Haberler

Erdoğan'dan Ermenistan'a Rest

Başbakan Erdoğan, Protokolleri Donduran Ermenistan'a, "Kendilerinin Bileceği Bir İştir" Diyerek Cevap Verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yeni Zelanda Başbakanı John Key ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklama öncesinde iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Toplantıda konuşan Erdoğan, Ermenistan'ın protokolleri dondurmasını değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, "Ermenistan'ın protokol süreci ile ilgili olarak, özellikle onay süreci ile ilgili olarak alacağı kararlar konusunda yetkili makam Ermenistan Parlamentosudur. Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendilerinin bileceği bir iştir" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yeni Zelanda Başbakanı John Key ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklama öncesinde iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, çalışarak tatil programı hakkında anlaşma ve ortak bildirge imzalandı. Basın açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Ermenistan'ın protokolleri dondurması ile ilgili olarak, bu konuda yetkili makamın Ermenistan Parlamentosu olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Ermenistan'ın protokol süreci ile ilgili olarak, özellikle onay süreci ile ilgili olarak alacağı kararlar konusunda yetkili makam Ermenistan Parlamentosudur. Ermenistan iktidar partilerinin, koalisyon partilerinin bugünkü açıklamalarını, ben bu çerçevede not edilmiş olarak burada ifade etmek istiyorum. Onay sürecini nasıl yönetecekleri kendilerinin bileceği bir iştir. 'Niye öyle söylemiyorsunuz, niye böyle söylemiyorsunuz' diyecek halim yok. Biz protoklere, bunların hayata geçirlmesi hedefine bağlılığımızı bundan önce bir çok açıklamamızda ifade ettim. Özellikle de kendilerine özel temsilcim vasıtasıyla göndermiş olduğum özel mesajımda, uluslar arası hukukun ahde vefa ilkesi çerçevesinde süreci devam ettireceğimizi, bunun yanında hiçbir milletin, kendi hafıza kayıtlarını başka bir millete dayatma hakkının olmadığını ifade etmiştim. Aynı şekilde hiçbir ülkenin Türkiye'ye, kendi hafıza kayıtlarını dayatma hakkının olmayacağını söylemiştim. Tabi protokollerin onay sürecine ilişkin bizim tutumumuz bellidir. Onay sürecinin nasıl ilertetilebileceği ve bölgede kapsamlı barış hedefine nasıl ulaşılabileceği tüm ilgili taraflara açıklıkla izah edilmiştir. Buradaki kararlılığımız da aynı şekilde devam etmektedir."

Erdoğan'a, protokollerin dondurulmasının, 1915 olaylarının yıldönümü olan 24 Nisan'da ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı açıklamayı etkileyip etkilemeyeceğinin soruldu. Erdoğan, "Sayın Obama'nın yapacağı açıklama ile ilgili olarak, böyle bir gün kala, iki gün kala yapılacak olan açıklamalar, siyasi liderleri, hele hele ABD'nin başkanını etkileyebilecek bir güce sahip olacağına inanmıyorum" dedi.

ANKARA / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title