Haberler

Erdoğan "Kafkas İslam Ordusu"nu İzledi

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan "Kafkas İslam Ordusu" Belgeselinin Galasına Katıldı

*Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

*"Türkiye tarihi okunmadan Ortadoğu'nun, Balkanlar'ın, Kafkasya'nın tarihi asla ve asla yazılamaz, bugünkü olaylar da asla anlaşılamaz. Aynı şekilde dünyadaki hiçbir uzmanın, araştırmacının, gazetecinin, bölgedeki olayları bizim kadar anlama, analiz etme, değerlendirme imkanı da yoktur"

*"Bütün bu bölgede yaşanan olayları, Birinci Dünya Savaşı'nı bilmeden, öğrenmeden, anlamadan, derinlemesine incelemeden analiz etmek asla ve asla mümkün değildir. Bizim yakın tarihimiz, tüm bu bölgenin yakın tarihiyle iç içe geçmiş, ortak tarihimiz ise Birinci Dünya Savaşı'nda araya sınırların çizilmesiyle birbirinden ayrılmıştır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kafkas İslam Ordusu" belgeselinin TRT Radyo Evi'ndeki galasına katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, "Şu anda yakın çevremizdeki birçok ülkede halk hareketleri yaşanıyor. Tunus'ta başlayan olaylar Mısır, Libya, Cezayir, Fas, Ürdün, Irak ve Bahreyn'e sıçramış durumda. Ne yazık ki Libya ve Irak'ta olayların kanlı şekilde devam ettiğine, birçok masum sivilin hayatını kaybettiğine şahit oluyoruz. Bölgedeki olaylara ilişkin olarak, tüm dünyada olduğu gibi bizde de medya, aydınlar, uzmanlar değerlendirmeler yapıyor, olayların sebepleri ve istikameti üzerine analizler ortaya koyuyorlar. Bütün bu bölgede yaşanan olayları, Birinci Dünya Savaşı'nı bilmeden, öğrenmeden, anlamadan, derinlemesine incelemeden analiz etmek asla ve asla mümkün değildir. Bizim yakın tarihimiz, tüm bu bölgenin yakın tarihiyle iç içe geçmiş, ortak tarihimiz ise Birinci Dünya Savaşı'nda araya sınırların çizilmesiyle birbirinden ayrılmıştır. Türkiye'nin tarihini Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Filistin, Ürdün ve diğer tüm bölge ülkelerinin tarihinden kopuk şekilde okuyamazsınız. Aynı şekilde, bu ülkeleri analiz ederken, Türkiye tarihiyle kesiştikleri safhaları devre dışı bırakarak da analiz edemezsiniz. Bu ülkeler nasıl oluştu, sınırlar nasıl çizildi, idareler nasıl şekillendi veya şekillendirildi? Bütün bunlar Birinci Dünya Savaşıyla, Osmanlı Devleti'nin çöküşüyle son derece ilişkili hadiselerdir. Bugün yaşanan olaylarda, Türkiye'nin şu anda bir model olarak gösterilmesi dikkate değerdir. Aynı şekilde Türkiye, bu hadiselere zemin hazırlayan tarihi sürecin de 100 yıl öncesinde içerisinde bulunmuş bir ülkedir" diye konuştu.

"TARİHİMİZ BİZE UNUTTURULMAK İSTENDİ"

Bosna Hersek'in 1992'de bağımsızlığını ilan ettiğinde, Saraybosna'nın, Travnik'in, Mostar'ın kapıları dünyaya açıldığında, oralardaki camileri, minareleri, köprüleri, imaretleri gören birçok vatandaşın şaşkınlık yaşadığına dikkati çeken Erdoğan, "Tarihimize ilgisiz bırakıldık, tarihimiz bize unutturulmak istendi. Osmanlı'yı bilmeden, okumadan, Kanal ve Hicaz muharebelerini anlamadan, bugün Filistin meselesini anlamanın asla ve asla imkanı yoktur. Osmanlı'yı okumadan, Kosova, Bosna, Makedonya, Karadağ, Sırbistan'daki olayları analiz etmenin imkanı yoktur. Türkiye tarihi okunmadan Ortadoğu'nun, Balkanlar'ın, Kafkasya'nın tarihi asla ve asla yazılamaz, bugünkü olaylar da asla anlaşılamaz. Aynı şekilde dünyadaki hiçbir uzmanın, araştırmacının, gazetecinin, bölgedeki olayları bizim kadar anlama, analiz etme, değerlendirme imkanı da yoktur" ifadelerini kullandı.

"KARDEŞLİĞİN HUKUKU NEYİ GEREKTİRİYORSA, ONU TARİHİN SAFHASINDA YERİNE GETİRMİŞ ÜLKELERİZ"

Türkiye'nin Azerbaycan ile ilişkisinin sadece bir gönül ilişkisi olmadığına dikkati çeken Erdoğan, aynı dili konuşan iki kardeş halkın bu söylemi, tarihin her aşamasında da somutlaştırmış iki ülke olduğunu kaydetti. "Yani kardeşliğin hukuku neyi gerektiriyorsa, onu tarihin safhasında yerine getirmiş ülkeleriz" diyen Erdoğan, Türkiye'nin Azerbaycan ile ilişkilerinin, Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılında başlamadığını vurguladı. Erdoğan, "Biz tarih boyunca hep bir olduk, beraber olduk, Azerbaycan'la yüreğimiz her zaman ortak vurdu. Kayseri'de, Kafkas İslam Ordusu'na katılacak askerler için bir merasim tertip ediliyor. Bakü'yü işgalden kurtarmak için gönüllü olan Kayserili Topallıoğlu Mustafa'ya annesi şöyle sesleniyor: 'Oğul, eğer sana arkadan kurşun değerse, sütümü helal etmem! Arkadan değmesin kurşun. Önden değsin. Düşmana arkanı çevirme!' Bir annenin, Anadolu'nun ortasında bir annenin, oğlunu bu şekilde şahadete yollaması, bizim kardeşliğimizin ne boyutta olduğunu başka söze hacet bırakmadan ortaya koyuyor" dedi.

"GELİN ÖNCE TARİH KİTAPLARINDAN BİRBİRİMİZ ALEYHİNE YAZILMIŞ CÜMLELERİ, DOKÜMANLARI TEMİZLEYELİM"

Erdoğan, "Bütün komşu ülkelerle yaptığımız görüşmelerde, 'Lütfen, gelin önce şu tarih kitaplarından birbirimiz aleyhine yazılmış olan cümleleri, dokümanları, ne var ne yok şunları bir temizleyelim' diyoruz. Bakıyorsunuz, Suriye'de, Mısır'da, şurada, burada bizim aleyhimizde, bizim kitaplarımızda da aynı şekilde onların aleyhine var. Bizim ülkemizde de çok açık net söylemek durumundayım, çok afedersiniz, köpeği 'Arap, Arap, Arap' diye çağıran insanları biliriz. Aynı şekilde oralarda da bizlere karşı, Türklere karşı da bu şekilde yaklaşımlar olduğunu, zalim olduğumuza, katil olduğumuza dair yaklaşımlar olduğunu biliyoruz. Bunları hep önlerine dökmek suretiyle bunları temizleme süreci başladı. Birçok şeyler değişti, değişiyor, değişecek, buna kesinlikle inanıyorum. Yeter ki biz yere sağlam basalım, geleceğe kararlı şekilde yürüyelim" şeklinde konuştu.

BELGESELİN İLK BÖLÜMÜNÜ İZLEDİ

Konuşmalardan sonra Başbakan Erdoğan'a 5 bölümlük Belgesel'in CDleri hediye edildi. Ardından Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer davetlilerle birlikte "Kafkas İslam Ordusu" belgeselinin birinci bölümünü izledi. Yapımcılığını Cordoba Yapım'ın üstlendiği ve 5 bölümden oluşan belgesel, Enver Paşa'nın emriyle Nuri Paşa tarafından kurulan Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan ve Dağıstan'daki faaliyetlerini ortaya koyuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title