Haberler

Erdoğan'dan Avrupa'ya "Samimi Olun!"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Müzakere Sürecine İlişkin "Biz Artık Avrupa'yı, Kurumlarını Artık Daha İyi Tanıyoruz. Bundan Sonra Onlar Bizi Takip Edecekler ve Bizi Başarılı Bulduklarını Söyleyenler Hala Önümüzü Kesiyorlarsa Bu Siyasidir, Başka Bir Nedenden Değildir. Biz Dürüstlük İstiyoruz. Samimi Olun! Dürüst Olalım" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB müzakere sürecine ilişkin "Biz artık Avrupa'yı, kurumlarını artık daha iyi tanıyoruz. Bundan sonra onlar bizi takip edecekler ve bizi başarılı bulduklarını söyleyenler hala önümüzü kesiyorlarsa bu siyasidir, başka bir nedenden değildir. Biz dürüstlük istiyoruz. Samimi olun! Dürüst olalım" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 125. yıl kutlama törenine katıldı.

"AVRUPA'DAN DÜRÜSTLÜK İSTİYORUZ"

Erdoğan, konuşmasında AB sürecine değinirken, müzakere sürecinde 2 bini aşkın kişinin bu konu üzerinde çalıştıklarını ve Türkiye'nin yetişmiş beyini olduğunu, bu konuda sıkıntı olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Biz artık Avrupa'yı, kurumlarını artık daha iyi tanıyoruz. Bundan sonra onlar bizi takip edecekler ve bizi başarılı bulduklarını söyleyenler hala önümüzü kesiyorlarsa bu siyasidir, başka bir nedenden değildir. Bunu da böyle bilin. Bunu da görüyoruz. Bunu Kıbrıs'ta görüyoruz. En ufak bir adımda, 'Kıbrıs'ı çözün ondan sonra gelin', bu dürüstlük değildir. Biz dürüstlük istiyoruz. O başka bir olay, bu başka bir olay. 35 fasıl içinde olmayan konuları bizin önümüze getiriyorlar. Samimi olun, dürüst olalım. Bu dünyayı hep beraber paylaşmaya mecburuz. Dünyanın gelişmiş ülkelerinden bir çoğu 21 asra girerken '21. asır paylaşım asrıdır' diyorlardı. Maalesef buna uymadılar ve hala uymamaya devam ediyorlar. Sadece güçlerin hegemonyasını devam ettirmenin gayreti içerisindedir."

KAYITDIŞI ÇALIŞANLARIN "İHBAR" EDİLMESİNİ İSTEDİ

Artık herkesin kendisini düşük enflasyon ortamına göre ayarlaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, kayıtdışı konusuna da değindi ve şunları dile getirdi:

"Kayıt altı ekonomi içinde yer alanlara haksızlık yapamayız. Kayıtdışı çalışanları biliyorsanız bunu bize ihbar etmenizi 'arkadaşlığa ters düşer' anlayışıyla düşünmeyin. Bunu bana göre ihbar etmenin 'vatani görev', bir 'hak mücadelesi' olduğunu bilmemiz gerekiyor. Türkiye güçlü olacaksa, kayıtdışılığı hep birlikte aşarak güçlü olacağız. Birilerinin petrolü var, onlar rahat hareket ediyor. Ama bizim vergiden başka kaynağımız yok, biz de bununla hareket edeceğiz."

"VERGİLERİ İNDİRDİK BİŞEY DEĞİŞMEDİ"

Vergide oranları daha aşağı çekebilmek için, kaynağın iyi olması gerektiğini belirten Tayyip Erdoğan, vergide yaptıkları indirimleri hatırlatarak, "Vergileri bazılarında aşağı indirdik, indirdikçe bazı şeyler değişmedi. Kusura bakmayın" diye sitem etti.

"STERİL ORTAMDA BÜYÜYÜP EKONOMİ YÖNETENLER ÜLKEYE KAYBETTİRDİ"

İktidara geldiklerinde "insan merkezli bir ekonomi politika" uygulayacaklarını, reel sektörle sürekli iletişim içinde olacaklarını, çarşının, pazarın nabzını tutacaklarını ifade ettiklerini aktaran Erdoğan, AKP'nin geride bıraktığı 4 yıl içinde bu anlayışla hareket ettiklerini herkesin gördüğünü söyledi. Erdoğan, ekonomiyi doğru değerlendirmek için üretimin, ticaretin içerisinde fiilen yer almış olmayı önemli bir avantaj olarak nitelendiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hayatında hiçbir riske girmemiş, İstanbul'da Mahmutpaşa'nın, Tahtakale'nin, Merter'in, Ankara'da da; Ulus'un, İskitler'in, Siteler'in, Ostim ticaret merkezlerinin, organize sanayi bölgelerinin havasını teneffüs etmemiş olanların ekonomi politikalarına tek başlarına yön vermeleri son derece yanlıştır. İşte, geçmişte sık sık yaşadığımız krizlerin, dalgalanmaların, ekonomik sorunların altında yatan temel neden de budur. Steril bir ortamda büyüyen, sıcak paralarla farklı karlar elde eden, sırça köşklerinden ülke yönetimine talip olanların bu ülkeye ne kazandırdıklarını, ne kaybettirdiklerini bütün herkes biliyor."

"BAŞARIMIZI GÖLGELEMEK İSTEYENLER VAR"

Erdoğan, demokrasinin hukuk devletinin ülkenin geleceği için en büyük yatırım olduğunu yinelerken, Ankara'ya kilitlenen, rakamların, grafiklerin, göstergelerin içinde kaybolup giden bir yönetim olmadıklarını söyledi. Her an her dakika, reel sektörün, sanayinin, ticaretin, sokağın, çarşının, pazarın taleplerine kulak verdiklerini savunan Erdoğan, politikaları ise buna göre belirleme gayreti içinde olduklarını dile getirdi. AKP iktidarı döneminde enflasyonda sağlanan başarıya da konuşmasında değinen Erdoğan, "Maalesef bugün hala enflasyonda elde ettiğimiz başarıyı görmezden gelenler var, bunu gölgelemek isteyenler var. Sizlerle, toplumumuzun bütün kesimleriyle birlikte elde ettiğimiz bu başarıyı karalamaya çalışmanın kimseye bir faydası olamaz" dedi.

"ENLASYONU DAHA AŞAĞI ÇEKMEKTE KARARLIYIZ"

Enflasyonu daha aşağılara çekmekte kararlı olduklarını ifade eden Erdoğan, "2007 için enflasyon hedefimiz açık ve net. Belirlenen hedef yüzde 4, esneme payı yüzde 6'ya çıkıyor. Biz hedefimizi net olarak ortaya koyduk, bu hedefi tutturma gayreti içinde olacağız" diye konuştu. Erdoğan, 2007'nin seçim yılı olmasının bu durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

SEÇİM DÖNEMİNDE EKONOMİDEN TAVİZ YOK

Seçimin normal, demokratik bir takvim olarak gördüğünü dile getiren Başbakan Erdoğan, bu süreci sürekli olarak gölgelemek, yaralamak isteyenlerin de bulunduğunu ifade ederek. Şunları ifade etti:

"Ekonomik bir seçim takvimi yapacak mısınız? Seçimi ekonomiye göre, ekonomiye göre mi nasıl değiştireceksiniz?' deniliyor. Bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Ekonomik program neyse onu yapacağız, mali disiplin neyi gerektiriyorsa onu uygulamaya devam edeceğiz.Aksi taktirde bunun bedelini ülke öder. Bundan hiçbir zaman bugüne kadar gelen siyasi iktidarlar bir şey sağlayamadı. Biz sağlayacağına da inanmıyoruz. Herkes bunu bilsin; Türkiye artık o eski anormal şartların Türkiye'si değil."

Enflasyon hedefinin tutturulmasında özel sektörden de destek isteyen Erdoğan, enflasyonun yüzde 30'lardan 9'lara indirmenin, yüzde 9'lardan da yüzde 6, 4'ler seviyesine indirmek çok daha zor olduğunu söyledi. Erdoğan, "El ele verelim, bunu da başarırız, başarmak hepimizin ortak gayretiyle olacaktır" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title