Haberler

Erciyes Üniversitesi Belçika'da Uluslararası Bir Kongre Gerçekleştirdi

Bilimsel Çalışmaları ile Türkiye'nin İlk 10 Üniversitesi Arasında Yer Alan Erciyes Üniversitesi, Bu Kez Belçika'nın Anwers Kentinde Avrupalı Türklerin Sorunlarının Tartışıldığı Uluslar Arası Bir Kongre Gerçekleştirdi. Fransa, Almanya, Belçika ve Almanya'dan Çok Sayıda Üniversite, Avrupa'da Yaşayan Türklere Yönelik Etkinlikler Düzenlemek İçin Erciyes Üniversitesi'ne İşbirliği Teklifi Yaptı.

Bilimsel çalışmaları ile Türkiye'nin ilk 10 üniversitesi arasında yer alan Erciyes Üniversitesi, bu kez Belçika'nın Anwers kentinde Avrupalı Türklerin sorunlarının tartışıldığı uluslar arası bir kongre gerçekleştirdi. Fransa, Almanya, Belçika ve Almanya'dan çok sayıda üniversite, Avrupa'da yaşayan Türklere yönelik etkinlikler düzenlemek için Erciyes Üniversitesi'ne işbirliği teklifi yaptı.

Bilimsel çalışmaları ile Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Erciyes Üniversitesi, Belçika'nın Anwers kentinde başarılı bir kongre gerçekleştirdi.

22-23 Şubat 2008 tarihleri arasında "1. Uluslar arası Eğitim ve Kültür Bağlamında Avrupalı Türkler" adı altında gerçekleştirilen kongreye, Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinden 150'ye yakın bilim adamı katıldı.

Belçika'nın en önemli merkezlerinden birisi olan Anrwers Expo'da, Türkiye'nin Belçika Büyükelçisi Fuat Tanlay, Brüksel Hükümeti Devlet Bakanı Emir Kır, Anwers Başkonsolosu Ahmet Arda, Belçika Parlamentosu Türk milletvekilleri Meryem Almancı ve Hilal Yalçın, Brüksel Schaerbeeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, çok sayıda akademisyen ve öğretim üyesinin katılımı ile gerçekleştirilen açılış töreni, Erciyes Üniversitesi Uluslar arası Ofis Başkanı Prof. Dr. Faik Bilgili'nin konuşması ile başladı.

Prof. Dr. Bilgili, burada yaptığı konuşmada Erciyes Üniversitesi'ni bütün yönleri ile tanıtan bir konuşma yaptı ve üniversitenin uluslar arası alanda yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, Avrupalı Türkler Kongresi'nin Türkiye ve Avrupalı Türkler açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bu alanda yapılan ilk çalışma olması yönünden de kongrenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kongrenin açılış törenine katılan Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Fuat Tanla, yaptığı konuşmada, Erciyes Üniversitesi ve Belçika Türk Dernekleri Birliği'ne teşekkür ederek, Avrupalı Türkler Kongresi'nin Belçika'da gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Avrupa'da yaşayan Türklerin sorunlarının ortaya konması, belirlenmesi ve çözüm yolları ortaya konması açısından bu kongrenin önemli sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.

BelçikaÂ'nın Anvers Kentinin önemli mekanlarından Â'Expo HallÂ' konferans salonlarında bu yıl ilk defa düzenlenen '1. Uluslararası Eğitim ve Kültür Bağlamında Avrupalı Türkler Kongresi'nde Avrupalı Türklerin eğitim ve kültür meseleleri konuşuldu. Vatandaşların yanı sıra üniversiteli gençlerin de takip ettiği oturumlarda BelçikaÂ'da ki Türklerin sorunları ele alındı ve irdelendi.

Daha sonra konuşma yapan Doç. Dr. Nuran Bayram, Türklerin İsveç'te ki durumlarını ve İsveç hükümetinin uyguladığı 'göçmen' reformlarıyla ilgili bilgileri ortaya koyarak, "Genellikle TürkiyeÂ'den İsveç'e Konya Kentinin Kulu İlçesi'nden göç eden vatandaşların büyük bir çoğunluğunu oluşturduğunu bilmeyen yok. Kulu İlçesinde bir parka, geçtiğimiz yıllarda bir suikasta kurban giden Olof Palme'nin adının verildiği bir ahde-vefa örneğidir" dedi.

İki gün boyunca süren "1. Uluslar arası Eğitim ve Kültür Bağlamında Avrupalı Türkler Kongresi", Büyükelçi Fuat Tanla'nın, Brüksel'de ki büyükelçilik konutunda verdiği resepsiyon ile sona erdi.

Kongre bildirileri, önümüzdeki günlerde Erciyes Üniversitesi tarafından kitap haline getirilerek, Avrupa'nın tüm diğer üniversiteleri ile Türkiye üniversitelerine gönderilecek.

(SE-SE-Y) 28.02.2008 16:38 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title