Haberler

Erken Hasat Yağlık Ayçiçeğine Talep Fazla

Bereketli topraklarıyla ünlü Çukurova'da erken üretilen yağlık ayçiçeği, bitkisel yağ üreticilerinin ham madde ihtiyacının yerli kaynaklardan temin edilmesine katkı sağlıyor.

EREN BOZKURT - Bereketli topraklarıyla ünlü Çukurova'da erken üretilen yağlık ayçiçeği, bitkisel yağ üreticilerinin ham madde ihtiyacının yerli kaynaklardan temin edilmesine katkı sağlıyor.

Yılın ilk yağlık ayçiçeği hasadının yapıldığı Çukurova'da, yağışların ve hava koşullarının iyi gitmesi sayesinde artan verim, üreticiyi memnun ediyor.

Ülkenin ham yağ ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan ve bu sene 625 bin dekar alana ayçiçeği ekilen Adana'da, 300 bin ton civarında ürün bekleniyor.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine açıklamada, kentte ayçiçeği ekiminin her yıl giderek arttığını söyledi.

Ayçiçeğinin, getirisinin yüksek ve buğdaya alternatif ürün olması nedeniyle tercih edildiğini belirten Tekin, "İlimizde geçen yıl 540 bin dekar alana ayçiçeği ekilirken, bu yıl ekim alanı 625 bin dekar oldu. İklim şartlarından dolayı verim daha da arttı. Geçtiğimiz sezon dekar başına aldığımız 300 kilogram ürün 400 kilogramı buluyor. Özellikle sulanamayan arazilerde alternatif ürün olarak ayçiçeği tercih edilmekte." diye konuştu.

Tekin, ayçiçeğinin ilk hasadının Çukurova bölgesinde başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ülkenin tam ayçiçeği ürünü sıkışıklığı yaşadığı ve stoktaki ürünlerin bittiği dönemde bölgemizde hasat yapılmakta. Bu dönemde ayçiçeği üretemezseniz ithal etmek zorundasınız. Adana'da ürünün turfanda hasadı yapıldığından dolayı ithalata karşı alternatif olarak ortaya çıkıyoruz. Ülkedeki ham yağ açığının kapatılmasına yurt içinden elde edilen ayçiçeğiyle katkıda bulunuyoruz. İlimizde ekilen ayçiçeğinin tamamı yağlık. Ülkenin ham yağını karşılaması açısından önemli bir rol oynamakta."

Fiyatı 1 lira 60 kuruş

Hasadın iki hafta önce başladığını hatırlatan Tekin, "Şu an hasadın ortasındayız. 10 güne tamamen bitmiş olacak. Adana'da 300 bin ton civarında ayçiçeği üretimi bekliyoruz. Fiyatı şu anda 1 lira 60 kuruş civarında. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu teşviklerle çiftçimizin eline geçen miktar biraz daha artmakta." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Çukurova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title