Haberler

Ergenekon Davası'nda Tanık Emre Çalıkoğlu Dinlendi

Ergeneon Davası'nda, kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak anılan Adnan Oktar ve Bilim Araştıma Vakfı'na (BAV) 1999 yılında yapılan operasyonda gözaltına alınan Emre Çalıkoğlu tanık olarak dinlendi.

Ergeneon Davası'nda, kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak anılan Adnan Oktar ve Bilim Araştıma Vakfı'na (BAV) 1999 yılında yapılan operasyonda gözaltına alınan Emre Çalıkoğlu tanık olarak dinlendi. Tutuksuz sanık eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ile ilgili iddialar ortaya atan Çalıkoğlu, "Adil Serdar Saçan', kendisini 'derin devlet' diye adlandırdı. Bundan gurur duyduğunu söylediğine, bizzat şahit oldum" dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 262. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 34 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı.

"SAÇAN KENDİSİNİ DERİN DEVLET DİYE ADLANDIRDI"

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tanıklardan Emre Çalıkoğlu ve Zahit Engin'in hazır olduklarını açıkladı. Başkan Özese, kürsüye çağırdığı tanık Emre Çalıkoğlu'na haklarını hatırlattıktan sonra, "Savcılık ifadenizde dava sanıklarından Adil Serdar Saçan'dan bahsetmişsiniz. Bildiklerinizi anlatır mısınız?" diye sordu. Tanık Çalıkoğlu, 1999 yılında İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün, Bilim Araştırma Vakfı'na (BAV) mensup 120 kişiyi gözaltına aldığını anlatarak şunları söyledi:

"O operasyonda ben de gözaltına alındım. Gözaltında kaldığım 6 gün boyunca bana işkence yapıldı. İşkenceler çeşitli odalarda yapıldı. Gözlerim kapalıydı, ellerim kelepçeliydi. Bu süreçte Adil Serdar Saçan ile aramızda geçen diyologlar oldu. Adil Serdar Saçan, kendisini derin devlet diye adlandırdı. Bundan gurur duyduğunu söylediğine, bizzat şahit oldum. 'Ergenekon' soruşturmasından sonra Saçan'ın sözünü ettiği derin devletin 'Ergenekon' yapılanması olduğunu anladım. Bunun üzerine 'Ergenekon' soruşturmasını yürüten savcılığa dilekçe verdim" diye konuştu.

"SAÇAN 'TAMAM KOMUTANIM' DİYORDU"

Mahkeme Başkanı Özese'nin, "Adil Serdar Saçan'ın derin devletten bahsettiğini bahsediyorsunuz. Saçan, isim verdi mi?" diye sorması üzerine Çalıkoğlu, şöyle konuştu:

"Somut bir isim vermedi. Ben zaten gözaltına alındığımda askerlik görevimi yapıyordum. İlk 3 gün bir şey bildiğimi ancak söylemediğimi düşünerek bana işkence yaptılar. Adil Serdar Saçan, daha sonra güzel sözlerle beni ikna etmeye çalıştı, iyi polis havasında konuşmalar yaptı. 'Askerim beni sorgulayamazsınız' dedim. Saçan da 'Seni zaten asker aldırdı' diye cevap verdi. Benimle aynı odadayken Saçan'ı 2-3 kez telefonla aradılar. Saçan telefon konuşmasında, 'Emredersiniz komutanım, tamam komutanım' diyordu. Komutanım derken isim vermedi. Kimle konuştuğunu bilmiyorum. Askere geri döndüğümde hakkımda soruşturma açıldı. Gözaltına alındığımı söyledim."

İşkencelerin gece saat 01.00'dan sonra yapıldığını iddia eden Çalıkoğlu, daha sonra basından Ahmet İhtiyaroğlu olduğunu anladığı kişinin işkenceden sorumlu olup, kendilerine işkence yaptığını öne sürdü. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Gözaltında olduğunuzda başka bir yere götürüldünüz mü?" diye sorması üzerine tanık Çalıkoğlu, "Hayır sadece sağlık raporu almak için hastaneye götürülüp geri emniyete getiriliyorduk" diye cevap verdi.

Savcı Pekgüzel, "Adil Serdar Saçan ifadesinde, '7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2005 yılından beri yargılanıyorum. Müştekilerin ifadelerinde derin devlet diye bir beyanları olmamıştır' diyor. Niçin o mahkemede beyanda bulunmadınız?" diye sordu. Saçan hakkında 2003 yılında işkence suçundan dolayı şikayetleri üzerine dava açıldığını dile getiren Çalıkoğlu, "Ergenekon Davası o zaman yoktu. Bize yapılan işkenceye karşı dava açtık. Mahkeme işkence olduğuna karar verdi ancak suçun failleri belli olmadığından sanıklara ceza verilmedi.Ayrıca bende hakkımda açılan davadan beraat ettim" diye konuştu.

"SAÇAN'IN, TUNCAY ÖZKAN İLE BAĞLANTILI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Tanık Çalıkoğlu, "Adil Serdar Saçan'ın, Tuncay Özkan ile bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Emniyetteki ifadelerimiz daha imzalanmadan Tuncay Özkan'ın bulunduğu medyada manşet oluyordu. Çıkan haberler uydurmaydı. İşkence sonucu o ifadeleri imzaladım" diye konuştu. Bu sırada dava sanıklarında gazeteci Tuncay Özkan, tanık Çalıkoğlu'na soru sormak için söz istedi. Mahkeme Başkanı Özese de "Tuncay Bey, lütfen müdahale etmeyin" diyerek Özkan'ı uyardı.

Daha sonra söz alan Tuncay Özkan'ın, "Benim Adil Serdar Saçan ile bağlantılı olduğuma dair deliliniz var mı? şeklindeki sorusuna Tanık Çalıkoğlu, "Somut delilim yok ama öyle düşünüyorum" dedi. Tuncay Özkan'ın "Sizinle ilgili benim imzamın olduğu bir haber var mı? şeklindeki sorusuna tanık Çalıkoğlu da, Özkan'ın kendisiyle ilgili imzalı bir haberi olmadığını, Özkan'a haberlerden dolayı dava açmadığını belirterek, "İmzanız gerekiyor mu? Sizin sorumlu olduğunuz kurumda yayınlandı" diye cevap verdi. "28 yıl gazetecililik yaptım" diyen Tuncay Özkan da, hayatı boyunca iddianamesi hazırlanmamış davalarla ilgili haber yapmadığını söyledi.

Duruşmaya öğle arası verildi. - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Hüseyin Özese Adil Serdar Saçan Tuncay Özkan Adnan Oktar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title