Haberler

'Ergenekon' Davası

'Ergenekon' Davasına Bakan Mahkeme Heyeti, 4 Ayrı Tarihte Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı ve Bu Kurumun İstihbarat Başkanına Gönderilen Şemaların Yer Aldığı Bilgi Notlarının Onaylı Suretinin İstenmemesine Hükmetti.

''Ergenekon'' davasına bakan Mahkeme Heyeti, 4 ayrı tarihte Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı ve bu kurumun istihbarat başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretinin istenmemesine hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, alınan ara kararları açıkladı.

MİT'e yazı yazılarak, 3 Temmuz 2002'de posta kanalıyla bu kuruma gelen 6 CD ile isimsiz ihbar mektubunun birer onaylı kopyasının istenmesine karar veren Heyet, bu mektup ve CD'lerin MİT'e geldiği tarihten, ''Ergenekon'' soruşturmasının açıldığı 12 Haziran 2007'ye kadar MİT'in bu belgelerde belirtilen örgütlenmeyle ilgili ne gibi araştırma yaptığının, tarih dilimleri belirtilerek mahkemeye bildirilmesi talebinde bulunmaya karar verdi.

Heyet, 19 Kasım 2003 ve 19 Ocak 2006'da Başbakan'a, 10 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanlığına ve 26 Mayıs 2006'da Genelkurmay İstihbarat Başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretlerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesini karara bağladı.

Gelen bilgilerin değerlendirilmesi ve yorumlanması sonucu, ''derlenen istihbari bilgi ve belgelerin delil olarak kullanılmasının mümkün olmadığı yönündeki açıklamanın yasal dayanağının MİT'ten sorulmasını'' kararlaştıran Heyet, bu hususlar yerine getirildikten sonra bahse konu şemanın açıklanıp açıklanmayacağı konusunda karar verilmesine hükmetti.

Heyet, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, Tuncay Güney'e ilişkin yürütülen hazırlık soruşturması kapsamında ya da Adil Serdar Saçan hakkındaki Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesinde süren dava kapsamında emanetteki tüm eşyaların, tetkik ve iade edilmek üzere, kuryeyle gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Ferşad Sematgou'nun avukatlarının müdahil olma yönündeki taleplerinin reddini kararlaştıran Heyet, tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün bazı PKK terör örgütü yöneticilerine ilişkin talebinin davayla doğrudan ilgisi olmadığını belirterek, içerik olarak araştırılmasında fayda görülen dilekçenin, gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.

Tutuklu sanıklardan avukat Kemal Kerinçsiz'in beyanlarının mahkemede savunma sınırları içinde kabul edilerek hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yer olmadığına karar veren Heyet, bu konuda Cumhuriyet savcılarının gerekli yerlere müracaatta bulunabileceklerini hükme bağladı.

Mahkeme Heyeti, Kerinçsiz'in talepleri doğrultusunda, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğüne yazı yazılarak, Danıştay saldırısından bir gün sonra, 18 Mayıs 2006'da saat 11.00 civarında, başta Türkiyem Topluluğu ve Büyük Hukukçular Birliğinin katıldığı protesto gösterinin görüntü ve ceraim evraklarının istenmesine karar verdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, Tuncay Güney'in, 2 Mart 2001'de gözaltına alındıktan sonra herhangi bir resmi istihbarat görevlisince sorgulanıp sorgulanmadığının, sorgulanmışsa bu istihbarat biriminin hangisi olduğunun mahkemeye bildirilmesine karar veren Heyet, Emniyet Genel Müdürlüğünden de ulusalcılığı aşırı sağ faaliyet olarak nitelendiren ne gibi bir çalışma yapıldığı ve buna yönelik herhangi bir rapor düzenlenip düzenlenmediğinin sorulmasına, düzenlenmişse bir suretinin de mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

Bu arada, MİT'ten mahkemeye gönderilen belgede, pek çok kaynaktan gelen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi ve yorumlanması sonucunda hazırlanarak ilgili makam ve kurumlara gönderilen istihbari bilgi ve belgelerin delil olarak kullanılmasının mümkün olmadığına işaret edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title