Haberler

Erdoğan: "Radikalizme Prim Vermemiz Mümkün Değil"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı ile Farklı İnanç ve Kültürlerin Mensuplarının Bir Araya Gelerek, Bir Güç Oluşturduğunu Belirterek, "Bizim Fanatizme, Radikalizme Prim Vermemiz Mümkün Değil. Bunlara Sıcak Bakamayız. Tam Aksine Bütün Bu Aşırılıkları Dahi Bir Potada Eritecek Bir Anlayışla O Kucaklaşma Anlayışıyla Bir Yaklaşım İçinde Olacağız" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı ile farklı inanç ve kültürlerin mensuplarının bir araya gelerek, bir güç oluşturduğunu belirterek, ''Bizim fanatizme, radikalizme prim vermemiz mümkün değil. Bunlara sıcak bakamayız. Tam aksine bütün bu aşırılıkları dahi bir potada eritecek bir anlayışla o kucaklaşma anlayışıyla bir yaklaşım içinde olacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Toplantısı çerçevesinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, bir konuşma yapmayacaklarını sadece soruları yanıtlayacaklarını ifade ederek, toplantıyı başlattı.

Bir yabancı gazetecinin, ''Raporda dinin öncülüğüne vurgu yapıyorsunuz. Bu raporda laiklikle ilgili bir bölüm de olması gerekmez miydi?'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

''Medeniyetler ittifakı içinde böyle bir ayrıma gitmek yanlış. Laik olan, olmayan topluluk veya devlet olabilir. Din noktasına gelince bu noktada dünyada şu bile tartışılıyor; Dini olmayan, dini reddeden bile işin felsefesine girdiğiniz zaman o bile, bir inancı kabul etme durumundadır. O da aslında bir dinin mensubudur. Ona da 'dinsizlik dini' diyenler olmuştur. Bu şekilde bunun yorumunu yapanlar da olmuştur. Biz daha çok bu noktada dinlerin ittifakına, kültürler arası diyaloğa büyük önem verdik. Türkiye örneğin, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. İspanya ha keza öyle. Böyle bir sıkıntı zaten aramızda söz konusu değil.''

Yabancı bir basın mensubunun ''İttifaktan nasıl bir somut sonuç bekliyorsunuz? Erdoğan, Papa ile buluşmama kararını nasıl açıklayacak?'' sorusu üzerine de Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Aşırılıkları bir tarafa koyup, orta yolu belirleyen ve bu noktada birleşen farklı inançların, farklı kültürlerin mensupları bir araya gelerek bir güç oluşturmuş vaziyette. Bizim fanatizme, radikalizme prim vermemiz mümkün değil. Bunlara sıcak bakamayız. Tam aksine bütün bu aşırılıkları dahi bir potada eritecek bir anlayışla o kucaklaşma anlayışıyla bir yaklaşım içinde olacağız. Şiddet şiddeti doğurur. Bunlardan mümkün olduğunca kaçacağız'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, Papa 16. Benediktus'un bu ay sonu yapacağı ziyarete de değinerek, şunları söyledi:

''Sayın Papa'nın Türkiye ziyareti, Cumhurbaşkanımızın resmi daveti üzerinedir. Bu davette Papa'nın iki özelliği var. Papa'nın siyasetçi ve din adamı özelliği var. Siyasetçi olarak kendisini zaten Cumhurbaşkanımız davet etti, karşılayacak ve kendisiyle görüşecek. Din adamı olarak da Diyanet İşleri Başkanı kendisiyle görüşecek. Benim ise benim belirlediğim değil NATO'nun o tarihte Litvanya Riga'da zirve toplantısı var.

O tarihlerde Riga'daki NATO zirvesinde olacağım. Sayın Papa devlet başkanı olarak Türkiye'ye geliyor diye NATO'daki zirve toplantısını mı iptal edeyim, buna mı gitmeyeyim? Benim böyle bir davetten kaçmak gibi bir şeyim söz konusu olamaz. ''

Erdoğan, toplantının sonunda kendisine yöneltilen Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusundaki soruya da yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, nisan ayından önce bu konuda konuşmayacağını söylediğini, bu konunun gündemlerinde olmadığını açıkladıklarını anımsatarak, ''Anayasada belirlenen ilkeler belli. Partimizin ilkeleri belli. Bu konuda nisandan önce asla bir açıklama yapmayacağım. Çünkü yapacağımız başka işler var. Şu anda onlara yoğunlaşarak ülkemizi daha da güçlü bir noktaya taşımanın gayreti içindeyiz'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title