Haberler

Erkek Caretta Yavruları Fethiye'deki Kumsallardan Çıkıyor"

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdür Yardımcısı Prof. Dr.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Başkale, Fethiye'deki kumsalların caretta carettaların önemli üreme alanlarından biri olduğuna işaret ederek, sıcaklık değerlerinin erkek yavru oluşumuna elverişli olmasından dolayı da ayrı bir öneme sahip bulunduğunu bildirdi.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde tespit edilen iki caretta caretta yuvası koruma altına alındı. Foça Mahallesi'ndeki Çalış Plajı'nın iki farklı noktasında bulunan yuvaların zarar görmemesi için DEKAMER görevlileri güvenlik önlemi aldı.

DEKAMER Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Başkale, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önceki yıllarda ilk yuvaların 10 Mayıs gibi bulunduğunu söyledi.

Üreme sezonunun sıcak gitmesinin, yuvalamayı 10 gün geriye aldığını aktaran Başkale, şunları kaydetti:

"Turizm sezonu öncesinde koruma çalışmalarına başlayarak bölgedeki halk ve işletme sahiplerini bilinçlendirme fırsatı bulduk. Böylece koruma çalışmaları daha etkin sürüyor. Kaplumbağaların cinsiyetini kumun sıcaklığı belirliyor. Yüksek sıcaklıkta dişi, düşük sıcaklıkta erkek yavrular oluşuyor. Caretta carettaların yumurta bıraktığı kumsallar çok sıcak olmasından dolayı genelde erkek bireyler daha az ürüyor. 26 derecenin altında erkek bireyler, 29 derecenin üstündeki yuvalarda dişi bireyler oluşuyor. Diğer bölgelerde dişi yavrular daha çok çıkıyor. Fethiye'deki kumsalları erkek yavru stok yeri gibi düşünebiliriz. Burası Akdeniz kumsalları içerisinde erkek yavru popülasyonu bakımından daha iyi. Bazı kumsallarda yuvalardan yaklaşık yüzde 70-80 dişi yavru çıkıyor."

Fethiye'nin sıcaklık bakımından Akdeniz'e daha fazla erkek birey salan bir kumsal konumunda olduğunu anlatan Başkale, bu yüzden buraları korumaya ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Başkale Fethiye Muğla Eyüp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Everton Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Everton Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Everton Liverpool maçı CANLI izle! 24 Nisan Everton Liverpool maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title