Haberler

Erdemir'in 6 Aylık Karı, 375.8 Milyon YTL

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) Grubu'nun, 2007'nin İlk Yarısında Net Karının, Yüzde 266 Artışla 375.8 Milyon YTL Olduğu Bildirildi.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Grubu'nun, 2007'nin ilk yarısında net karının, yüzde 266 artışla 375.8 milyon YTL olduğu bildirildi.

ERDEMİR Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, grubun net kar marjının yüzde 4.6'dan yüzde 13.2 seviyesine yükseldiği, yılın ilk yarısında net esas faaliyet karının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 oranında (185.9 milyon YTL) artarak 458.2 milyon YTL'ye yükseldiği belirtildi.

Net esas faaliyet kar marjının, bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 puan artarak yüzde 16.1'e yükseldiği belirtilen açıklamada, "Bu dönemde konsolide satış geliri, yassı ve uzun mamul piyasalarında devam eden olumlu gelişmelere bağlı olarak satış miktarlarındaki ve fiyatlarındaki artışın etkisiyle de 2006'nın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında (589.9 milyon YTL) artarak 2,837.5 milyon YTL olarak gerçekleşti. Başta slap ve kok olmak üzere hammade tedarik fiyatlarında gerçekleşen yükselişin etkisiyle

satışların maliyetinde yaşanan artışa rağmen satış gelirlerinde elde edilen yüksek performans brüt satış karının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 oranında artarak 363.1 milyon YTL'den 571.1 milyon YTL'ye yükselmesini sağladı. Grubumuzun yılın ilk yarısındaki brüt kar marjı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 4 puan artarak yüzde 16.2'den, yüzde 20.1'e yükseldi" denildi.

Açıklamada, geçen yılın ilk yarısında yüzde 4,0 seviyesinde olan faaliyet giderlerinin net satış gelirlerine oranının, 2007'nin ilk yarısında da değişmediği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"FAVÖK, 2007'nin ocak-haziran dönemlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 620.8 milyon YTL olurken, FAVÖK marjı da 2 puan artışla yüzde 21.9 seviyesine ulaştı. Grubumuzun net borç pozisyonu 2006 sonuna göre 131.1 milyon YTL azaldı, 2007'nin 6'ncı ayı sonu itibariyle de 1,174.5 milyon YTL'ye geriledi. Grubun sektördeki gücünü arttıracak olan dönüşüm ve modernizasyon yatırımları plan çerçevesinde devam ediyor. 2,735 milyon USD olarak görülen toplam yatırım harcamaları tutarının haziran ayı

sonu itibariyle yüzde 66'sı tamamlandı."

MOODY'S KREDİ NOTU OLARAK Ba3 VERDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, ERDEMİR Grubu'na yönelik ilk yaptığı derecelendirme çalışmasında grubu Ba3 (durağan) kredi notu ile değerlendirdiği belirtilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin de notu aynı seviyede bulunuyor. Moody's tarafından 12 Eylül 2007'de yayınlanan raporda kredi notunun ERDEMİR Grubu'nun yassı ve uzun mamulde Türkiye piyasasında sahip olduğu güçlü konumu, düşük maliyet yapısı ve organik büyümeyi destekleyen güçlü nakit yaratma kabiliyetini ve

yüksek katma değerli üretim yapısını güçlendirerek gelir istikrarı sağlamasına katkıda bulunacak modernizasyon yatırımlarını başarıyla tamamlayacağına ilişkin inancını yansıttığı belirtildi. Raporda ayrıca, grubun organik büyüme konusundaki disiplinli tutumu ve OYAK sahipliğinden olumlu etkilenen stratejilerindeki ve finansal politikasındaki tutarlılığın da derecelendirme aşamasında pozitif unsurlar olarak kabul edildiği, Moody's'in önümüzdeki yıllarda grubun mali yapısının daha da güçleneceği,

yatırımlarının tamamlanmasıyla 2009'dan itibaren istikrarlı şekilde pozitif serbest nakit akımı yaratılacağı düşüncesini paylaştığı ifade edildi" denildi.

Açıklamada, ERDEMİR Grubu'nun, Temmuz 2007'de Standard&Poor's tarafından da yine Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin notuna eşit olan BB- (durağan) kredi notu ile derecelendirildiği hatırlatılarak, gerek Moody's, gerekse Standard&Poors'un ERDEMİR Grubu'na yönelik değerlendirmelerinin grubun sağlam mali yapısı ve özelleştirme sonrasında kaydettiği ilerlemelerin uluslararası piyasalarda da tescili olduğuna işaret edildiği kaydedildi.

(BA-AK-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title