Haberler

Ermeni Runahi Meclis Başkanı Ateşyan: "Artık 'Ben Ermeniyim' Diyebiliyoruz"

Sebahattin YILMAZ/VAN, (DHA) ERMENİ Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Van'daki gezisinin ikinci gününde Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nu ziyaret etti.

Sebahattin YILMAZ/VAN, (DHA)

ERMENİ Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Van'daki gezisinin ikinci gününde Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nu ziyaret etti. Ateşyan, Van'daki Ermeni kilisesinde yılda 1 gün ayine izin verilmesiyle ilgili gelişmeleri, sadece diaspora Ermenilerinin değil Türkiye'deki Ermenilerin de yakından takip ettiğini söyledi. Ateşyan, "Bu açılım ülke için büyük katkı sağlayacak. Bir azınlık olarak göz ardı edilmiştik, ama son yıllarda kimliğimiz ortaya çıktı. Artık 'Ben Ermeniyim' diyebiliyorum" dedi.

Van'da dün Akdamar Kilisesi'ni gezen Ateşyan, bugün VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nu ziyaret etti. Ateşyan, Akdamar'da ayine izin verilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, hükümetin açılım konusunda başarı elde ettiğini söyledi. Ateşyan, açılımın ülkeler arası ilişkilere büyük katkı sağlayacağına dikkat çekerek, "Sayın Başbakanımız sıfır sorunlu komşuluk ilişkileri diyor. Fakat bundan önce ülkedeki toplumlar arasında sıfır sorunlu ilişkiler olması gerekir ki bu konuda da önemli çalışmalar yapılmaktadır. Engeller olmasına rağmen büyük başarı elde edilmektedir" dedi.

ERMENİ KİMLİĞİMİZ ORTA çIKTI

Türkiye'de yaşayan Ermeniler'in, son dönemdeki gelişmelerle bu ülkenin vatandaşı olduğunu daha iyi anladığını kaydeden Ateşyan, azınlık olarak gözardı edilen Ermeniler'in artık 'Ben Emneyim' diyebildiğini belirterek, "Bizler, azınlık olarak göz ardı edilmiştik, ama son yıllarda kimliğimiz ortaya çıktı. Artık 'Ben Ermeniyim' diyebiliyoruz. Anadolu'daki birisi de yavaş yavaş kimliğini ortaya koyabiliyor. Kendini saklaması gerekmiyor. Ermeniler için ilk adım Akdamar Adası'ydı. çünkü Akdamar Adası bizim dünya önderliğimizin merkezi olmuştur. Bu tarihimiz ve kilisemiz için çok önemli. Bu dönemde yapılan çalışmalarla yılda 1 kez bile olsa ayine açılıyor ve bütün dünya Ermenileri ayakta. Herkes ne zaman gerçekleşeceğini merakla bekliyor. Biz Türkiye'de azınlık içinde çoğunluğuz ve Ermenilerin burada bir geçmişi, kültürel zenginliği var. Türkiye'deki tüm milletlerin bundan sonra el ele vererek ülkenin zenginliğini ortaya çıkarması gerekir" diye konuştu.

Oda Başkanı Kandaşoğlu ise oda olarak Ermenistan'a davet edildiğini, 12 Mayıs'ta Ermenistan'da düzenlenen fuara VATSO olarak bir heyetle katılacaklarını söyledi. Kandaşoğlu, "Ermenistan'dan Van'a gelecek yatırımcılara her zaman destek vermeye hazırız. Burada daha önce beraber yaşamışız, acı tatlı günlerimiz olmuş. Buraya geldiğiniz zaman evinize gelmiş gibi olacaksınız. Eylül ayındaki ayine katılacak Ermenilerin, rahat ve huzurlu şekilde ibadetlerini yapması için kentteki tüm kurumlarla işbirliği içinde çalışma yürütüyoruz. Ermenileri en iyi şekilde ağırlayacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title