Haberler

Ercüment Aksoy: "Bölgesel Yönetimin Tavrı Irak Ticaretini Etkilemez"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (Deik) Türk-ırak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin Tavrı, Irak ile Ticari İlişkilerimizi Etkilemez;önemli Olan Bağdat Yönetiminin Tavrıdır" Dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, "Kuzey Irak bölgesel yönetiminin tavrı, Irak ile ticari ilişkilerimizi etkilemez;önemli olan Bağdat yönetiminin tavrıdır" dedi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK mevzilerine yönelik başlattığı kara operasyonunun Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilere etkisini değerlendiren Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Türkiye ile Irak arasındaki ticari faaliyetlerde ekim ayından beri düşüş yaşandığını ifade etti.

Ticaret hacminin daralmasında müteahhitlik hizmetlerinde yaşanan düşüşün önemli etkisi olduğunu ifade eden Aksoy, "Irak ile aramızda esas sorun iki gün önce başlayan kara operasyonundan kaynaklanmıyor. Bunu iyi değerlendirebilmek için ekimden bu yana olan sürece bakmalıyız. Burada Kuzey Irak bölgesel yönetiminin 2006 başından beri malum soğukluğunun da etkisi var. Ancak bu Türkiye için zaten önemli değil. Ankara'nın ekimden bu yana olan Irak politikasını çok doğru buluyorum. Kara harekatı da beklenen bir şeydi. Bağdat ile ilişkilerimizi muazzam üst seviyelerde, birbirimizle oyun oynayacak halimiz de yok. İstiyorsa Kuzey Irak, belirli malları başka yerlerden de alabilir. Bu Irak ticaretini negatif anlamda fazla etkilemez" şeklinde konuştu.

Yaşanan gerginliğin geçici bir durum olduğunu söyleyen Ercüment Aksoy, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin davet edilmiş olmasının Türkiye'nin Irak'ta kimin üzerine oynadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Aksoy, "İş hayatı biz DEİK Türkiye Irak İş Konseyi için ikinci planda. Operasyonun süresi konusunda dünyadaki tavra bakmak gerekir. Çeşitli AB ülkeleri, Brüksel, ABD; kimse uzun süreli bir harekatı tasvip etmiyor. Genelkurmay'ın ilk açıklamasında da Milli Güvenlik Kurulu'nda alınan kararlarda da bunun altı gayet güzel çizildi. Bu çok kısa sürecek bir harekat olacak; temennimiz de kısa sürmesi. Bu Ekim ayından bu yana gelen hava harekatlarının devamı niteliğinde bir operasyon. Göreceksiniz bizi negatif de etkilemeyecek. Kuzey Irak, Türkiye için o kadar da önemli değil. Türkiye'nin Irak politikası Bağdat merkezli tek parça Irak olduğu için alsa da olur almasa da olur" diye konuştu.

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin geçen sene müteahhitlik hizmetleri ile birlikte yaklaşık 4.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Aksoy, "ticaret hacmimiz, 2006 ve 2005 yılarında 7 milyar dolar idi. 2006 ve 2007 yıllarını ise müteahhitlik dahil 4.5-5 milyar dolar seviyelerinde kapattık. Bu sene bu rakamın düşeceğini düşünüyorum ama bunun sebebi terör örgütü PKK'dan dolayı bölgesel yönetimin bize karşı soğuk tavrı değil; zaten bu bizi negatif etkilemez" dedi.

Ticaret hacminin genişlemesinde esas önemli olanın devlet desteği olduğunu ifade eden Ercüment Aksoy, "Bütün devlet ihaleleri, alt yapı çalışmalarının ihaleleri, devlet kurumlarının ihaleleri Bağdat'tan çıkıyor. Bağdat'taki bu ihalelere maalesef Türk firmaları katılamıyor. Bu sorunların ne olduğunu ilgili kurumlara çözüm yollarıyla birlikte bildiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de DEİK olarak çıktığımızda bunu aktardık. Türk firmalarının devlet desteğinde Bağdat'taki ihalelere girmesi lazım.

Pozitif anlamda bize karşı sergilenen tavır ve Türkiye'nin Irak üzerindeki siyasi, kültürel ve ekonomik davranışından bu sene olmasa bile ticari hacmimiz önümüzdeki yıllarda 10 milyar dolar seviyelerine çıkacağını düşünüyorum. Temel sorunlardan biri, devlet destekliğinin eksikliği" şeklinde konuştu.

Irak'taki güvenlik sorununun düşünülenin aksine Türkiye'nin lehine olduğunu ifade eden Aksoy, "Çünkü güvenli bir Irak'ta tüm dünya firmaları cirit atar. O zaman rekabetçi gücümüz düşer. Asıl şu anda orda olup Irak'ın alt yapı çalışmalarında yardımcı olmak ve ticaret hacmini de artırmamız gerekir. Bu bağlamda Bağdat ile daha sıkı ilişkiler içine girip iş hayatını da Bağdat merkezli olarak yönlendirmeliyiz. Ama tabi ki her şeyi devletten beklemiyoruz. Özel sektörümüzün de daha girişimci, daha cesur olması lazım" diye konuştu.

(CY-CY-BA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title