Haberler

Erg Grup'tan İhracat İçin Öneriler

Erg Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güngör, İş Dünyasının İthalatla Kabaran Cari Açık Sorununu İhracata Yönelerek Aşabileceğini Söyledi. Güngör, İhracat İçin Yeni Bir Öneri Getirerek; Distribütörlük Kaynaklı Transit Ticaretin İhracat Kalemleri İçinde Yer Alması veya Yurt İçinden Malın Üçüncü Bir Ülkeye Satışı Noktasında Kolaylaştırıcı Çalışmalar Yapılabileceğini Belirtti.

ERG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güngör, iş dünyasının ithalatla kabaran cari açık sorununu ihracata yönelerek aşabileceğini söyledi. Güngör, ihracat için yeni bir öneri getirerek; distribütörlük kaynaklı transit ticaretin ihracat kalemleri içinde yer alması veya yurt içinden malın üçüncü bir ülkeye satışı noktasında kolaylaştırıcı çalışmalar yapılabileceğini belirtti.

Güngör ayrıca 2023 ihracat hedefinin 1 trilyon dolar, ticaret hacminin de hedefin iki katı olarak revize edilmesinin yerinde bir karar olacağını vurguladı.

Cari açığın hafifletilmesi konusunda işadamlarına önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Güngör, "İhracat rakamları sevindirici fakat yetersiz. Taşıt, tekstil ve demir çelik ihracatındaki başarıyı diğer sektörlere de yayma zorunluluğumuz var. Yasayı, tüzüğü, bürokrasiyi ve diğer engellemeleri beklemenin bir anlamı yok. İşadamlarımız bir yandan uluslararası distribütörlük alanında girişimlerde bulunurken çeşitli alanlarda projeler üretmeli. Dünyada farklı satış bağlantıları kurarak engelleri aşmalıdır.

Kamu da, gerek ithal edilen mamul malın yurt içinden 3. ülkeye transferi veya transit ticaretin ihracat kalemleri içinde yer alması konusunda kolaylaştırıcı yeni düzenlemeler yapmalı" dedi.

"İHRACATIN 2023 YILI HEDEFİ 1 TRİLYON DOLAR OLMALI" Bütün zorluklara rağmen Türkiye'ye ihracat adına bir çivi çakanın en değerli kişi sayılacağını vurgulayan Güngör, "İhracatımız Mart ayında 22.8 arttı. Aylık bazda artık 10 milyar dolarları yakaladık. 12 aylık dilimde artış yüzde 26.59 ve 114 milyar dolarlık yeni bir rekoru yine kırdık. Temennimiz odur ki rekorlar her ay katlanarak büyüsün ve yıl sonu hedeflerimizi fazlasıyla aşalım. Ancak ihracat hedeflerimiz Türkiye ölçeğinde yetersiz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar dolardan 1 trilyon dolara revize edilmeli. Ticaret hacmimiz ise bu hedefin iki katı olarak planlanmalı" diye konuştu.

Erkan Güngör, ABD Askeri Akademisi West Point, Coca Cola, BBC, The Independent, CBC ve MTV televizyonu, Danfoss, Philip Morris ve Barclays Bank gibi dev kuruluşların kullandığı İsveç patentli beyin eğitici Mindball'un Nisan ayı itibariyle Ortadoğu distribütörlüğünü aldıklarını ve bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Distribütörlük alanlarını da açıklayan Güngör şöyle konuştu: "Türkiye, İran ve Azerbaycan ana distribütörlük alanlarımız. Suriye, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Katar, Suudi Arabistan ve Yemen de ABD'li partnerimizle birlikte çalışacağımız ülkeler. NASA teknolojisi beyin eğitici ürünümüzle Ortadoğu'da başarılı olacağımıza inanıyoruz." "DİSTRİBÜTÖRLÜK İTHALATI İHRACATA ÇEVİRMENİN EN KOLAY YOLU" Distribütörlüğün modern ticaret anlayışında bugün önemli bir yere geldiğine dikkat çeken Erkan Güngör, "Mesuliyetimizin bilincindeyiz. Medikal sektöründe yaptığımız ithalatı ihracata yöneltmenin yollarını arıyoruz. Mindball'un Ortadoğu distribütörüyüz. Diğer taraftan tansiyon dengeleyici cihazımız Jintong'un hale hazırda Türkiye distribütörüyüz. Bu ürünümüzü de Mindball'daki sorumluluk alanımız Ortadoğu'ya biz götürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Distribütörlüğün ithalatı ihracata çevirmede en kolay yol olduğunu anlatan Erkan Güngör, "Türkiye'de nakliye, girdi maliyetleri vesair sıkıntılar varsa, sınır çıkışlarımızda problemler oluşuyorsa elimizi kolumuzu bağlayıp oturamayız. Bu sorunları aşmanın reçeteleri elbette mevcut. İthal edip 3. ülkelere mal satışı diye bir şey var. Diğer yandan serbest bölgelerimizi daha iyi kullanmamız lazım. Transit ticaret de ihracatın önünü açma noktasında oldukça etkili olabilir. Hem üretip hem ihraç eden şirketlerimizin yanında distribütörler olarak bizler de yer alabilirsek zannediyorum ihracatta büyük açılımlar gerçekleştirebiliriz" dedi.

İnşaat ile birlikte sağlık yatırımlarını daha ileri noktalara götürmeyi hedefleyen ERG Grup, Nisan ayı itibariyle uluslararası referansları bulunan beyin eğitici Mindball'un Ortadoğu distribütörü oldu. Diğer ürünü tansiyon dengeleyici cihaz Jintong'un ise Türkiye distribütörü. İstanbul Bakırköy'deki merkezinde ithalat ve ihracat ağırlıklı çalışan ERG Grup, Marmara Sağlık Sektörü İşadamları Derneği (MASSİAD) üyesi.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title