Haberler

Erdoğan'dan Avrupa'ya Kudüs Markajı: Bazı Ziyaretler Planlıyorum

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Çad'dan Tunus'a geçerken uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Avrupalı eski dostlar Kudüs konusunda bizimle aynı çizgide, iyi sinyaller alıyorum. Bazı ziyaretler planlıyorum" dedi. Erdoğan, "Filistin devletinin tanınması önemli. Bazı ülkeler var ki onlar Filistin'i tanırsa, AB üyelerinin ciddi bir kısmı da Filistin'i hemen tanıyabilir. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a ve Vatikan'a bir ziyaretim olabilir" diyerek Avrupa da mesaj yolladı. Erdoğan, "Biz AB'yle, AB ülkeleriyle elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz." dedi.

"İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPMAMIZ LAZIM"

Kudüs'te nasıl bir yol haritası öngörülüyor? Gösterdiğimiz liderlik sürecek mi?

"13 Aralık'ta İstanbul'a İİT toplantısıyla attığımız adım önemli bir başlangıçtı. Ardından BM Güvenlik Konseyi'nde ABD vetoya başvurdu. Arkasından, Türkiye ve Yemen'in müracaatı ile BM Genel Kurulu toplandı ve ABD'nin veto ettiği tasarının 9'a karşı 128 oyla kabul etti. Oylama sonucunun ABD'yi tutumunu yeniden gözden geçirmeye sevk etmesini diliyoruz. Şimdi gerekli diğer adımları atmak lazım. Filistin devletinin tanınması önemli. Bazı ülkeler var ki onlar Filistin'i tanırsa, AB üyelerinin ciddi bir kısmı da hemen tanıyabilir. Bununla ilgili ikili görüşmeler yapmamız lazım. Bunların Mahmut Abbas'a da verdikleri sözler var.

FRANSA, VATİKAN ZİYARETİ GÜNDEMDE

Sudan'dayken Kral Abdullah ile de telefonda ne gibi adımlar atılabileceğini konuştuk. Hepsinin Türkiye'ye karşı bir muhabbeti var. "Sizin bu işin bu şekilde takipçisi olmanız bizi de çok daha farklı bir yere doğru taşıdı" diyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da bir görüşme talebi oldu. Onunla da telefonda görüşeceğiz. Ayrıca Fransa ziyaretim olabilir. Belki bir Vatikan ziyaretimiz olabilir. Papa biliyorsunuz beni ziyaret etmişti. Şimdi iade-i ziyaret yapabilirsek, bu konuları Papa'yla yüzyüze de görüşme imkanımız olabilir.

"DÜŞMANI AZALTMAYA, DOSTU ÇOĞALTMAYA MECBURUZ"

Almanya, Hollanda gibi ülkelerden Türkiye'ye yönelik olumlu açıklamalar geliyor. Hükümetler kurulduktan sonra ziyaretler olur mu?

Bu seyahatlerin olmaması için hiçbir sebep yok. Her zaman söylediğim bir laf var. Biz düşmanı azaltmaya, dostu çoğaltmaya mecburuz.

"ESKİ ARKADAŞLARIM"

Bizim ne Almanya'yla problemimiz var, ne Hollanda'yla, ne de Belçika'yla. Tam tersine oralarda iş başında olanlar benim eski arkadaşlarım. Bana karşı yanlış da yaptılar, o ayrı.

"KUDÜS MESELESİNDE BİZİMLE AYNI ÇİZGİDELER"

Yoksa ben mesela Hollanda Başbakanı Rutte ile çok iyi görüşürdüm. Belçika hakeza öyle. Almanya'yı belirtmeme bile gerek yok. Steinmeier olsun, Merkel olsun, bunlarla münasebetlerimiz çok çok farklı olmuştur hep. Kudüs meselesinde görüştüğümde, kendilerinden destek istedim, bizimle aynı çizgideydiler.

"AB İLE İLİŞKİLERİMİZİN DAHA İYİ OLMASINI ARZU EDERİZ"

Birkaç gün önce Steinmeier'i teşekkür için aradım. Rutte bizimle ilişkileri geliştirmek için bazı sinyaller veriyor. Tüm bunlar memnuniyet verici. Biz AB'yle, AB ülkeleriyle elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Türkiye Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title