Haberler

Erdoğan: AB Sürecimiz de İleriye Taşınacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Toplam 26 Maddeden Oluşan Anayasa Değişikliği Paketimizle Birlikte -Belki Biraz Daha Artabilir Bu Madde Sayıları - Ülkemizin Yeni Şartlarına Uyum Sağlayacak, Milletimizin Talep ve Beklentilerini Yerine Getirecek AB Sürecimizi de İleriye Taşıyacak Olan Bir Sürecin İçindeyiz' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketimizle birlikte -belki biraz daha artabilir bu madde sayıları- ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak olan bir sürecin içindeyiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) üyeleriyle yemekli toplantıda biraraya geldi.

Başbakanlık Resmi Konutundaki yemekli toplantıda bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin katılım öncesinde AB ile Gümrük Birliği anlaşması yapan tek ülke olduğuna işaret ederek, 15 yıldır Gümrük Birliğini başarıyla yürüten Türkiye'nin en büyük ticaret ortağının AB ülkeleri olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ihraç ürünlerinin yüzde 95'i sınai ürünlerinden oluşan Türkiye'nin, televizyon ve otobüs üretiminde Avrupa'da birinci, demirçelik, seramik ve büyük yat üretiminde üçüncü, otomotiv yedek parça üretiminde ve iletişim sektöründe dördüncü sırada yer aldığına dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, son 5 yılda Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların yaklaşık 70 milyar dolar olduğunu bildirerek, bunun 47.5 milyar dolarlık bölümünün AB ülkelerinden geldiğini söyledi.

Türkiye'nin finans sektörüne müdahalede bulunmayan tek OECD ülkesi olduğuna işaret eden Erdoğan, ABD ve Avrupa'da kriz sürecinde çok sayıda banka ve finans şirketi zor günler geçirirken Türkiye'de finansal sistemin krizden neredeyse hiç etkilenmediğini, hiçbir bankanın ve finans kuruluşunun ciddi zorluk yaşamadığını belirtti.

Erdoğan, Türkiye'de sanayi üretimindeki aylık artışların AB ortalamasının üzerinde olduğunun da altını çizdi.

-''TÜRKİYE AB'DEN ASLINDA YÜK ALMAYA GELİYOR''-

Türkiye'nin stratejik hedefi olan AB üyeliğine değinmek istediğini belirten Erdoğan, geniş bir toplumsal ve siyasi mutabakatla AB üyeliği yolunda kararlılıkla ilerlendiğini dile getirdi. Buna rağmen, sürecin doğasıyla asla bağdaşmayan bir şekilde ortaya çıkarılan siyasi engellerin kamuoyu nezdinde tepkiyle karşılandığı, milletin bu yöndeki motivasyon ve heyecanını da kırdığını ifade eden Erdoğan, AB tarafından verilen sözlerin ve atılan imzaların tartışmaya açılmasının, bu bağlamda Türkiye'nin AB üyeliğinin ve hatta Avrupalılığının adeta sorgulanmasının hakkaniyet ve ahdevefayla bağdaşmadığını söyledi.

Erdoğan, ''Türkiye AB'ye yük olmaya değil, Türkiye AB'den aslında yük almaya geliyor. Ama bunu anlamakta nedense zorlanıyorlar'' diye konuştu.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ-

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin şu sıralar AB süreci açısından büyük ehemmiyet arzeden bir sürecin içinde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketimizle birlikte -belki biraz daha artabilir bu madde sayıları- ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak olan bir sürecin içindeyiz.

Bizim bütün gayemiz demokrasi konusunda temel hak ve özgürlük konusunda, bağımsız ve tarafsız bir yargı konusunda ülkemizi çağdaş standartlara kavuşturacak düzenlemeleri gerçekleştirmektir.''

Türkiye'nin küreselleşen dünyada, değişen koşullara ayak uyduran nadide ülkelerden olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Gerek hükümet olarak yaptığımız reform ve değişiklikler, gerek toplumsal olarak değişen koşullara uyum sağlamamız Türkiye'nin son 7-8 yılda birçok alanda sıçramalar kaydetmesini sağladı'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin tarihi ve konumu nedeniyle hem Avrupalı, hem Orta Doğulu, hem Orta Asyalı, bunun yanında Kafkasları da kapsayacak şekilde çeşitli kültürlerle kesişmiş, kaynaşmış ve bu kültürlerle kolaylıkla iletişim kurabilmekte olduğunu belirterek, ''Böyle imkanları olan, böyle fırsatlar içeren bir ülkede yatırım yapmanız, her türlü kolaylığın tarafımızca da sağlanacağını bilmenizi özellikle istiyorum, çok çok büyük faydalar getirecektir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title