Haberler

Erdoğan'ın Ders Kitabı 45 Yıl Sonra Karaman'da Bulundu

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın lise yıllarına ait bir tefsir kitabı, 45 yıl sonra Karaman'da bulundu.

Karaman'da yaşayan yazar, muhaddis ve milli güreşçi Muzaffer Can, yaklaşık 15 bin kitabın yer aldığı kütüphanesindeki eserleri tasnif ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise yıllarına ait bir tefsir kitabını buldu.

KÜTÜPHANEYE GELİŞ ÖYKÜSÜ DE İLGİNÇ

"Lise öğrencisi" Erdoğan'ın ders kitabının, Karaman'taki kütüphaneye geliş öyküsü ilginç. O dönem. 1970'li yıllarda kitap sayısının az olması, öğrencilerin kitap takas etmesi, kitabın bugünlere gelmesini sağladı.

AVUKAT ÖLÜNCE ÇOCUKLARINA KALDI

Sahafları gezerek eski eserleri toplayan bir avukatın olan kitap, onun vefatının ardından miras yoluyla çocuklarına kaldı. Avukatın kızı, babasının yaklaşık 500 kitabını satın alması için bir başka kitap meraklısı, Eminönü'ndeki Yavaşca Şahin Paşa Camisi'nde imam olarak görev yapan Muzaffer Can'a teklif götürdü. Kitapları tek tek inceleyen Can, ayırt etmeden kitapların tamamını aldı.

İslami kaynak eserlerle yakından ilgilenen, hadis, fıkıh, tefsir alanlarında çalışmalarda bulunan, milli güreşçi olarak Avrupa'daki şampiyonalarda ödüller alan Can, İstanbul ve Almanya'daki yaşamından sonra memleketine dönerken içerisinde ikinci el ders kitapları, dergiler, Türkçe lügat, el yazması eserlerin de bulunduğu kitaplarının bir bölümünü yanında götürdü. Can'ın kitaplarının bir bölümü de İstanbul'daki kütüphanesinde kaldı.

"TAYYİB ERDOĞAN" YAZISINI GÖRÜNCE TESPİT ETTİ

Muzaffer Can, geçen günlerde "Dünya malı olarak ilk sahip olduğum şey kaynak ağırlıklı kütüphanem olmuştur." sözleriyle değer atfettiği kütüphanesini tasnif ederken, ders kitapları arasında bulunan 1969 Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitaplığı basımı İstanbul İmam Hatip Okulu Meslek Dersleri Öğretmeni Mehmet Sofuoğlu'nun hazırladığı "Tefsir Dersleri/Altıncı sınıf" adlı kitabın iç kısmında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adının yazılı olduğunu gördü.

Can, ilk sayfasında "6-B - 423 / Tayyib Erdoğan" yazısı bulunan, içinde de Erdoğan'ın el yazısıyla Arapça ve Türkçe notların yer aldığı kitabın araştırmaları sonucunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1973'te mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde kullandığı tefsir kitabı olduğunu tespit etti.

"500 KİTABI İNCELEDİKTEN SONRA SATIN ALDIM"

Karaman'daki evinde kitabı bulma öyküsünü AA muhabirine anlatan Muzaffer Can, Karaman'da imamlık yaptığı dönemde aynı zamanda güreş sporuyla yakından ilgilendiğini, hatta birçok uluslararası müsabakalarda da ödül aldığını anımsattı. Milli güreşçi olduktan sonra hem spor hem de ilim tahsilini devam ettirmek için İstanbul'a tayin istediğini ve Eminönü'ndeki Yavaşça Şahin Paşa Camisi'nde imam olarak göreve başladığını anlattı.

Burada görev yaptığı dönemde Fatih'te ikamet ettiğini belirten Muzaffer Can, hem görev sırasında hem öncesinde özellikle İslami kaynak kitaplarla yakından ilgilendiği ve ilmi çalışmalar yaptığını söyledi.

"1974-1975 yıllarında, bir hanımefendi yanıma gelerek, avukat olan babasının vefat ettiğini ve kütüphanesindeki kitapları satmak istediğini söyledi." diyen Can, Fatih'teki evde bulunan 500 kitabı inceledikten sonra satın aldığını aktardı.

ERDOĞAN'IN NOTLARI DA YER ALIYOR

Muzaffer Can, kitapların içerisinde, el yazması nadir eserler, lügat, hukuk kitapları, dergiler, ikinci el ders kitaplarının bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kitapları tek tek inceleyerek aldım. İkinci el kitapların bazılarında isimler bazılarında notlar vardı. İmam hatipte okutulan ders kitaplarında da öğrencilerin isimleri vardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in de ismi vardı ancak o tarihte tanınan bir sima olmadığı için dikkatimizi çekmedi. Geçtiğimiz günlerde kitapları tasnif ederken, ders kitabı olarak kullanılan tefsir kitabının içerisinde Cumhurbaşkanımızın isminin ve okul numarasının yazılı olduğunu fark ettik."

Can, kitabın içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın el yazısıyla derslere ilişkin aldığı notların yer aldığını, yine sınavda sorulabilecek yerlerin de işaretlendiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatip lisesi yıllarında kullandığı ders kitabını kütüphanesinde muhafaza eden Muzaffer Can, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istemesi halinde kitabı kendisine takdim edebileceğini sözlerine ekledi.

MUZAFFER CAN KİMDİR?

Karaman'ın Kurucabel köyünde 1947'de dünyaya gelen Can, ilk ve orta okulu Karaman'da okudu, bu sıralarda Karaman Kur'an kursuna bas¸ladı, Kılbasan'da Arapça dersleri aldı. Fıkıh, hadis ve tefsir konusunda çalışmalarını sürdüren Can, dışarıdan imam hatip lisesini bitirdi, aynı dönemde güreş sporuyla ilgilenmeye başladı. Karaman Dikbasan Camisi'nde imam olarak görev yapmaya başlayan Can, 9 Haziran 1969'da I·talya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'na katılarak, 48 kiloda Avrupa üçüncüsü oldu. Can, bir sonraki yıl da Dogˆu Almanya'daki Avrupa s¸ampiyonasına iştirak etti.

Can, 1972'de I·stanbul'da Emino¨nu¨ Yavas¸c¸a S¸ahin Pas¸a Camisi'ne tayin edildi. 1975'te Almanya Freising Gu¨res¸ Kulu¨bu¨'nden davet alınca Diyanet İs¸leri Başkanlığı'ndan parasız izin alıp Almanya'ya gitti ve aldığı başarılarla burada meşhur oldu. İslami alanda çalışmayı tercih ederek güreşi bırakan Can, Almanya'da İslami çalışmalara ağırlık verdi.

Mevlana Ebul-A'la el-Mevdudi, Ebu'l Hasen Ali Hasen en-Nedvi, Muhammed Sultan Nemenkani ve Ali Ulvi Kurucu'nun da aralarında bulunduğu pek çok İslam alimi ile tanışan, sohbet ve münazara meclislerine katılan Can, çeşitli ülkelerde çalışmalarda bulundu.

İbn-i Kayyım El Cevziyye'nin meşhur eseri "Zadu¨l-Mead"ın tercüme, tahkik, tenkit ve mukayeseli olarak 6 cilt olarak nes¸reden Can, Hafız Zehebi'nin "Tarihu¨l-I·slamı" adlı kitabının son sahabenin o¨lu¨mu¨ne kadar ki kısmını 6 ciltte tercüme etti. El-Menarul-Mu¨nif'i tercüme eden Can, Kur'an Ku¨ltu¨ru¨, Kaynaklarıyla Hac Rehberi kitaplarını kaleme aldı.

Kuran'ın anlas¸ılması, mealinin kavranabilmesi hususunda c¸alıs¸malarına devam eden Can, Osmanlıca, Arapça, Farsça ve Almanca biliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Almanya Karaman Komik - İlginç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sivas'ta deprem mi oldu 18 Nisan Perşembe? SON DAKİKA Sivas deprem nerede oldu? Hudutsuz Sevda 29. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title