Haberler

Erdoğan Azerbaycan'a Gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Ziyaretinin Son Dönemde Kamuoyunu Meşgul Eden Yanlış Anlama ve Algılamaların Giderilmesine Vesile Olacağını Umduğunu Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin son dönemde kamuoyunu meşgul eden yanlış anlama ve algılamaların giderilmesine vesile olacağını umduğunu söyledi.

Erdoğan, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Azerbaycan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada,

Erdoğan, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'a yapacağı çalışma ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik edeceğini belirtti.

Ziyareti sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapacağı görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri kapsamlı bir şekilde görüşme fırsatı bulacağını belirten Erdoğan, Azerbaycan Parlamentosu'nda milletvekillerine hitap ederek, Türkiye'nin dünya ve bölge siyaseti konusundaki düşüncelerini açıkça ortaya koyacağını kaydetti.

Erdoğan, son dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine yönelik basında çok olumsuz haberler yayımlandığını belirterek, şöyle konuştu:

''Gerek Azerbaycan basınında gerekse Türkiye basınında bu haberler iki ülke halkları arasında birçok sıkıntılara ne yazık ki neden oldu. Bu arada gidip gelen bazı parlamenterlerin yaptığı açıklamalar adeta buna tuz biber oldu. Türkiye'nin kardeş ülke Azerbaycan'ın çıkarlarını nasıl bugüne kadar savunduysa bundan sonra da savunacağı konusunda kimsenin en ufak bir tereddütü şüphesi olamaz, olmamalıdır. Aramızda bir sorun olmadığını defaatle açıklamamıza rağmen bu tür girişimlerde bulunulması da bizleri ciddi manada üzmüştür. Türkiye ve Azerbaycan arasında ayrıcalıklı ve dostane ilişkiyi zedelemeye matuf bu tür olumsuz kampanyalar karşısında bir kez daha iki ülke ilişkisinin çok güçlü ve kardeşlik kültürüne dayalı olduğunu özellikle vurgulamak isterim.

Bu çerçevede Azerbaycan ziyaretimin son dönemde kamuoyunu meşgul eden yanlış anlama ve algılamaların giderilmesine de vesile olacağını umuyorum.''

Başbakan Erdoğan, bu konudaki düşüncelerini Aliyev'le telefon görüşmelerinde paylaştığını belirterek, ''Bu ziyaretimizde baş başa görüşmek suretiyle tekrar bunları paylaşacağız. Gerek Türkiye-Azerbaycan gerek Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, tüm bunları bölgeyle ilgili olarak değerlendirme fırsatımız olacak. Kafkasya istikrar ve işbirliği platformunun tekrar ne anlama geldiğini, bu alanda ne gibi adımlar attığımızı, bunları görüşme konuşma fırsatımız olacak'' dedi.

Bu arada enerji konusunda atılan ciddi adımlar olduğuna da işaret eden Erdoğan, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis Erzurum-Şahdeniz... Bunun yanında yine atılacak bazı adımlar var '' diye konuştu.

Erdoğan, bu düşüncelerini Azeri kamuoyuna da güçlü bir şekilde vurgulamayı planladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title