Haberler

Erciyes Kış Sporları Müzesi'nde Tarihi Kayak Malzemeleri Sergileniyor

Erciyes Kayak Merkezi'nde Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Başkan Yardımcısı Mehmet Eğlenceoğlu tarafından açılan Türkiye'nin ilk kayak müzesinde 1900'lü yıllarda üretilen kayak takımları ve malzemeleri sergileniyor. Erciyes Kış Sporları Müzesi'nde, kayak takımlarının yanı sıra, kayak merkezine kurulan ilk telesiyej koltuğu, kar ezme makineleri parçaları ile aralarında Erdal İnönü'nün de bulunduğu, dağcı ve kayakçıların fotoğrafları da bulunuyor.

Türkiye'nin önemli kış sporları merkezlerinden biri haline gelen Erciyes Kayak Merkezi'nde bulunan ilk kış sporları müzesinde kayak takımları, malzemeleri sergileniyor. 1914 yılında Haliç Tersanesi'nde üretildiği belirtilen en eski kayak takımının da bulunduğu müzede ayrıca, Erciyes Dağı'na 1963 yılında yapılan ve 1996 yılında yenilenen tek koltuklu teleferik sistemi de bulunuyor. Erciyes'te kayak yapanların en eskisi 1946 yılında çekilen hatıra fotoğraflarının yanı sıra, ünlü siyasetçi Erdal İnönü'nün de 1954 yılında zirve tırmanışı yaptığı ve beraberindeki iki kişiyle birlikte çektirdiği fotoğraf yer alıyor. Müzeyi oluşturmak için yaklaşık 25 yıldır kayak malzemesi biriktirdiğini belirten Mehmet Eğlenceoğlu, her kayak merkezinde olması gerektiğini söylediği müzenin ilgi gördüğünü bildirdi.

Kayak ve dağcılık malzemeleri alım-satım işiyle uğraştığını ve bu ticaretle birlikte kayak severlerin kullanıp, ömrünü tamamladığını düşündüğü kayak takım ve malzemeleri alarak biriktirdiğini kaydeden Mehmet Eğlenceoğlu, bu malzemelerin gün geçtikçe çoğaldığını, bununla birlikte müze açmayı düşündüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin ilk kayak müzesi. İşletme olarak, kayak ve dağcılık malzemeleri alım-satım işiyle uğraşıyoruz. Dolayısıyla 1989 yılından itibaren, Kayseri'deki kayakçıların kayaklarını yenilemek için geldiklerinde, bize getirdikleri bu malzemeler bizi de şaşırttı" dedi. Oldukça eski ve orjinalliği korunmuş malzemelerin kendisine getirdiklerinde şaşırdığını anlatan  Eğlenceoğlu, "Orijinal, ahşaptan yapılma kayaklar var. Bunlardan bir tanesi üzerinde Türkiye Kayak Federasyonu'nun logosunun da bulunduğu bir kayak. Muhtemelen 1900 yılların başında yapılmış, Haliç Tersaneleri'nde üretilmiş bir kayak ve aynı kayakla da Sarıkamış'ta askerlerimiz, kış şartlarında vatan savunması yapmışlar. Kayak takımlarını gerekli bakımlarını yaparak muhafaza ettim. Burada bir müze açacağımı Erciyes Master Projesi ortaya çıktığında düşündüm. Erciyes'in anıları, Kayseri'nin kayak tarihini sergiliyoruz" diye konuştu.

Kayseri'deki eski kayakçılardan eski kayak takımı ve kıyafetlerini müzede sergilenmek üzere kendisine getirmelerini isteyen Mehmet Eğlenceoğlu şöyle devam etti:

"Türkiye'de ve Kayseri'de 1900'lü yılların başından beri yapıldığını bu malzemeler sayesinde görüyoruz. Yine snowboard ve botlar da sergilenmektedir. Teleferik sistemlerinin malzemelerinin parçalarını da zaman içinde toparlayıp, müzeye koyduk. Bu yıl kayaksever ziyaretçilerin yoğunluğuyla birlikte müze ziyareti de oldukça yoğundu. Müzede kayak takımları ve malzemelerinin yanı sıra Erciyes Kayak Merkezi'nde kullanılan teleferik ve telesiyej sistemlerinin parçaları da bulunuyor. Erciyes'te kayak yapanların en eski 1946 yılında çektirdiği fotoğrafların da sergilendiği müzede, ünlü siyasetçi Erdal İnönü'nün de aralarında bulunduğu 3 kişinin 1954 yılında zirve tırmanışı yaptığı fotoğrafta yer alıyor. Kış Sporları Müzesi'nde, Türkiye'nin farklı illerinden toplanan ve içinde Türkiye Kayak Federasyonu'nun 1940-1950 yıllarında yarışlarda kullandığı kayak takımlarıyla birlikte yaklaşık 75 kayak ve 10 snowboard malzemesi ile yaralanan kayakçıları taşımak için kullanılan ve kaydırılarak taşınan sedye, kayak takımı ayakkabıları, snowboard ayakkabıları kızaklar, kar ezme makinelerinin mekanik parçaları da bulunuyor. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erdal İnönü Kayseri Erciyes Haliç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title