Haberler

Erdoğan: "Maastrıcht Yerine İstanbul Ekonomik Kriterleri"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Maastricht Ekonomik Kriterlerinde de Önümüzü mü Kesiyorsunuz? O Zaman İstanbul Ekonomik Kriterlerini İlan Eder, Yola Devam Ederiz. Bunu Yapacak İradeye Bu Millet Sahiptir" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Maastricht ekonomik kriterlerinde de önümüzü mü kesiyorsunuz? O zaman İstanbul ekonomik kriterlerini ilan eder, yola devam ederiz. Bunu yapacak iradeye bu millet sahiptir" dedi.

Erdoğan, İstanbul'daki kuyumcu sanatkarlarını aynı çatı altında toplayan Yenibosna'daki Kuyumcukent'in açılış töreninde yaptığı konuşmada, tören alanında bulunan herkesin geçmişte yaşanan sıkıntıları anımsadığını belirterek, istikrar tesis edilemediği için uzun vadeli planlar yapılamadığını hatırlattı.

"Bazıları şu anda bizim borç miktarıyla uğraşıyor" diyen Erdoğan, "Buna bakılarak, bunun tespiti yapılamaz. Ne kadar kazanıyorum, ne kadar borçlanıyorum, buna bakarak bunun tespiti yapılır. Göreve geldiğimizde GSMH 180 milyar dolardı. Şimdi 390 milyar dolar. Bu ne demek, Cumhuriyet tarihi boyunca 180 milyar dolar. Ama 4 yılda biz bunun üzerine 210 milyar dolar koyduk" dedi.

Milleti aldatmaya kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Erdoğan, "Yoksa Mayıs, Haziran aylarında dünyadaki kriz döneminde Türkiye alt üst olurdu, geçmişte olduğu gibi. Ama biz şimdi Irak savaşını yaşıyoruz, Türkiye'de ciddi bir etkilenme söz konusu değil. Bir petrol krizini yaşadık. 20-22 dolar olan varil fiyatı 70 dolara kadar tırmandı. Ciddi bir sıkıntı yok. Dere yatağında akar... Bunu unutmayın. Ekonomi de yatağında akmalı... Bunu böyle bilelim. Şartları zorlarsak, bundan bir yer mağdur olur" diye konuştu.

Erdoğan, her alanda geçmişle kıyaslanmayan düzeye gelindiğini ve kısa zamanda krizlerin yaptığı tahribatları telafi etmeyi başardıklarını belirterek, "Ekonomide son 17 çeyrektir üst üste kesintisiz büyüyoruz. Ama bunu görmek istemeyen gözler var. Bilen var da görmüyor, duyan var ama söylemiyor. Çünkü işlerine gelmiyor" dedi.

Türkiye'nin bir yıl, bir ay, hatta bir hafta sonra ne olacağı belli olmayan bir ekonomik ortamdan çıktığını belirten Erdoğan, "O kriz günlerini artık geride bıraktık. Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarını yaptık" dedi.

Konuşmasında ihracat rakamlarına da işaret eden Erdoğan, "İhracatta 85 milyar doları aşacağız. İyi gidiyoruz. 4 yıl önce 36 milyar dolardı. Şimdi 85 milyar dolar. Bunu 4 yıl önce konuşsaydık, 'sen rüya mı görüyorsun?' derlerdi. Ama biz görüyorduk, inanıyorduk" diye konuştu.

-"ÇEKE ÇEKE KUYUMCUKENT'E GETİRİRİZ"-

Erdoğan, Kuyumcukent'in, Türk kuyumculuk sektörünün dünya paralelinde rekabet gücünü artıracağını, ihracat kapasitesinde önemli ölçüde artış sağlayacağını kaydetti.

Bu tesiste yeri olup hala taşınmayanlar bulunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Artık Kapalıçarşı'dan buraya gelmeyen vatandaşlarımızı bir an önce taşımamız lazım. Artık o mezbelelikteki üretim sadece çalışanları değil, insan yaşamını da şehri de tehdit ediyor.

Konuyla ilgili gerek Valilik, gerekse Belediye Başkanlığı ve Kuyumcukent Yönetim Kurulu el ele vererek bu adımları atacağız. Böyle bir tesis, böyle bir yatırım, kusura bakmasınlar yüzde 30 kapasite ile çalışırsa, bu ülkeye ihanet olur. Hem yerin var, hem gelmiyorsun... Yahu arkadaş gelsene... Ayıp... Böyle modern bir yerde çalışmak varken orada ne diye duruyorsun?

Kusura bakmasınlar çeke çeke buraya getireceğiz... Bu işin şakası makası yok... Ne gerekiyorsa yapacağız... Elektriğini keseriz, suyunu keseriz, her şeyini keseriz ama buraya getiririz... Çünkü Kuyumcukent bir marka olacak... Bu markayı hep birlikte yapacağız. Yatırımın hakkı verilmezse israf olur. Gerçekten bu ülkeye ihanet olur, yazıktır..."

Başbakan Erdoğan, Kapalıçarşı'yı da yeniden ele alacaklarını ifade ederek, o bölgenin daha farklı bir konuma taşınması gerektiğini kaydetti.

Tarihi yarımadanın turizm için farklı bir merkez haline geleceğini belirten Erdoğan, "Ama o mezbelelik yerde hala kalkıp üretimle uğraşmak, bu olacak iş değil... Bu, sanatkar ruhuyla da bağdaşmaz... Hele hele ince sanatı olanlara hiç yakışmaz" dedi.

Kuyumcukent'in bir an önce tam kapasiteyle çalışması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, dünyanın bir numarası olan Türk kuyumculuk sektörünün dünya liderliğini daha da sağlamlaştıracağını kaydetti.

-İSTANBUL EKONOMİK KRİTERLERİ-

Kuyumcukent'in ihracata da yeni bir soluk getireceğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"İstanbul, bu yatırımlarla dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bunun için diyorum ya; Avrupa Birliği siyasi kriterlerinde önümüzü kesmeye kalkarsanız, biz de Kopenhag siyasi kriterlerini alır, Ankara siyasi kriterlerini ilan eder ve yolumuza devam ederiz. Maastricht ekonomik kriterlerinde de önümüzü mü kesiyorsunuz? O zaman İstanbul ekonomik kriterlerini ilan eder, yola devam ederiz... Bunu yapacak iradeye bu millet sahiptir... Bu kabiliyete bu millet sahiptir... Hiçbir endişem yok. Yolumuza aynen devam ederiz."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title