Haberler

Erdoğan: Bush'un Kararlılığını Gördüm

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile Görüşmesinin Hem Zamanlama Hem de İçerik Olarak Çok Yararlı Olduğunu Belirterek, Bush'un PKK ile Mücadele Konusundaki Kararlığını Görme Fırsatı Bulduğunu İfade Etti. "Bizim Arzumuz Atılmış Olan Adımların Neticesini Görmektir" Diyen Erdoğa...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinin hem zamanlama hem de içerik olarak çok yararlı olduğunu belirterek, Bush`un PKK ile mücadele konusundaki kararlığını görme fırsatı bulduğunu ifade etti. ¨Bizim arzumuz atılmış olan adımların neticesini görmektir¨ diyen Erdoğan, toplantının uzamasının ise görüşülen konuların ehemmiyeti, içeriği ve detaylar üzerinde durma gereğinden kaynaklandığına dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile Beyaz Saray`da görüşmesinin ardından Washington`daki Willard Otel`de Türk ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, çok yararlı ve verimli olarak nitelendirdiği görüşmede, iki ülkenin ortak gündeminde olan pek çok konuyu müzakere etme fırsatı bulduklarını vurguladı. Terörle mücadelede ortak işbirliği ve atılacak somut adımları ele aldıklarını belirten Erdoğan, AB, İran, Irak, Ortadoğu gibi çeşitli ikili ve bölgesel konularda de en üst düzeyde görüş alış-verişinde bulunduklarını anlattı. Erdoğan, ¨Ele aldığımız konularda yaklaşımlarımızın bir kez daha örtüştüğünü memnuniyetle gördük. İşbirliğini artırma kararı aldık¨ dedi.

`STRATEJİK ORTAKLIĞI GELİŞTİRME KARARLILIĞINI TEYİT ETTİK`

Görüşmede iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın geliştirilmesi yönündeki karşılıklı irade veya kararlılığı teyid etme konusunda bir kez daha fırsat bulduklarına değinen Erdoğan, Başkan Bush`un da stratejik ortaklık konusunda her hangi bir şüphesi bulunmadığını vurguladı. Başbakan, Bush`un her zaman olduğu gibi yine stratejik ortaklık ifadesini kullandığına dikkat çekti.

`TÜRKİYE KÜRESEL BARIŞA KATKI SAĞLAYAN ÜLKEDİR`

Ziyaretinin hem zamanlama hem de içerik bakımından çok yararlı olduğunu vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

¨Küresel dinamikler son derece hızla değişiyor ve giderek daha da karmaşık hale geliyor. Bu itibar ile aramızdaki güçlü ilişkiler sadece karşılıklı çıkarlarımız açısından değil, küresel barış ve istikrar açısından da önem taşıyor. Türkiye küresel barış istikrara da önemli katkılar sağlayan, bu konuda etkin rol ütstlenen ülkedir. ABD`nin bunun farkında olduğunu bir kez daha müşaede ettik. İnanıyorum ki stratejik ortaklığımız, içinden geçtiğimiz bu zor dönemde halklarımızın olduğu kadar insanlığın da ortak yararına hizmet eder.¨

`PKK`NIN ÜSTÜNE GİDİLMESİ ANTİ-AMERİKANCI GELİŞMELERİ ORTADAN KALDIRIR`

Başbakan Erdoğan, ¨Bush`un PKK ile mücadele konusunun hayatiyetini kavramış gördünüz mü? Somut elle tutulur adımlar için teminat verdi mi?¨ şeklindeki sorusu üzerine, görüşmede Bush`un bu konudaki kararlılığını gördüğünü, Türkiye`nin arzusunun şu anda atılmış olan adımların süratle neticesini vermesi olduğunu ifade etti. Bush`un uluslararası alanda terörlü mücadele konusundaki kararlılığına dikkat çeken Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

¨Biz de,`Bu kararlılığınızı bölgemizde, ülkemizde görmek istiyoruz. Kuzey Irak`ta yerleşmiş bulunan terör örgütünün ülkemize sızma çalışmaları, hatta maalesef Irak`taki silahların terör örgütü tarafından tarafımıza taşınarak bombaların Amerika`ya ait olan bombalar olduğunu görmemiz ve halkımızın görmesi, bir anti-Amerikancı yapıyı oluşturmaktadır` dedik. `Bu bir fırsattır` dedik. Bu nedenle bu olayın üstüne gidilmesi, kökünün kazınması, bitirmesi, böyle bir hedef tayin ederek adım atılması, bu anti-Amerikancı gelişmeleri de ortadan kaldıracaktır. Kendileri de bir daha teyit ettiler. `Bu konuda kararlıyız, üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız.¨

`GÜVENLİK GÜÇLERİNİN OPERASYONLARI BIRAKMASI BEKLENEMEZ`

Erdoğan bir başka soru üzerine, terörle mücadele takvim açıklamanın doğru olmadığını belirterek, bu takvimi terörle mücadele edenlerin belirlediğini vurguladı. Terör örgütünün süratle silah bırakmasını, terör noktasındaki sıkıntıların insanlık adına mutlu bir sona kavuşturulmasını temenni eden Erdoğan şöyle devam etti:

¨Terörün hiç bir zaman ne içinde yer alanlara, ne de bölgesine faydası değil, sadece zararı olmuştur. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün güvenlik güçlerimizle biz, terör güçlerine karşı mücadele konusunda kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ama terörün olmadığı yerde hiç bir zaman ihtiyat elden bırakılmaz. Güvenlik güçleri her zaman operasyoneldir. Güvenlik güçlerinden operasyonları bıraksın gibi bir talep olamaz. Güvenlik gücü her an operasyonu yapacak vaziyettedir. En önemli özelliği budur. Bunu bırakması beklenemez.¨

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title