Haberler

Erdoğan-nieto Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meksikalı mevkidaşı Enrique Peña Nieto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meksikalı mevkidaşı Enrique Peña Nieto ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ABD'de öldürülen 3 Müslüman'la ilgili Obama'yı eleştirerek, "Neredesin Başkan" dedi.

Küba ziyaretinin ardından Meksika'ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meksikalı mevkidaşı Nieto'yla düzenlediği basın toplantısında iki ülke ilişkilerinden söz ederek, "Dostum Nieto'yla önce ikili dar kapsamlı görüşmemizi yaptık daha sonra heyetler arası görüşmemizi yaptık. Bu görüşmeler esnasında da Türkiye Meksika ilişkilerini en geniş manada ele alma fırsatını bulduk. Gerek ekonomik ilişkilerimiz, gerek siyasi ilişkilerimiz, gerek savunma sanayine yönelik ilişkilerimiz, gerekse G20'ye yönelik ilişkilerimiz ki benim bu gelişim Meksika'ya üçüncü gelişimdir. İki gelişim başbakan sıfatıylaydı. Bir tanesi 2009'da gerçekleşti. Daha sonra G20 zirvesine katılmıştım. Şimdi üçüncü ziyaretimi Cumhurbaşkanı sıfatıyla ve birde G20 Dönem Başkanı sıfatıyla G20 ülkesi Meksika'ya ilk ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Geldiğimiz andan itibaren gerek şahsıma, gerek heyetimize dostumun gösterdiği ilgi, alakaya özellikle teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Nieto'nun ziyareti olmuştu, bu ziyarette birlikte olduk. Kendileriyle Türkiye Meksika ilişkilerini değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonra dünyanın büyük ekonomileri arasında yer alan ve benzer yanlarımızın çok olduğu Türkiye Meksika olarak neler yapabiliriz bunları konuştuk. Türkiye ve Meksika BM, OECD, G20 ve MİKTA gibi platformlarda sorumluluk üstlenen 2 ülke. Nieto'nun 2013 yılındaki ziyaretinde Türkiye Meksika 21. Yüzyıl için stratejik ortaklık ve işbirliği belgesini imzalamıştık. Bu defa da gündemimizdeki temel konulara ilişkin hedefleri içeren bir ortak deklarasyon imzaladık. Tabii bunun dışında 3 anlaşmayı daha bugün gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunlardan bir tanesi dışişleri bakanlarının malum işbirliği bildirisi. İmzalar atıldı. 2015-2016 turizm alanında faaliyet bunu Kültür Bakanımız imzaladı. Bunun yanında arkeoloji, antropoloji ve kültürel mirasın korunması alanında işbirliklerini imzaladık. 2 ülke arasında tesis edilen 2 uluslu üst düzey komisyonun yapısı böylece belirlenmiş oldu" dedi.

"ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİN BANA GÖRE ÇOK MANİDAR YANI VAR"

2 ülke arasındaki ticari hacmin daha da büyütülmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin bana göre çok manidar yanı var. Göreve ilk geldiğimizde 12 yıl önce aramızdaki ticaret hacmi çok komikti. 1,2 milyon dolardı. Ama şimdi 100 kat artarak 1 milyar 256 milyon dolara ulaştı. Kendileriyle mutabakat yaptık 2023'te hedefimizi 5 milyar dolar olarak Kolombiya'yla nasıl belirlediysek, Meksika'yla da bu şekilde belirlemiş olduk ve kendileri bana 5 milyarı da aşabiliriz dedi. İnanmak tabi çok çok önemli. Eğer bu konuda inanıyorsanız, bu konuda kararlılığınız varsa aşar yola o şekilde devam edersiniz. Meksika Latin Amerika'daki aslında en büyük ticari ortağımız. Bu bakımdan da önem arz ediyor. Şimdi tüm bunları gerçekleştirmek için serbest ticaret anlaşması önemli. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yürütecekler. Bir diğer konu gözlemci üyesi olduğumuz Meksika'nın da kurucu üyeleri arasında olduğu Pasifik İttifakı ülkelerinin her biriyle serbest ticaret anlaşması imzalamayı umut ediyoruz. Buda bizler için önemli. 2 yıl sonra 2017 yılında ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. Yıl dönümü. Burada bir adım daha atmamız mümkün. Buda 2017 veya 2018 yılını diyorum ki biz her 2 ülke olarak kültür yılı ilan edelim. Hatta kültür turizm yılı olarak da ilan edebiliriz. Vatandaşlarımızın rahat gidiş gelişlerini sağlayalım hatta burada ben kendilerine şu konuda da ricada bulundum. Karşılıklı olarak vizeleri kaldıralım dedim. Vizeleri kaldırarak Meksikalı dostlar Türkiye'ye rahatlıkla gelsin, Türkiyeli vatandaşlarda Meksika'ya rahatlıkla gelebilsin" dedi.

Erdoğan basın toplantısındaki açıklamasında THY'nin Latin Amerika seferleriyle ilgili konuşarak, "THY konusunu yine aramızda görüştük. Kendileri iyi niyetle yaklaştılar. Bu konuda da ne yapabilirsek bunu başaralım bir an önce THY'nin de buraya Havana Meksiko City olarak İstanbul'dan başlayıp adımın atılması olabilir. Kendilerine konuyla ilgili yazılı metinleri sunduk. Bizim bir resmi yardım ajansımız var, TİKA. 49 koordinasyon ofisi var dünyada. İstiyoruz ki dayanışmamızı geliştirelim. Bu konuda sağ olsunlar olumlu yaklaştılar. Görüşmemizde sayın Nieto'yu 24-25 Nisan'da Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yıl dönümü törenlerine davet ettim. Kendileri katılamasam bile en üst düzeyde yetkilileri vekaleten göndereceğim dedi. G20 Antalya'da. Antalya aynı zamanda 2016'da Botanik Fuarı açıyoruz. Bu fuarla ilgili kendilerine davetimi yaptım. Onların da standının olması bizleri dünyadaki bütünleşme noktasında güçlü kılacaktır" dedi.

"NEREDESİN BAŞKAN"

ABD'de öldürülen 3 Müslüman'la ilgili de konuşan Erdoğan, "Sözlerimin sonunda bir konuyu burada ele almadan geçemeyeceğim. Şu anda tabi çok yakın olduğum için ABD'ye ondan dolayı bunu burada ifade etmek zorundayım. Bu da 3 Müslüman'ın öldürülmesi noktasında özellikle başkan Obama'nın sayın Kerry'nin Biden'ın şu ana kadar hiçbir açıklama yapmamış olması çok manidardır. Bu insanlar terörist değil. Bu 3 insan aileleri itibariyle Suriyeli bunlar. Suriyeli Müslüman. ve babaları anneleri seçkin doktor insanlar. Bu gençler de diş hekimliğinde okuyan aynı zamanda mimarlık tahsili gören gençler. ve bunlar 3 kardeş evlerinde öldürülüyor ve o ülkenin sorumlusu olan başkan bunlarla ilgili açıklama yapmıyor. Ben sayın Obama'ya sesleniyorum. 'Neredesin Başkan?' diyorum. Dışişleri bakanına, Biden'a sesleniyorum neredesiniz diyorum. Biz siyasiler ülkemizde işlenen cinayetlerden sorumluyuz. Tavrımızı ortaya koymak zorundayız. Çünkü halk size oylarını verirken benim can güvenliğimi sağlayacaksın diye veriyor. Eğer siz bu tür bir olay karşısında sessiz kalırsanız dünyada size her zaman sessiz kalacaktır. ve diyorum ki unutmayın dünya 5'ten büyüktür. Er veya geç halklar belki bugün bizlere nasip olmayabilir ama bizden sonra gelenler bunu gerçekleştirecektir. Ölenlere rahmet diliyorum ama öldüreni de huzurlarınızda lanetliyorum" dedi. - MEKSIKO

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Barack Obama Türkiye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title