Haberler

'Ermeni Tasarısı Sorunları Çözmez'

ABD'nin Adana Konsolosu, ABD Kongresi'ne Sunulan Sözde Ermeni Soykırımıyla İlgili Tasarının, Türkiye ile Ermenistan Arasındaki Sorunların Çözümüne Yardımcı Olacağına İnanmadıklarını Belirtti.

ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green, ABD Kongresi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımıyla ilgili tasarının, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olacağına inanmadıklarını belirtti.

Green, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni (ÇGC) ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kongreye sunulan Ermeni tasarısıyla ilgili olarak Türkiye'deki endişeleri, özellikle ABD ile ilişkilerin zedelenebileceği yönündeki görüşleri anlayışla karşıladıklarını vurguladı.

Green, hükümetin, tasarının Kongreden geçmemesi için elinden geleni yaptığını, ABD'nin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların bir şekilde çözülmesi gerektiğine inandığını vurguladı.

"Türkiye'nin kendi geçmişine eleştirel yaklaşım sergilemesini istiyoruz" diyen Green, şunları kaydetti:

"Kongreye sunulan Ermeni soykırımıyla ilgili tasarının Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olacağına inanmıyoruz. Bu tür sorunları tarihçilerin ele almasını istiyoruz. Politikacılar ve diplomatlar bu tür meselelere girdiği zaman, ilişkiler zedelenebiliyor. Biz Türkiye ile olan işbirliğini koruyabilmeye, devam ettirmeye odaklanmak istiyoruz."

Türk hükümetiyle terörle mücadele konusunda işbirliği sağlandığını ifade eden Green, "PKK'nın kuzey Irak'taki varlığıyla ilgili çalışmaya devam ediyoruz. Bu işbirliğinin sonuçları ortaya çıkmaya başlıyor. Batı Avrupa'daki PKK üyeleri tutuklanmış durumda. Türk askeri güçlerine ve sivillerine saldırılar devam ediyorsa, halkın daha çok sonuç görme isteği makul karşılanacaktır" diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Green, ABD'nin Türkiye'deki terörizme karşı mücadeleye desteğinin sadece koordinatör atanmasıyla sınırlı kalmadığını, uzun yıllara dayanan bir işbirliğinin mevcut olduğunu söyledi.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından terörün acı yüzünü hissettiği yönündeki yaklaşımların önemli bir bölümünün doğru olduğunu, iki ülkenin de terörden zarar gördüğünü anlatan Green, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki terörizm sorunundan uzun yıllardır haberdarız ve bu konuda çalışıyoruz. PKK ile mücadelede uzun yıllar Türkiye ile işbirliği yaptık. Son zamanlarda olan değişiklik ise bizim Irak'ta bulunmamızdır. Şu an Irak'taki durumla ilgili olarak Türkiye'ye karşı vazifelerimiz var. PKK'ya karşı işbirliği çerçevesinde bir elçinin atanması, Irak'taki realiteyle bağlantılı bir gelişmedir."

Green, ABD'nin terörle mücadele koordinatörü olarak emekli General Joseph Ralston'un atanmasının, İran'a müdahale fikriyle ilgili bağlantısı bulunmadığını bildirdi.

Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir de ABD Kongresi'nde sözde Ermeni soykırımıyla ilgili olumsuz karar çıkmasının Türk halkını üzeceğini, ilişkileri zedeleyebileceğini, bu nedenle tasarısının çıkmasını engellemek için ABD hükümetinin çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title