Haberler

AK Partili Ensarioğlu: Devlet Öcalan'la Görüşmeyi Sürdürüyor

Güncelleme:

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, PKK lideri Öcalan'la devlet arasında görüşmelerin sürdüğünü, Öcalan'ın duruşunun PKK'dan daha milli olduğunu söyledi.

Sürecin yeniden başlaması için hükümetin şartının "PKK'nın Türkiye'deki silahlı varlığına son vermesi" olduğunu söyleyen Ensarioğlu, "devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin sürdüğünü" belirtti. Ensarioğlu, " Öcalan'ın duruşu daha milliydi. PKK'nınki değil. Biz Öcalan'ın etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz" dedi.

İşte BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu'yla yaptığı röportajın ilgili kısmı:

"ÖCALAN'IN DURUŞU DAHA MİLLİ, PKK'NINKİ DEĞİL"

Siz o zaman Abdullah Öcalan'ın şu anda PKK ve HDP'yi eleştiren bir konumda olduğuna inanıyorsunuz…

Devlete de eleştirel bir konumda olabilir, ben onu söylemek istemiyorum. Önce ben şunu söylüyorum Öcalan'ın duruşu daha milliydi. Orta Doğu'nun barışına ve Türkiye'nin bugünkü çözüm sürecine uygun yöntemler geliştirmesine katkı sunuyordu ancak PKK'nın duruşunu çok milli olarak görmüyorum.

Orta Doğu'daki gelişmelerden çok fazla etkilenip tavırlarını Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne dair bir pozisyon alma yerine Ortadoğu'daki güç dengelerinin bir parçası olma şeklinde tavır aldığı kanaatindeyim.

"BİZ ÖCALAN'IN POZİSYONUNU KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Ama o halde, eğer dediğiniz gibi bir durum varsa ve Öcalan kamuoyuna görüşlerini bildirirse bu sizin, hükümetin de çıkarına olmaz mı?

Bakın, bu bir satranç gibidir. Öyle sizin dediğiniz gibi Öcalan'ı sürekli basın karşısında tutarak anlamsızlaştırırsınız, etkisizleştirirsiniz, itibarsızlaştırırsınız.

Bunu biraz şunun için de soruyorum… Süreç boyunca birçok kez gerilimler yaşandı. Ama o dönemde görüşmeler vardı ve o görüşmeler üzerinden Öcalan açıkça görüşlerini bildiriyordu…

Biz Öcalan'ın pozisyonunu korumaya çalışıyoruz, etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz.

"DEVLET VE ÖCALAN ARASINDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

Şu anda devletle Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor mu?

Mutlaka…

Ama bu görüşmeler sadece devletin bilgisi dahilinde…

Devletin bilgisinde. Faydalı olacağına kanaat getirildiği zaman bu, farklı kesimlerle de devam eder.

Bu görüşmeler üzerinden varılması mümkün olan bir yer var mı?

Muhakkak. Benzer dünya örneklerinde çatışmaların yeniden başladığı dönemlerde bile devlet gizli görüşebilmiştir ancak. Yani açık görüşmeler gizli görüşme şeklinde devam eder.

Görüşmelerin içeriğiyle ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

Ben de bilemem o kadar.

"ÖCALAN'IN TEK BAŞINA YAPACAĞI BİR ŞEY YOK"

Devletin Öcalan üzerinden bir süreç yürütmek istediği HDP ve PKK'yı geriye atmak istediğine yönelik yorumlar var. Böyle bir şeyin gerçekliği var mı? Öcalan'la daha çok iletişim halinde olup diğerlerini biraz geriye atıp bir süreç yürütmek mümkün mü?

PKK ve Öcalan doğru bir koordinasyon içinde olmadığı zaman hiçbirinin tek başına yapabileceği bir şey yoktur. Tek başına Öcalan'la görüşürseniz, bunu siz PKK'ya aktaramazsanız, PKK'nın bu yönde tavır almasına fırsat vermezseniz veya HDP'nin buna katkı sunarak kendi kitlesini ikna yönünde bir çabası, rolü olmazsa, hiçbirinin tek başına bir anlamı yoktur.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Galip Ensarioğlu Abdullah Öcalan Diyarbakır Ak Parti Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (35)

Hadi bakalım:

Satılmışlar bize ne yapacağımızı söylemesin zaten sizlerin derdi kürt halkı değil paradır para olmasaydı kürtlere zülm eden akpden aday olmazdın

23
5
yanıtYanıtla
ZULÜMMÜ:

BUGÜNE DEK HİÇ KİMSENİN TANIMADIĞI KADAR AYRICALIK TANINDI KÜRTLERE AKP HÜKÜMETİ TARAFINDAN. YAZIK Kİ SİZ HALA SİLAHLARI BIRAKMDINIZ

yanıt1
yanıt1
derikliMobil-ANDROID:

akılsızlar devlet apo yu asabilirmi seve seve bakacak allahın emriylede vefat etse ne olacağını hayal bile edemesiniz

11
2
yanıtYanıtla
Alim Gül:

ETME YA, İLLAKİ ÖCALAN AŞKINIZ ÇIKACAK MEYDANA, BIRAKIN ŞU BEBEK KATİLİNDEN MEDET UMMAYI

4
8
yanıtYanıtla
devletmi kuklami münafikmi ?:

akp ye oy veren arkadaslar !!! daha kac vekiliniz pkknin temsilciligini yapiyor, ümmet diyorsunuz ümmet düsmanlarina, bayrak diyorsunuz bayrak düsmanlarina osmanli torunuyuz diyorsunuz osmanli düsmanlarina oy verip seciyorsunuz. . . lahanami tursumu bozuk ?

7
4
yanıtYanıtla
TÜRK ASKERİ:

YAZIKLAR OLSUN HİNATETİN ADANI AÇILIM KOYDUNUZ

6
5
yanıtYanıtla
EMRE:

Devlet apoyu iyi kullanırsa pkk hdp de çözülmeler artacaktır kürtlerinde kafası karışacak

1
10
yanıtYanıtla
CEPNI TÜRK:

AKP LILER ? DÜSÜNCENIZI ALALIM !?

10
0
yanıtYanıtla
truva atı:

bunlar bopun truva atlarıdır bunlar ülkenin başına bela olan asalaklardır

9
1
yanıtYanıtla
one minute:

7 hazirandan sonra verilen şehitlere daha çok üzülüyorum vatan için değil akp nin ve rte nin iktidarı için olduğunu düşünüyorum

10
0
yanıtYanıtla
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title