Haberler

Erdoğan: Cari Açık Bizi Ürkütmüyor

–merkez Bankası'nın Cari Açık Konusunda Uyarıda Bulunmasının Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cari Açık Bizi Ürkütmüyor" Açıklamasında Bulundu.

Merkez Bankası'nın cari açık konusunda uyarıda bulunmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cari açık bizi ürkütmüyor" açıklamasında bulundu.

İNTES'in 23'üncü Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, cari açık konusuna değinerek, "Türkiye'nin bir cari açık gerçeği var ama bu bizi ürkütmüyor" dedi. Cari açığın kaynaklarına bakıldığında 30 milyar doların enerjiden, kalanının dış ticaret açığından olduğunun görüldüğünü vurgulayan Erdoğan, cari açığı azaltma yönündeki çalışmalara işaret ederek, "Ama bunlar peyderpey azalacak. Güçlü bir ekonomiye sahip olduğumuz için rahatız" dedi. Göreve geldiklerinde Merkez Bankası'nın 26 milyar dolar olan döviz rezervinin 70 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Erdoğan, "Bunlar önemli gelişmeler, bunları görmek gerekiyor" diye konuştu.

-BÜYÜMEYİ GÖRMEMEZLİKTEN GELENLER VAR-

Erdoğan, konuşmasında, Türkiye ekonomisinin son beş yılda rekor düzeyde büyüdüğüne işaret ederek, "Bu büyümeyi görüp de görmemezlikten gelenler olabilir ama büyümenin içinde olanlar bunu hissediyor" dedi. 1993-2003 döneminde Türkiye toplam yüzde 26 büyürken, inşaat sektörünün yüzde 22 küçüldüğünü vurgulayan Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana ise inşaat sektörünün her yıl sırayla yüzde 4,6, yüzde 21,5, yüzde 19,4 ve yüzde 16,2 büyüdüğünün altını çizdi.

Ekonomide gelinen noktanın içerde seçimler, dışarıda savaş ve finansal çalkantılara rağmen sağlandığını anlatan Erdoğan, göreve geldiklerinde 22 dolar olan petrolün 100 dolara vurduğuna dikkat çekti. Borsa endeksinin göreve geldiklerinde 12 bin lira olduğunu, daha sonra 58-59 binlere vurduğunu ifade eden Erdoğan, "Şu anda 54 binlerde. Ama yine o düzeyleri yakalayacak. Bunu söyleyince, 'Başbakan borsa için neden rakam söylüyor' diyenler olabilir. Başbakan bunları söyler. Ben hedef koyuyorum" dedi.

-FAİZ İÇİN DİRETENLER YÜZDE 64 SANIKLARINI YARGILASIN-

AKP göreve geldiğinde borçlanma faizinin yüzde 63,4 olduğunu, bugün ise yüzde 16 olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bunu bile bize her zaman dayatanlar oluyor... Gönlümüzden tabii ki tek haneli rakamlar geçiyor, hedefimiz bu. Ama beş yıl önce yüzde 63,4'ü niye görmüyorsun? Yüzde 63,4'ün sanıklarını niye yargılamıyorsun?" diye konuştu. Merkez Bankası gecelik faizinin de aynı dönemde yüzde 44'ten yüzde 16,25'e indiğini, ancak bunun da görülmediğini kaydeden Erdoğan, enflasyondaki düşüşe işaret ederek, "Vatandaş artık acaba yarın canavar hangi kapıdan, pencereden girecek düşünmüyor. Benim hükümetim, devletim canavarı dizginledi, diyor" değerlendirmesinde bulundu.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 1'lere indiğini, 2002 yılında 464 milyon YTL olan konut kredileri toplamının 29 milyar YTL'ye çıktığını belirten Erdoğan, "Yani yaklaşık 1'e 60 artmış. Rakamla konuşuyorum. Hayal konuşmuyorum. Matematik bu. İki kere iki dört. Beş eder mi, etmez. Akşam sabah değişir mi, değişmez" dedi.

-TÜRKİYE'DE DEFANS OYUNCUSU ÇOK-

Türkiye'nin su zengini olmadığının alını çizerken, kişi başına 1750-1800 metreküp olan su varlığının 3 bin metreküpe çıkarılması için çalıştıklarını kaydetti. Bazı projelere karşı çıkanlara işaret eden Erdoğan, "Bazı gruplar çıkıyor, güya insanların iyiliğini düşünüyorlar. Yok böyle bir şey. Bu sular denizlere akıp gitsin diye insanların emrine verilmiyor. Akılla, bilimle, deneyimle değerlendirilsin diye veriliyor. Yeter ki sağı solu tahrip etmeden bunu en güzel şekilde değerlendirelim. Yaptığımız budur" diye konuştu. Nükleer Enerji Yasasının çıktığına dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Ama bakıyorsunuz buna da dikilenler var. Türkiye'de defans oyuncuları çok. Ama biz ofansif oynuyoruz. Gol atacağız, buna ihtiyacımız var. Ofansif yaklaşıyoruz. Ama onlar duvarları örüyor, geçemezsiniz, diyor. Geçmeye mecburuz, bak millet diyor ki geç. Sen yürü ki Türk Milleti de arkadan yürüsün, diyor. Bunu istiyor."

-ABDESTİNDEN ŞÜPHESİ OLMAYANIN NAMAZINDAN DA ŞÜPHESİ OLMAZ-

Geçmişte örneği bulunan, işadamlarıyla görüşmeyen devlet yöneticilerinden olmadıklarını ifade eden Erdoğan, "Eğer abdestinizden şüpheniz yoksa namazınızdan da şüpheniz olmasın" dedi.

Ekonomik büyümeyi, iyileşmeyi başka saiklere bağlayanlar bulunduğunu ifade eden Erdoğan, "Uluslararası konjonktür diyor, döviz bolluğu diyor, küresel iyileşme diyor. Başarıya kulp takma noktasında maşallah takdire şayan hayal güçleri var. Ama Anadolu'yu bir dolaşsalar her şeyi çok net, çok somut görecekler" dedi.

-MİLLET ZEKİ, ZEKASINI ŞERRE YORUP RANT SAĞLIYOR-

Kamu İhale Kanunu ile ilgili yakınmalara değinen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde karşılaştığı yolsuzluk çabalarına işaret ederek, "İnanın bu millet çok zeki. Zekasını hayra kullandığı zaman millet bunun rantını paylaşıyor. Şerre kullandığı zaman rantını bir yere kadar alıyor. Ama yalancının mumu yatsıya kadar yanıyor" dedi. Daha önceki ortalama fiyat uygulamasında, bir şirketin beş şirket ile ihaleye girip, fiyatı da ayarlayarak, ihaleyi kazandığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yeni Kamu İhale Kanunu'nda iş daha kötü oldu. En düşük fiyata verilir mantığı. TOKİ ihalelerinde görüyoruz. Yüzde 65, 60, 50, böyle kırım olur mu? Ondan sonra malzemeden, işçiden; çalabileceği ne varsa çalıyor. Üzerinde tekrar çalışma yapıyoruz. Ortalama olayı bu işin çözümü değil. Daha başka bir yöntem bulmamız lazım. Ama benim o zeki vatandaşlarım bunun da çözümünü bulacaktır. Ama onlar bulana kadar idare edeceğiz, o arada milletimiz kazanacak." (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title