Haberler

Ermenek'te Kömür Ocağında İşçilerin Mahsur Kalması

Güncelleme:

CHP Mersin Milletvekili Öztürk: "Bu su baskını eski imalat haritalarının ortada olmaması nedeniyle meydana gelmiştir." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Ermenek'te meydana gelen maden kazasına ilişkin, "Bu su baskını eski imalat haritalarının ortada olmaması nedeniyle meydana gelmiştir. Eğer imalat haritaları ortada olsaydı bu su baskını engellenebilirdi. Burada sorumluluk birinci derecede Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne aittir" dedi.

Öztürk, TBMM'de Karaman'ın Ermenek ilçesinde işçilerin maden ocağında mahsur kalmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısını siyasetçi olarak değil, 12 yıl maden işletmelerinde maden emniyetinden sorumlu bir mühendis, ardından da 15 yıla yakın iş kazalarıyla ilgilenen bir kişi olarak düzenlediğini söyleyen Öztürk, Soma ve Ermenek'te yaşananları toplu cinayet olarak nitelendirdi.

"Dikkat çekebilmek için ölümlerin de toplu ve örgütlü olması gerekiyor" diyen Öztürk, maden mühendislerinin de kendisine ulaşarak peşinen suçlu ilan edildiklerinden yakındıklarını söyledi.

Maden havzalarına bütüncül bakılması gerektiğine işaret eden Öztürk, Ermenek'te yaşanan kazanın bunun zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti. Madenlerde su atımı ve ulaşım çok önemli olduğunun altını çizen Öztürk, Ermenek'te maden ocağına dolan suyun da eski imalatlardan geldiğini ifade etti. Kazanın olduğu yerin üzerinde eski bir imalat sahasının olup olmadığını geçmişe dönük imalat haritaları aracılığıyla bilinebileceğini kaydeden Öztürk, bu bölgeye ilişkin haritaların ortalıkta olmamasını dikkat çekici bir durum olarak nitelendirdi.

"Böyle bir ortamda işçilerin sağ kalması mümkün değildir. Kamuoyunu aldatmak doğru değildir" diyen Öztürk, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın olay yerine gitmelerinin de alınan önlemler nedeniyle çalışmaları zorlaştırdığını savundu.  Öztürk, "Oraya hiçbir siyasetçi sokulmasaydı, iş Maden Mühendisleri Odası'na bırakılsaydı o suyu arıtacaklarına, işçileri çıkaracaklarına adım kadar eminim" değerlendirmesinde bulundu.

Su tahliyesinde geç kalındığını ileri süren Öztürk, "Lütfi Elvan iyi bir maden mühendisidir. Kaygılarımı onunla paylaştığımda o da aynı kaygıları benimle paylaştı" dedi.

Öztürk, "Bu su baskını eski imalat haritalarının ortada olmaması nedeniyle meydana gelmiştir. Eğer imalat haritaları ortada olsaydı bu su baskını engellenebilirdi. Burada sorumluluk birinci derecede Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne aittir. Ermenek'teki olay bağıra bağıra olmuştur, tedbirsizlikten olmuştur. Siyaset kurumu bu kafayla giderse Ermenek ne ilktir, ne de sondur" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Öztürk, HDP'ye yönelik kapatma davasına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, 21. yüzyılda parti kapatmanın gündeme gelmesinin doğru olmadığını söyledi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Rıza Öztürk Ermenek Karaman Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title