Haberler

Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, " Irak'taki rahatsızlık yarın Suriye'ye dönüşebilir. Çünkü orada da ciddi bir mezhep farklılığı var. Birlikteliğini koruması lazım" dedi.

Başbakan Erdoğan, canlı yayınlanan NTV-Star ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, köprü ve otoyol ihalesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, arkadaşlarının verdiği bilgiye göre günün şartları içinde Telekom'un özelleştirilmesinden sonraki en iyi fiyat olduğunu belirtti.

Bununla birlikte Halkbank'ın yüzde 23'ünün özelleştirilmesinin dönemin en ciddi rakamları olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu, şunu gösteriyor, 2012'nin sonundaki bu atakla 2013'e çok daha iyi giriyoruz" dedi.

Köprü ve otoyolların bakımının konsorsiyuma geçtiğini anımsatan Erdoğan, zam oranının da enflasyon oranını geçemeyeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, "Ben istediğim kadar artış yaparım'. Böyle bir tasarruf yetkisi yok. Bu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımdan aldığım bilgidir. Zaten beklenen de budur. 'Bunlar özel sektör, istediği gibi bunu yapar'. Hayır, böyle bir şey yok. Bakım onarımda da asla taviz söz konusu değil. Bakımını da onarımını da en güzel şekilde yapacak. Zaten yapmadığı takdirde aleyhlerine olacak bir şeydir" diye konuştu.

Erdoğan, Tüp Geçit'in fevkalade bir durum olmaması halinde 29 Ekim 2013'te açılacağını, 2015 yılında da lastik geçişlinin hizmete alınacağını belirterek, 3. Köprü'de de hedefin 2015 yılı olduğunu bildirdi.

Başbakan Erdoğan, "Şu anda temel atma hazırlıkları başlamış vaziyette. Bu konuda grup, bugüne kadar yaptıklarıyla inandırıcı bir grup. Bu işi başaracağına inanıyorum. 3. Köprü'nün yapılışıyla birlikte ağır vasıtaların kuzeye çıkması 1 ve 2'nci köprülerin yükünü alacaktır. Belli saatlerden sonra Fatih Köprüsü'nden ağır vasıtalar geçsin gibi uygulamalar ortadan kalkmış olacaktır. Oralar tamamıyla normal vasıtalara kalacak" bilgisini verdi.

İstanbul'a yapılacak 3. Havalimanı hakkında da bilgi veren Erdoğan, bu havalimanıyla da diğer havalimanlarının yükünün azalacağını anlattı.

-Dış politika-

Başbakan Erdoğan, Suriye politikalarına değinerek, şunları söyledi:

"Hiçbir zaman Esed'in siyasi ömrüyle ilgili süre vermedim ama gidici dedim. Şimdi yine aynı şeyi söylüyorum. Er veya geç gidicidir. Esed'in orada kalması mümkün değil. Niye- Benim siyasette inandığım şey şudur, bir halk sizi kabullenmiyorsa, size inanmıyorsa orada iktidarda kalamazsınız. Er veya geç gidersiniz. Demokrasilerde de böyledir, antidemokratik sistemlerde de böyledir. Kalamazsınız. Esed de gidecektir. Niye- Orada azınlığın çoğunluğa tahakkümü vardır. En sonunda işi nereye getirmiştir, mezhep savaşına getirmiştir. Şu anda belli bir Sünni grup da onun korkusuyla tahakküm altındadır. Orada maalesef bir mezhep savaşı vardır. Esed'in karada hakimiyeti kalmamıştır. Arazide muhalif güçler hakim durumdadır. Bu bombalamalar sırasında şu ana kadar 50 bini aşkın insan öldü. Şu anda bizdekilerle beraber düşündüğümüz zaman 550-600 bin insan göç etmiş durumda. Ülke içinde de 2,5 milyon insan göç etmiş vaziyette, böyle bir durum var."

"Suriye ile tek sorunu olan ülke Türkiye'ymiş gibi bir izlenim var. Bir geri adım atma söz konusu olabilir mi-" sorusuna Erdoğan, "Böyle bir şey söz konusu değil. Bir defa sadece Türkiye olmuş olsa Esed güçlü olurdu. Esed şu anda her gün kan kaybediyor. Rusya Devlet Başkanı buraya geldiğinde yaptığımız basın toplantısında 'Esed'in avukatı değiliz' dedi. Yine yaptığı bir açıklamada, 'Biz kesinlikle ne avukatıyız, ne de yanındayız' dedi. Ama geçmişten gelen bazı birliktelikler sebebiyle birden kesip atmış değiller" karşılığını verdi.

Erdoğan, "Esed'in en büyük destekçisi İran mı-" sorusunu, "Evet aynen öyle" diye yanıtladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden beklenen karar çıksaydı, Esed'in daha erken gideceğini belirten Erdoğan, o durumda İran'ın desteğinin de bir ederi olmayacağını söyledi.

ABD'ye yapacağı ziyaretin sebebinin sadece Suriye olmayacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili birçok konuyu gündemlerine alacaklarını, bölgeyi konuşacaklarını anlattı.

-"Temennim, olmamasıdır"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki gelişmelerin çok çok önemli olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Irak'taki rahatsızlık yarın Suriye'ye dönüşebilir. Çünkü orada da ciddi bir mezhep farklılığı var. Orada Kürt, Arap, Türkmen ağırlıklı olarak Sünni'dir. Öbür tarafta da Şia var. Şia'nın içerisinde ılımlısı var, bir de katı olan grup var. Ilımlı olanların bu davranışlarını korumaları halinde, merkezi yönetimin yaptıklarından Irak kurtulur, bölge kurtulur. Şu anda merkezi yönetim Irak'ta azınlık hükümetidir. Ama azınlık hükümeti olmasına rağmen aldığı destekle Şia olduğu için maalesef şu anda onlar da halkına zulmediyor. Bizim Kuzey Irak ile olan münasebetlerimizi niye yadırgıyorsun- Bizi zaman zaman tehdit ediyor. Neyle- Türk şirketlerini dışarı şey yapacakmış. Rusya ve Çin ile savunma sanayine yönelik ilişkilerini artırdığını söylüyor. Bütün bunların hepsi Türkiye'ye karşı atılmış adımlar. Bizim bunlarla yaptığımız anlaşmalar var. Kimsenin oraya girmediği dönemde yatırımcım risk alarak alt ve üst yapısını ayağa kaldırmaya başladı."

"Irak'ta bölünme tehlikesi görüyor musunuz-" sorusuna karşılık Erdoğan, şunları kaydetti:

"Temennim olmamasıdır. Böyle şeyler konuşuluyor ama bunların kesinlikle olmaması lazım. Birlikteliğini koruması lazım. Birliktelikle beraber Türkiye-Irak dayanışmasının aslına uygun olarak devam etmesi gerekir. Temennim odur ki, bir an önce orada da demokratik parlamenter sistem bir an önce kurulsun. Bir an önce seçime gidilsin. Orada seçime bir yıl kadar bir süreç var. Bu süreç içerisinde de

'kendime ait güvenlik güçlerimi kurayım, bununla beraber daha çok zulmedeyim' anlayışı değil, halka dayalı bir sistemin oturtulması ve bu sistemin düzenli hale gelmesi gerekir. Bu arada Talabani'nin hastalığı sebebiyle bu belirsizliğin netleşmesi de önem arz ediyor. Burada da herhangi bir provokatif karar değil, Irak'ı rahatlatacak, güven ortamını tesis edecek bir karar alınması da temennimizdir. Kendisine şifa dilerken, oradaki tüm siyasi gruplara itidal tavsiye ediyoruz. Irak selamete çıkarsa bölge, Suriye ve Türkiye'siyle çok daha güçlü refah, huzur bölgesi olur."

-"Saçmalıyor bu Genelkurmay Başkanı"-

Başbakan Erdoğan, "İran ile Esed sonrası bir anlaşma olabilir mi- Patriotlar sonrası İran Genelkurmay Başkanı'nın, '3. Dünya Savaşı çıkabilir' şeklinde sert bir açıklaması vardı" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Saçmalıyor bu Genelkurmay Başkanı. Benim cevap vermem gereksiz. Genelkurmay Başkanı önce kim ve ne adına konuşuyor- İran'da kim, kim adına konuşuyor, ne adına konuşuyor- Orada şu anda söylem kimdedir- Kim konuşur, nasıl konuşur bilinmediği için de bunlar konuşulmaya devam ediliyor. Biz kendi işimizi biliriz, kendi kararımızı veririz. NATO mensubu bir üyeyiz. NATO mensubu bir üye olarak beni ana muhalefet partisi bile anlayamıyor, kendi topraklarımızı NATO'ya devrettiğimizi söylüyor. NATO'nun, üye ülkelerin toprakları üzerinde 'NATO oraların savunma haklarının koruyucusudur' diye bir hüküm var. Burada bizim sınır güvenliğimizi sağlamak konusunda bir müracaatımız varsa, NATO bize destek olur. Bizim topraklarımızın korunmasına yöneliktir. Bunu söyledik diye adam bizi topraklarımızı vermekle, bilmem ne yapmakla... Bunlar çok basit ifadelerle güya kendilerine siyasi rant elde etmenin gayreti içindeler. Diyelim ki biz Balkanlar'dayız. NATO bizi davet etti, gittik. Biz orada işgal kuvveti miyiz- Afganistan'dayız. Afganistan'da işgal kuvveti miyiz- Ben şu anda Sayın Karzai'ye diyorum, 'Bize ne zaman tamam artık gidebilirsiniz derseniz, biz oradan ayrılırız'. Biz NATO Birliği olarak oradayız. Münasebetleri böyle geliştiriyoruz. Bunların siyasi bilinci daha gelişmemiş, sıkıntı burada. Biz de teklifimizi yaptık, Amerika, Hollanda, Almanya hepsi ikişer batarya verdiler. Bunlar Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana'ya yerleştirilecek. Ona göre de burada bir yıllık sürede görev yapacaklar. Uzatılması talebinde bulunursak uzatılır. Normalleşme olursa, bizim de ihtiyacımız kalmayacaktır. Onların da kendi bataryalarına zaten her an ihtiyaçları var."

(Bitti)

Muhabir: Çiğdem Pala - Sibel Ertürk Kurtoğlu

Yayıncı: Erdal Turanlı - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title