Haberler

Erçakıca, Papadopulos'un Görüşme Zeminini Yok Etmeye Çalıştığını İddia Etti

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos'un Görüşme Zeminini Yok Etmeye Çalıştığını Belirtti. Sözcü, Ayrıca, Rusya'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Koşulsuz Açık Desteğinin, Çözüm Çabalarına Katkı Sağlamayacağını Belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Tasos Papadopulos'un görüşme zeminini yok etmeye çalıştığını belirtti. Sözcü, ayrıca, Rusya'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne koşulsuz açık desteğinin, çözüm çabalarına katkı sağlamayacağını belirtti.

Erçakıca, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Rum Yönetimi Lideri Papadopulos'un, hafta sonu Simerini gazetesinde yayımlanan söyleşisinde dile getirdiği bazı görüşlerini değerlendirdi. Papadopulos'un, Birleşmiş Milletler (BM) kapsamlı çözüm planı temelindeki çözüm arayışlarına katılmayacağını açıkça ilan ettiğini belirten Erçakıca, "Papadopulos, son yıllardaki bütün faaliyetlerinin bu plandan kurtulmak olduğunu da itiraf ederek, büyük emekler verilerek ortaya çıkmış olan birikimi bir

çırpıda çöpe atmak niyetini sergilemiştir" dedi. Sözcü, Papadopulos'un bu çabasına karşılık, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, "muhtemel bir anlaşma arayışı sırasında her iki tarafın da kullanabilecekleri, geçtiğimiz yıllar boyunca halihazırda üzerinde çalışılmış olan önemli miktarda çalışma ve kabul edilmiş parametreler konusundaki temel anlaşmalara dayalı olacağı" görüşünde olduğunu anımsattı.

Papadopulos'un, "Söylemekten yorulmayacağım.'Son' fırsatlar yoktur" şeklindeki sözlerine de dikkat çeken Erçakıca, Rum liderin, Şubat sonrasındaki inisiyatifleri de sonuçsuz bırakmaktan çekinmediğini ilan ettiğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Papadopulos'un söz konusu söyleşide, "Türkiye'nin Avrupa perspektifini kesintiye uğratırsak, elimizde Türkiye'ye karşı hangi baskı unsuru kalacak?" dediğine değinerek, "Papadopulos, Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı çözüm planına 'hayır' dedikten sonra, haksızca elde ettiği AB üyeliğini Kıbrıs sorununa kendi istediği çözümü dayatmak için kullanma gayreti içinde olduğu bu söyleşi ile bir kez daha açığa çıkmıştır" şeklinde konuştu. Erçakıca ayrıca, Papadopulos'un çözüm

zeminini yok etme, sorunu çözümsüzlüğe itme ve Türkiye'nin AB üyeliği sürecini Türkiye ve Kıbrıs Türk halkı aleyhine kullanma çabalarının sonuçsuz kalacağını ifade etti.

Öte yandan, Rusya'nın Kıbrıs sorununun çözümü için yapıcı rol oynamak niyetinde olmadığını söyleyen Erçakıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyareti, "üzücü ve olumsuz bir gelişme" olarak değerlendirdi. Rusya'nın Kıbrıs konusundaki tutumu konusundaki endişelerini belirten sözcü, "Lavrov'a, 2005 yılında Kıbrıs'a yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmemesinin üzüntüyle karşılandığının belirtilmiş olmasına rağmen, aynı hatayı ısrarla tekrarlamasının, BM

Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan bir ülkenin sergilemesi gereken hakkaniyetli tutumla bağdaşmadığını gösteriyor" dedi.

2004 yılında yapılan referandumlardan sonra Kıbrıs'a yönelik daha dengeli bir politika izlemesi beklenen Rusya'nın, bu beklentileri boşa çıkardığını ifade eden Erçakıca, "Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde adeta 'Rum militanı' gibi davranmaya devam etmekte ve 'Rum tarafınca reddedilen ifadelerin Güvenlik Konsey'i tarafından onaylanmayacağını' söyleyecek kadar diplomatik teamülleri zorlamaktadır" dedi.

Erçakıca, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un politikasına verdiği açık desteğin, sonuçta Kıbrıs'ta çözümsüzlüğü sürdürmeye yardımcı olacağının açık olduğunu söyledi.

(MG-PNR-PNR-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title