Haberler

Ermeni Misillemesi: Petkim 2. Teklife Satılacak

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (Öib), Petkim'de En Yüksek Teklifi Vermesine Rağmen Ermeni Ortağı Bulunmasıyla Gündeme Gelen Transcentralasia Petrochemical Holding'e Petkim'i Satmama Kararı Aldı.

–Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim'de en yüksek teklifi vermesine rağmen Ermeni ortağı bulunmasıyla gündeme gelen TransCentralAsia Petrochemical Holding'e Petkim'i satmama kararı aldı. Şirketin yüzde 51 hissesi ihalede 2 milyar 40 milyon dolar ile ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injiz Ortak Girişim Grubu'na satılacak. Genel uygulamada çok nadir rastlanan birinci yerine ikinciye ihalenin verilmesi kararının, ihale yapıldıktan 3 ay 10 gün sonra, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce Ermeni Soykırım Tasarısının kabul edilmesi ile aynı zamana rastlaması dikkat çekti.

ANKARA (ANKA) – Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ihalede en yüksek teklifi vermesine rağmen Ermeni ortağı bulunmasıyla gündeme gelen TransCentralAsia Petrochemical Holding'e Petkim'i satmama kararı aldı.

Şirketin yüzde 51 hissesi ihalede 2 milyar 40 milyon dolar ile ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injiz Ortak Girişim Grubu'na satılacak.

Genel uygulamada çok nadir rastlanan birinci yerine ikinciye ihalenin verilmesi kararının, ihale yapıldıktan 3 ay 10 gün sonra, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce Ermeni Soykırım Tasarısının kabul edilmesi ile aynı zamana rastlaması dikkat çekti.

ÖİB, ikinci en yüksek teklifi veren Socar-Turcas-Injiz Ortak Girişim Grubu'na Petkim'in yüzde 51 hissesinin devredilmesi için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunduğunu açıkladı.

ÖİB'den yapılan yazılı açıklamada, Petkim Petrokimya Holding'in sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satışı için, 5 Temmuz 2007 tarihinde yapılan açık artırma sonucunda ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu, ikinci en yüksek teklifi ise 2 milyar 40 milyon dolar ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun verdiği anımsatıldı.

Açıklamada, "İhale Komisyonu ikinci en yüksek teklifi veren, Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu'nun teklifini Rekabet Kurulu onayına sunmak üzere karar almıştır" denildi.

-VARDANYAN KRİZİ-

İhalenin 5 Temmuz'da yapılmasına karşın, en yüksek teklifi veren grupta Ermeni Diyasporası ile bağlantılı olduğu iddia edilen, Ermenistan kökenli Ruben Vardanyan'ın bulunması tartışma yaratmıştı. Tartışma seçim öncesine rastladığı için hükümet daha önce hiç yapmadığı şekilde ihaleyi beklemeye almıştı. Aradan geçen 3 ay 10 günlük sürede karar beklemede tutularak Rekabet Kurulu onayına sunulmamıştı. Bu süreçte alıcı ile ilgili güvenlik soruşturmaları da yapıldı.

Hükümet yeni dönemde de Petkim konusunu bir süre beklemeye aldı. Ardından önce Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, üç aylık eylem planını açıklarken, ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bayram sonrası karar alınacağını belirterek, Petkim ihalesinin sonuçlandırılacağını bildirdiler.

Sonuçta ihalenin üzerinden 3 ay 10 gün geçtikten sonra karar çıktı. Kararın, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nce Ermeni Soykırım Tasarısının kabulü ile aynı zamana rastlaması da dikkat çekti.

-ÖYK'NIN KARARI-

Karar ÖİB İhale Komisyonu'nun kararı olarak görünmekle birlikte aslında Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) iradesini yansıtıyor. ÖYK Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan oluşuyor. Birinci ya da ikinciye satışın yapılmasının yasal dayanağı bulunduğundan, bu konuda yetkili olan ÖİB, sözkonusu kararı nedeniyle yasal sorun yaşamayacak.

-DEVİR 2008'DE-

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title