Haberler

Erdoğan: "Küresel Tehdide Cevap Medeniyetler İttifakı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Küresel Bir Tehdide, Ancak Küresel Ölçekte Bir Cevap Verilebileceğini, Bunun da Medeniyetler İttifakı Olduğunu Bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel bir tehdide, ancak küresel ölçekte bir cevap verilebileceğini, bunun da Medeniyetler İttifakı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda devam eden ''Medeniyetler İttifakı Projesi Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ortak evrensel değerlerin güçlü bir savunucusu olmaya devam edeceğini belirterek, zaten Medeniyetler İttifakı girişiminin de aynı amaca hizmet ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı girişiminin, ''Türkiye AB'ye üye olduktan sonra da devam edeceğini'', gelecek nesilleri de kuşatacak, uzun soluklu bir proje olduğunu vurguladı.

Giderek artan haksızlık ve eşitsizlikler, büyütülen korku ve şüphelerin, tüm dünyada karşılıklı nefret, ön yargı, öfke ve hoşgörüsüzlüğü beslediğini de anlatan Erdoğan, bu kısır döngünün, küresel çaptaki kopukluklarla birleştiğinde tehlikeli bir karışıma dönüştüğünü, bunun da duygu, düşünce ve eylemlerde aşırılıklara yol açtığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, küreselleşmenin, insanlık tarihinin en hızlı teknolojik gelişmelerinin yaşandığı günümüzde, maalesef her toplumun nimetlerden yeterince yararlanamamasına neden olduğunu söyledi.

Erdoğan, nihai amacın, ''farklı inanç ve kültürler arasında karşılıklı saygıya dayalı bir paradigma geliştirerek, toplumlar ve devletler arasındaki ilişkilerin daha fazla bozulmasını engelleyecek kapsamlı bir koalisyon kurulması'' olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ''Felaket senaryoları sahipleri bilsin ki, medeniyetler çatışmak yerine ittifak oluşturmaya gidecektir. Bu yolda dayanışma içinde olacaktır'' dedi.

Erdoğan, yaşadığımız çağda yeni tehditlerle karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, ya terör, şiddet ve çatışma kültürünün salgın bir hastalık gibi küreselleşmesine seyirci kalınacağını ya da ortak insani değerleri küreselleştirmenin başarılacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Küreselleşme süreci bizi bu çarpıcı gerçekle karşı karşıya bırakmıştır. Hangi medeniyet havzasından kaynaklanırsa kaynaklansın, hangi kutsal değerlerin arkasına saklanırsa saklansın, aşırılığın, fanatizmin, radikalizmin her türlüsüne karşı hiçbir ayrım yapmaksızın ortak bir duruş geliştirmek zorundayız'' diye konuştu.

Recep Erdoğan, ''Hızlı değişimin getirdiği korku ve endişe, toplumlarımızda dışlama, ötekileştirme ve düşmanlık duyguları olarak tezahür eden savunma refleksleri geliştirmiştir. Bu yeni bir tehdittir. Bununla mücadelemizi, ancak yeni bir bakış açısıyla kazanabiliriz. İşte medeniyetler İttifakı girişimi bize bu türden yeni bir bakış açısı önermektedir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title