Haberler

Erdoğan-Coelho Ortak Basın Toplantısı

Güncelleme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke konumundadır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke konumundadır" dedi.

Erdoğan, Portekiz Başbakanı Passos Coelho ile Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından önce Türkiye- Portekiz arasında işbirliği yapılmasına ilişkin Başbakan Erdoğan ve konuk Başbakan ile iki ülke diplomatları arasında protokoller imzalandı. Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, gerek askeri, gerekse siyasi gerekse ekonomik

olmak üzere birçok alanda Portekiz- Türkiye arasında uzun süredir ertelenen görüşmeyi bugün gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Erdoğan, Suriye sınırına yerleştirilecek olan patroitler konusunda Portekiz'e verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.Bundan sonraki süreçte gerek bakanlar arası gerekse Başbakanlar arasında gerçekleştirilecek ilişkilerin Türkiye- Portekiz ilişkilerinde bir sıçrama yaşatacağını ifade eden Başbakan

Erdoğan, "İki ülke arasında

ticaret hacmimiz 1 milyar civarında bugün atılan imzalarla çok daha süratle gelişeceğine inanıyorum. Yakın bir zamanda benimde Portekiz'e iadeyi ziyaretim olacak ve ziyaretlerde iş adamlarını bir araya getirerek bu adımları atalım diyoruz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, stratejik işbirliğini eş başkanlık yapmak suretiyle kontrol edeceklerini ifade etti. Portekiz'e Türkiye'nin AB üyeliği için verdiği destekten dolayı teşekkür eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi daha güçlendireceği sözlerini yineledi. Erdoğan, "Türkiye AB'ye yük olmaya değil, yük almaya gelen bir ülke konumundadır" dedi.

Türkiye'ye Portekiz'den 759 milyon dolar yatırım yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönem yapılacak yatırımların bu süreci teşvik edeceğini ifade etti. Görüşmelerde Suriye, İsrail-Filistin ve Kıbrıs ile gelişmeleri etraflıca ele alındığını söyledi.

Konuk Başbakan ise, Türkiye ile Portekiz arası coğrafi yönden uzak olsa da iki ülkenin yakın dost ve müttefik olduğunu söyledi. Türkiye ile sadece ikili ticari ilişkilerin değil, dünyaya bakış açılarının da ortak olduğunu ifade eden konuk Başbakan imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasında ilişkilerine standarda çektiklerini söyledi. Coelho, ilk zirvenin Portekiz'de yapılacağını ve Başbakan Erdoğan'ı ülkesinde ağırlama imkanı bulacaklarını ifade etti. Görüşmede, Portekiz'in ekonomisini de ele aldıklarını anlatan konuk Başbakan, Erdoğan'ın kendilerinin ekonomik programını desteklediğini söyledi. Coelho, "Türkiye de benzer reformlardan geçti. Sizden Türkiye'nin yaşadığı bu olumlu deneyimden haberdar olmak isteriz" diye konuştu.

Konuk Başbakan, Türkiye'nin Suriye sınırına patroit füzelerinin konulmasını ve topraklarını Suriye'den gelecek tehditlere karşı korumasını desteklediklerini söyledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Portekiz Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title