tam tersine Osmanlı Devleti'nin karşısında olan devletlerin arşivlerinin tümünü gözden geçirmeniz gerekir. Bunları incelediğiniz taktirde de sonucu daha objektif olarak değerlendirmek imkanı bulursunuz" dedi.

Ermenilerin ağır bir trajedi yaşadığını kaydeden Yusuf Halaçoğlu, "Ermeniler bazı alanlarda katliama uğradılar. Ermeniler açlıktan ve hastalıktan öldüler. Bunların hepsini biz kitaplarımızda yazıyoruz. Ama bunlar bir soykırım değildir. Çünkü soykırım olabilmesi için bir milleti, bir topluluğu tümüyle yok etme kastıyla öldürmek, yok etmek durumundasınız. Veya soykırım olabilmesi için psikolojik baskı altına alıp nesillerinin çoğalmasını engelleyici bir takım uygulamalar yapmak zorundasınız" diye konuştu.

"ERMENİLERİN ASIL KAYIPLARI OSMANLI DEVLETİ SINIRLARI DIŞINDADIR" Tehcir sırasında bazı eşkıya gruplarının yollarda baskın yapmasıyla 8 bin 500 civarında Ermeninin katledildiğini dile getiren Halaçoğlu, "Tehcir sırasında 40 bin civarında Ermeninin hastalıktan öldüğü görülüyor. Asıl Ermenilerin kayıpları savaş dolayısıyla Rusya tarafına kaçıp Eçmiyazin'de olan kayıptır. 160 bin civarında Ermeni burada açlıktan hayatını kaybetmiştir. 30 bin civarında Ermeni, Rus belgelerine göre Ahılkelek'te koleradan ölmüştür. Yani 190 bin Ermeni, Osmanlı toprakları dışında hayatını kaybetmiştir" şeklinde konuştu.

Bazı Ermenilerin kendi isteğiyle veya zorla Müslüman olduğunu anlatan Halaçoğlu, bu Ermenilerin sayısının 95 bin civarında olduğunu aktardı. Halaçoğlu, bunların dışında başka kimlikler altında bulunan Ermenilerin olduğunu ve hala Anadolu'da yaşadığını söyledi.

Sözde Ermeni soykırımını kabul eden ülkeleri de eleştiren Halaçoğlu, parlamentonun asıl görevinin yasama olduğunu kaydetti. Sözde Ermeni soykırımını kabul eden ülkelerin suçladıkları insanlara savunma hakkı tanımadığını vurgulayan Halaçoğlu, "Bugün 19 ülkenin parlamentosunda soykırım kabul edilmiştir. Her şeyden önce parlamentoların görevi yasama organı olmasıdır. Yasamanın ötesine geçmek suretiyle bu parlamentolar siyasi bir nitelikli karar aldıklarını ortaya koymuşlardır. Zira parlamentoda karar almakla suçladıkları insanlara savunma hakkı tanımamışlardır. Herkesin kendini savunma hakkı vardır. Bu devletlerin bu kararları alırken herhangi bir mahkeme kararlarına dayanmamanın ötesinde, herhangi bir bilgiye de dayandıklarını söylememiz mümkün değil" dedi.

Sürekli olarak insan hakları ve ifade özgürlüğünden bahseden Batı'nın, Avrupa'ya gidip sözde Ermeni soykırımı ile ilgili konuşulması için kendilerine izin verilmediğini kaydeden Halaçoğlu, "Hedef olarak Avrupalılaşmayı ben istemiyorum. Benim hedefim bilim adamı olmak, insan olmaktır. Zaten medeniyet, insanın insana insan gibi davranmasından geçer. Biz hep Batı'yı gözümüzde büyütüyoruz. Biz insan olalım yeter. Bizim devlet felsefemiz buydu zaten. Şeyh Edebali, 'Ey oğul insana değer ver ki devlet yücelsin' demiştir. Her şeyden önce kendi kültürümüzü, kendi benliğimizi bilmemiz gerekir. Buna sahip olmamız gerekir. Eğer bunu biliyorsak hiç kimse bizi kullanamaz. Hiç kimse bizi sömüremez. Bunları yaparsak bütün ülkelerin önünde yer alırız" diye konuştu.

Konferansı Kastamonu Valisi Nurullah Çakır, KÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ve çok sayıda öğrenci takip etti.

(SÖ-BÖ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title