Haberler

Erken Seçim, 18 Yaşını Dolduramayacak Seçmenleri Etkiledi! Yüz Binlerce Genç Sandığa Gidemeyecek

Güncelleme:

Erken seçimin 24 Haziran'da yapılacak olması 18 yaşını bu iki seçim tarihi arasında dolduramayan gençlerin de takvimini değiştirdi. Yüz binlerce genç, sandığa gidemeyecek.

Türkiye, Kasım 2019'da yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için 'erken seçim' kararı verdi ve 24 Haziran 2018 tarihi belirlendi. Erken seçim kararı, 18 yaşını doldurmayı bekleyen milyonlarca gencin ise oy kullanıp-kullanmama durumunu etkiledi. 18 yaşını bu iki seçim tarihi arasında dolduran yüz binlerce genç, 24 Haziran'da sandığa gidemeyecek. Diğer yandan 23-24 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı da (YKS) 30 Haziran-1 Temmuz'a ertelendi. Son yıllarda olduğu gibi eğitim dünyasındaki bu değişiklikten de 2000'de doğan ve 'milenyum çocukları' olarak nitelendirilen öğrenciler etkilendi.

SEÇİM 5 AY GERİYE ÇEKİLMİŞ OLDU

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi için 26 Ağustos 2018'i işaret etmesi siyasette baş döndüren trafiği de beraberinde getirdi. 48 saatlik yoğun sürecin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli'yle bir araya geldi. Söz konusu kritik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 24 Haziran 2018'de yapılacağını açıkladı.

Kasım 2019'da yapılması beklenen seçimlerin 5 ay geriye çekilerek, 24 Haziran 2018'de yapılacak olması oy kullanmayı bekleyen gençlerin de takvimini değiştirdi.

2001 DOĞUMLULAR SANDIĞA GİDECEKTİ

İlk planlara göre örneğin 3 Kasım 2019 Pazar günü yapılacak seçimlerde 3 Kasım 2001'de doğan biri, 18 yaşını tam doldurduğu için sandığa gidebilecekti.

24 Haziran 2018 erken seçim tarihi ise 3 Kasım'da oy kullanabilecek gençlerin seçim planlarını değiştirdi. Buna göre erken seçim tarihi olan 24 Haziran 2018'de 18 yaşını dolduramayan kişiler sandığa gidemeyecek.

24 Haziran 2000'de doğan biri ise 24 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için oy hakkını kullanabilecek.

6 MİLYONU AŞAN SAYI

2017 yaş verilerine göre 15-19 yaş aralığında 6 milyon 623 bin 319 kişi bulunuyor. Bu kişilerin 3 milyon 400 bin 443'ü erkek, 3 milyon 222 bin 876'sı ise kadın. 6 buçuk milyonu aşan nüfus oranları içerisinde 18 yaş bandında da çok sayıda gencin bulunduğu biliniyor.

ADAYLARIN DA AJANDASI DEĞİŞTİ

16 Nisan'daki Anayasa Değişikliği'ne ilişkin halk oylaması kapsamında seçilme yaşına dair de önemli bir düzenleme getirilmişti. Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemle birlikte 18'e düşürüldü. Buna göre 2019'da seçilebilecek biri, 18 yaş bandında olması durumunda yaş şartını karşılayamazsa aday olamayacak.

SINAV TARİHLERİ DE DEĞİŞTİ

24 Haziran için alınan erken seçim kararı, üniversite sınavlarının tarihini değiştirdi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) 23-24 Haziran'da yapılacağı açıklanmıştı. Erken seçim için 24 Haziran tarihi belirlenince YKS de 30 Haziran-1 Temmuz'a alındı. 30 Haziran'da ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 1 Temmuz'da ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) düzenlenecek.

Sınav sisteminin bir önceki liseye giriş sistemi olan TEOG gibi son yıllardaki değişiklikleri 2000 yılında doğan ve 'milenyum çocukları' olarak nitelendirilen öğrencilere rastlamıştı. Dünkü sınav tarihinin değişikliği de yine bu yıl üniversite sınavına girecek olan 2000 doğumlu öğrencileri etkilemiş oldu. (Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title