Haberler

Erdoğan İftarı Merkel'le Yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dini Cemaat Liderlerine "Bir Şeyleri Anlatma, Çözme Gayreti İçindeyiz. Bir Anlayış, Zihniyet Değişimini Gerçekleştireceksiniz. Bu Biraz Zaman Alacak. Bunun İçin 'Benim Doğrum Her Şeyin Üstünde' Anlayışı ve İnadıyla İşin Üzerine Gidersek Netice Almamız Mümkün Değil" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Federal Almanya Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel, AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın verdiği iftar yemeğinde bir araya geldi.

Erdoğan yemekte yaptığı konuşmada, bugün dünyanın barışa, hoşgörüye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu belirterek, bu süreçte Merkel ile iftar yemeğinde buluşmalarını anlamlı bir mesaj olarak değerlendirdiklerini ifade etti. “Medeniyet çatışması gibi felaket senaryolarını ısrarla savunanlara en güzel cevabın bugünkü iftar yemeğiyle” verildiğini kaydeden Erdoğan, “Dünyamız kültürel ve dini farklılıklar temelinde kamplara bölünmeye çalışılıyor. Farklı din ve kültürlere sahip gruplar arasında ortaya çıkan diyalog eksikliği aşırı uçlar tarafından istismar ediliyor” dedi. Başbakan Erdoğan başta siyasiler olmak üzere dini liderler ve kanaat önderlerinin birbirini dışlamak yerine söz ve davranışlarıyla dünya barışına katkıda bulunmaları gerektiğini kaydetti. Türkiye gibi nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin yüzünü Batı’ya dönebildiğini dile getiren Erdoğan, şiddet ve çatışma döneminin yaşandığı şu günlerde İspanyol meslektaşı Zapatero ile başlattıkları girişimi anlattı. Erdoğan, Almanya ile de aynı amaca yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Konuşmasına AB sürecine ilişkin görüşlerini aktararak devam eden Erdoğan AB projesinin amacının Avrupa’yı güçlü ve küresel aktör haline getirmek olduğunu, Türkiye’nin de, üyeliğiyle birlikte bu amaca çok önemli katkı sunacağını kaydetti. “Açık ve samimiyetle konuşuyorum, Türkiye’nin AB üyeliği hem taraflar hem de küresel barış için büyük fırsattır” diyen Erdoğan, üyeliğin bütün dünyaya farklı dini inanç ve geleneklerin evrensel değer ve ilkelerle bağdaştırmanın mümkün olduğunu göstereceğini söyledi. Erdoğan bu birlikteliğin Medeniyetler İttifakının somut örneği olacağını vurguladı. Bu hedefin gerçekleşmesine hem Türkiye’nin hem de dünyanın ihtiyacı olduğunu belirten Erdoğan, Avrupa’yı dünyada güçlü ve küresel aktör olma amacında Türkiye’nin önemli rolü olacağını yineledi.

Avrupa Birliği üyelerinin kamuoyunda, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili tartışmalarda dil ve kültür farklılığı, coğrafi konum, nüfus, büyüklük, ekonomik sorun, göç ve dini unsurların zaman zaman ön plana çıktığını anlatan Erdoğan “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne sağlayacağı katkılar da anlatılmalı. Asıl bunlar ön plana çıkarılmalıdır” dedi.

Almanya’da 2.5 milyon Türk vatandaşının yaşadığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki halkların birlikte yaşamaya önem verdiğini söyledi. Erdoğan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, evlenip Almanya’ya gidecek Türk kızlarına yönelik dil eğitimini başlatmak amacıyla çalışma yürüttüğü bilgisini de verdi.

Erdoğan, 11 Eylül sonrasında göçmenlere karşı duyulan korkunun huzur ve barışa zarar vermemesi için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini dile getirerek İslamiyet karşıtı çatışmaların Türk toplumu içinde dışlanmışlık yarattığını ifade etti.

Erdoğan yarın Alman Başbakan Merkel’le birlikte dört dini cemaat temsilcisiyle İstanbul’da bir araya geleceklerini belirterek, “Bütün bunlarla beraber bir şeyleri anlatma, çözme gayreti içindeyiz. Bir anlayış, zihniyet değişimini gerçekleştireceksiniz. Bu biraz zaman alacak. Bunun için ‘benim doğrum her şeyin üstünde’ anlayışı ve inadıyla işin üzerine gidersek netice almamız mümkün değil. Karşılıklı olarak bir şeylerin verilmesi gerekiyor. Çevreden merkeze doğru yaklaşmak durumundayız. Aksi taktirde çevrede kalmaya mahkum oluruz. Ortak noktada buluşmak mümkün olmaz” dedi.

Erdoğan 1 Ocak 2007’den itibaren AB dönem başkanlığının Almanya’ya geçeceğini hatırlatarak bu dönemde Almanya’nın Türkiye’ye desteğinin devam edeceğine inancını dile getirdi.

Alman Başbakan Angela Merkel de konuşmasında, iftar yemeğinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek orucun Hıristiyanlıkta da var olan bir gelenek olduğunu söyledi. Merkel, “Birbirimizi dinlemeye, adet ve geleneklerimiz dahil olmak üzere birbirimizi daha iyi tanımaya zaman ayırmalıyız. Bu anlamda bugün önemli bir fırsat” dedi. Almanya’yla Türkiye arasında geleneksel bağların bulunduğunu vurgulayan Merkel, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmenin ise en önemli hedefleri arasında olduğun söyledi. Merkel Türkiye’nin AB’ye entegre olmasına önem verdiklerini belirterek sadece ekonomik değil siyasi açıdan da her iki ülkedeki insanlara da bu açıdan birçok görev düştüğünü dile getirdi.

Merkel, özellikle ülkeler ve insanların birlikteliği söz konusu olduğunda din konusunun göz ardı edilemeyeceğini ifade ederek dinin birçok insanın kimliğinin köklerinin bir parçası olduğunu vurguladı. Merkel, yarın İstanbul’da din cemaat temsilcileriyle yapacakları görüşmeleri de çok önemsediklerini söyledi.

Merkel, gelecekte karşılaşılacak sorunların sadece elbirliğiyle üstesinden gelinebileceğine inandığını belirterek, Türkçe “Hepinize hayırlı Ramazanlar dilerim” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu, Merkel’e ipek halı hediye etti.

İFTARDAN NOTLAR

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title