Haberler

Ermeni Tasarısının Önündeki Tek Engel Obama

ABD'nin Eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, ABD Başkanı Barack Obama'nın İşin İçine Dahil Olmaması Halinde Ermeni Tasarısının Bu Yıl Kongre'den Geçebileceğini Söyledi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, ABD Başkanı Barack Obama'nın işin içine dahil olmaması halinde Ermeni tasarısının bu yıl Kongre'den geçebileceğini söyledi.

ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Morton Abramowitz, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin tasarısının her yıl Mart ayında Kongre'nin gündemine geldiğine dikkati çekerek, "Eğer Başkan Barack Obama işin içine dahil olmazsa, bu yıl Kongre tasarıyı geçirebilir" görüşünü savundu.

Abramowitz ABD'nin Atlanta kentinde, İstanbul Center adlı kuruluşun, Georgia Tech Üniversitesi Sam Nunn Uluslararası İlişkiler Fakültesi ile ortaklaşa düzenlediği, Türk dış politikasının Batı dünyasındaki algılanışı ve ABD'nin bu konuya bakışı konulu konferans verdi.

Abramowitz, Türkiye-ABD ilişkilerinde, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni tasarısının en acil sorun olduğunu ifade etti.

Tasarının istinasız Mart aylarında Kongre'nin gündemine geldiğini hatırlatan Abramowitz, bütün Türk hükümetlerinin tasarının kabulünün ilişkilere vereceği zarara dair uyarılarda bulunarak, tasarının Kongre'den geçmesini şu ana kadar engellediğini, Amerikan yönetimlerinin de ulusal güvenlik sebepleriyle her zaman tasarıya karşı mücadele ettiğini anımsattı.

Abramowitz, ancak bu yıl Başkan Obama'nın devreye girmemesi halinde, tasarının Kongre'den geçmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Obama'nın başkanlık kampanyası sırasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelediğine dikkati çeken Abramowitz, ABD yönetiminin, biraz da Ermeni tasarılarından artık "kurtulmak" için, Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların açılması ve normal ilişkilerin kurulmasını öngören protokoller için çok çalıştığını kaydetti.

Abramowitz, "ancak TBMM'nin protokolleri onaylama sürecinin kesintiye uğramış vaziyette olduğunu, bu nedenle protokollerin, tasarı Kongre'ye gelmeden onaylanmasına yönelik umutların azaldığını" belirtti.

Abramowitz, "Türkiye ile ABD arasındaki yakın ilişkinin gelecek dönemde de devam edeceğini, ancak önümüzdeki birkaç yılda zorluklar da yaşanabileceğini" savundu.

ABD'nin Irak'tan çekilme şeklinin Türkiye için kritik bir konu olduğunu ifade eden Abramowitz, ABD-Türkiye ilişkilerinin Irak ve İran konularıyla test edileceği görüşünü de dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title