Haberler

Erkek Sülünlere Çiftleşme Öncesi Pedikür

Çiftleşme dönemi öncesi partnerlerine zarar vermemeleri için erkek sülünlerin tırnaklarına pedikür yapılıyor, uzun gagaları ise kısaltılıyor.

İLYAS GÜN - Çiftleşme dönemi öncesi partnerlerine zarar vermemeleri için erkek sülünlerin tırnaklarına pedikür yapılıyor, uzun gagaları ise kısaltılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun Şube Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda yetiştirilen sülünler, Karadeniz Bölgesi'nde çeşitli illerde doğaya salınıyor. İstasyonda, mayıs ayında başlayacak üretim öncesinde erkek sülünlerin dişilere zarar vermemesi için bu dönemde gaga ve tırnaklarına bakım yapılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, AA muhabirine, sülünlerin yumurtlama sezonunun nisan ayında başladığını söyledi.

Mayıs ayındaki üretim için bin anaç sülünden 12 bin civarında yumurta elde etmeyi hedeflediklerini belirten Karaman, şöyle konuştu:

"Bu yıl bakanlığımız programı kapsamında 12 bin sülün üretmeyi hedefliyoruz. Üretim öncesinde anaç dişi ve erkek sülünlerin birbirine zarar vermemesi için uzun olan gaga ve tırnaklarına bakım yapıyoruz. Her yıl yumurtlama mevsimi öncesinde erkek sülünlerin gagalarını ve tırnaklarını kısaltarak törpülemesini yapıyoruz. Daha sonra anaç dişi ve erkek sülünlerimizi yumurta kafeslerine koyuyoruz."

"Sülün diyarı" Samsun

Anavatanı Batı Anadolu olan sülünler, Türkiye, İran, Orta Asya ülkeleri, Moğolistan, Çin, Kore ve Japonya'da doğal yaşamlarını sürdürebiliyor. Türkiye'de ise özellikle Samsun'un Çarşamba ilçesinden başlayan kıyı şeridini takiben Kızılırmak Deltası ve Sinop dolayları ile Ünye ilçesinin Akçay ve Çürükceviz Deresi yöresini yaşama bölgesi olarak seçen sülünlerin, geçmiş dönemlerde padişah sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığı belirtiliyor.

Bazı yazılı kaynaklarda "sülün diyarı" olarak nitelendirilen Samsun'da sülün simgesi, geçmiş dönemlerde başta belediye olmak üzere birçok kuruluşun ambleminde yer aldı. Samsun'un Karadeniz'e ve İç Anadolu'ya açılan kara yolları üzerinde simgesel olarak sülün heykelleri bulunuyor. - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Bölgesi Karaman Samsun Sülün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title