Haberler

Erdoğan-yanukoviç Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Erdoğan, Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç'e, Kırık Tatarlarının Lideri Mustafa Cemiloğlu'nu Heyetine Dahil Ettiği İçin Teşekkür Etti.

Başbakan Erdoğan, Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç'e, Kırık Tatarlarının lideri Mustafa Cemiloğlu'nu heyetine dahil ettiği için teşekkür etti.

Yanukoviç, gaz ve petrolün Avrupa'ya ulaştırılması konusunda Türkiye ile rakip değil ortak olduklarını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç'le başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Heyetlerarası görüşmelere Ukrayna adına Kırım Tatar Meclis Başkanı ve Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Cemiloğlu da katıldı. Görüşmelerin ardından iki Başbakan'ın ortak basın toplantısına geçildi. Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Ukrayna arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması ve Ukrayna'nın Karadeniz Uyum Harekatı'na Katılımına İlişkin Protokol imzalandı. Anlaşmalara Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu imza attı.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde ağırlıklı olarak iki ülke arasında atılması gereken adımlar üzerinde durduklarını ifade etti. Türkiye'nin 2003 yılında Ukrayna'yı ilişkilerin öncelikle geliştirileceği ülke olarak ilan ettiğini hatırlatan Erdoğan, bu anlayış çerçevesinde 2006 yılında bir eylem planı hazırladıklarını söyledi. Erdoğan, bu çalışmaların bundan sonraki süreçte de hızlandırılarak devam edeceğini kaydetti.

Ukrayna Başbakanı Yanukoviç'in bugün ve yarın Ankara ve İstanbul'da bazı programlara katılmayı planladığına işaret eden Erdoğan, bir gelişme sebebiyle programda oynamanın sözkonusu olduğunu bildirdi. Erdoğan, Yanukoviç'in partili bir mesai arkadaşının ölüm döşeğinde olması sebebiyle ülkesine dönmesinin sözkonusu olduğunu ancak diğer heyet üyelerinin Türkiye'de kalarak çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Erdoğan, "Hayat devam ediyor. Biz yine de çok değerli arkadaşına şifalar diliyoruz. Temennimiz odur ki tıbbi müdahele olumlu netice verir. Siyasetçi için hayat devam ediyor. Zaman denilen mefhumu bir kenara atmak mümkün değil" diye konuştu.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacminin her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Erdoğan, ticaret hacminin 2006 yılında 4 milyar Dolar'ı aştığını belirtti. Yanukoviç'le 2003 yılında yaptıkları görüşmede 2010 yılı için bir hedef belirlediklerini hatırlatan Erdoğan, bu hedefin iki ülke ticaret hacmini 10 milyar Dolar'a ulaştırmak olduğunu, bu konudaki kararlılıklarının devam ettiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde Türkiye ile Ukrayna arasında önemli bir köprü rolü oynayan Kırım Tatarlarının sorunlarıyla ilgili yapıcı görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Bundan sonraki süreçte de Kırım Tatarlarıyla ilgili olarak ikili haberleşmelerinin karşılıklı olarak süreceğini anlatan Erdoğan, Yanukoviç'in, Ukrayna Parlamentosu'nda görev alan Mustafa Cemiloğlu'nu danışmanı olarak yanına almasının, sürdürdüğü olumlu yaklaşımın göstergesi olduğunu kaydetti. Erdoğan, olumlu yaklaşımı için Yanukoviç'e teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin hukuki çerçevesinin imzalanan anlaşmalarla büyük ölçüde tamamlandığını vurguladı.

Ukrayna Başbakanı Yanukoviç ise Başbakan Erdoğan ile 2 yıl önce görüştüklerini hatırlatarak bu süre içinde Türkiye'de yaşanan değişimi bugün memnuniyetle gördüklerini ifade etti. Bunun kendileri için beklenmeyen bir gelişme olmadığını dile getiren Yanukoviç, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde geliştiğini dile getirdi. Bu istikrarlı gelişmeyi sadece bilgi notlarında okumadıklarını, Türkiye'ye geldikleri ilk dakikadan itibaren kendi gözleriyle gördüklerini kaydeden Yanukoviç, gerek indikları Esenboğa Havaalanı'nın, gerekse güzergahları üzerindeki yolun dünyanın birçok ülkesi için örnek olabilecek nitelikte olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilere yeni bir dinamizm kazandırmaları gerektiğini dile getiren Yanukoviç, ilişkilerin birinci etabını tamamladıktan sonra ikinci etaba geçmeleri ve yüksek teknoloji gerektiren kapsamlı projelerin gerçekleştirilmesi dönemine girmeleri gerektiğini söyledi. Yanukoviç, bunu gerçekleştirmek üzere 2 ay içinde Türkiye-Ukrayna Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının yapılması amacıyla yoğun çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. İki ülkenin yatırım alanında da işbirliğini genişletmesi gerektiğini ifade eden Yanukoviç, özellikle enerji alanında somut işbirliğinin geliştirilmesi gereğine dikkat çekti. Nükleer santraller dahil enerji santralleri inşaatlarını Türkiye ile birlikte planlayacaklarını belirten Yanukoviç, görüşmede bu tür işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiklerini söyledi. Nabuco Projesi'nde faal bir rol oynamak istediklerini de dile getiren Yanukoviç, ulaştırma, müteahhitlik ve turizm alanlarında da Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Kırım konusunda işbirliğine de önem verdiklerini söyleyen Yanukoviç, Kırım Tatarları Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu'nun kendisine eşlik ettiğine işaret etti.

Türkiye'de gaz ve petrol ulaştırma zincirlerinin hızla geliştiğini gördüklerini anlatan Yanukoviç, Türkiye'nin enerji kaynaklarını Avrupa'ya ulaştırma konusunda sürdürdüğü politikaların kendileri açısından dikkat çekici olduğunu vurguladı. Yanukoviç, "Biz bu alanda Türkiye ile rakip değil ortağız. Karadeniz sularında enerji kaynaklarının çıkartılması projelerini birlikte değerlendiriyoruz" dedi. Yanukoviç, Başbakan Erdoğan'a bu yıl içinde Ukrayna'yı ziyaret etmesi için davette bulundu.

(ZÇ-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title