Haberler

Ensar Buluşmaları

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Türkiye'de artık çok şey değişti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de artık çok şeyin değiştiğini, faizlerin düştüğünü, ekonomi alanında istenilen hedeflere hızla ulaşıldığını, çevre coğrafyalarla dahi ilgilenen büyük bir ülke olunduğunu ve Türkiye'nin daha da büyüyeceğini belirtti.

Ensar Vakfı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Vakfın her hafta düzenlediği "Ensar Buluşmaları"na katılan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'nin Ekonomi Gündemi" konulu konferans verdi. Konuşmasına belediye başkanlığından milletvekilliğine uzanan süreci ve Denizli'de yaptığı çalışmaları anlatarak başlayan Zeybekci, ekonominin içinden gelerek, tecrübelerle bu yolda devam ettiğini ifade etti.

1982'den sonra ekonomide iyi bir ivme yakalandığını belirten Zeybekci, 1993-1994 yıllarından sonra ülkenin büyük bir girdaba sürüklendiğini bildirdi. Sosyal güvenlik alanında büyük hatalar yapıldığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"34-35 yaşındaki vatandaşlarımız emekli edildi. Ülke ekonomik krize sürüklendi. Üstelik 28 Şubat krizi yaşadık. O dönemde sadece milletin iradesi değil, millet tamamen ayaklar altına alındı. Kendi ağızlarıyla bin yılın intikamını aldıklarını söylediler. Bu süreçte biz 2001-2002 yıllarına geldik. Yüzde 7000 faizleri gördük, üç haneli enflasyon rakamları gördük."

IMF'nin 1 milyar dolarlık kredi vermek için öne sürdüğü temel şartın Türkiye'deki kamu bankalarının yok edilmesi olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları bildirdi:

"O dönemde Halk Bankası'nın 350 civarında şubesinin kapatılarak bankanın satışa çıkarılması, satılmadığı takdirde de kapatılması söz konusuydu. Fransızlar banka için iyi bir teklifte bulunmuş fakat bunun için bir şart öne sürmüşlerdi. Bankaya 800 milyon dolar sermaye nakli yapılması halinde satın alacaklarını beyan etmişlerdi. 2008-2009 yıllarına gelindiğinde dünyada yaşanan global krizle Türkiye bir de Anayasa Krizi yaşadı. Bu krizi, 28 Şubat'ın devamı niteliğinde oldu."

Geçen hafta Malezya'da bulunduklarını belirten Zeybekci, "2008 yılında onlarda IMF ile bağlantıya geçmişler. IMF ne dediyse tersini yaparak başarıya ulaştıklarını söylediler. Cennetmekan Sultan Abdülhamit Han da böyle yaparmış. Onlar ne diyorsa tersini uygularmış" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de artık çok şeyin değiştiğine dikkati çeken Zeybekci, faizlerin düştüğünü, ekonomi alanında istenilen hedeflere hızla ulaşıldığını, 3. Havaalanı inşaatı, 3. Köprü, tüp geçitler gibi büyük projelere imza atıldığını, çevre coğrafyalarla dahi ilgilenen büyük bir ülke olunduğunu ve Türkiye'nin daha da büyüyeceğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kırgızistan Cumhurbaşkanının yemin törenine gittiklerini anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan Kırgızistan'ın bize olan 100 milyon dolarlık banka borcunu sildi. İşte büyük devlet olmak budur. Üç, beş lira için ayaklar altına alınan gururumuzu hatırlayın."

Bu dönemde ortak tarih ve ortak dinin paylaşıldığı coğrafyalarla Türkiye'nin her alanda iletişim halinde olmasının önemini vurgulayan Zeybekci, tüketim alışkanlıklarını belirlenip, üretip ekonomi alanında büyük atılımlar yapılması gerektiğini, bu bağlamda tarihten müthiş bir miras kaldığını ve bunu değerlendirerek ekonominin daha ileri götürülebileceğini ifade etti.

Konferans sonrasında Ensar Vakfı Ankara Şube Başkanı Av. Ercan Poyraz, Bakan Zeybekci'ye plaket takdim etti. Ensar Buluşmaları Ku'ran-ı Kerim tilavetiyle son buldu. Konferansın ardından Poyraz ve vakıf yöneticileriyle sohbet eden Bakan Zeybekci, vakfın çalışmalardan övgüyle bahsederek, tebriklerini iletti.

Konferansa, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, TETAŞ Genel Müdür Münib Karakılıç, Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri, Genel Müdürü Naim Gürhan Keskin, Merkez Bankası eski Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, RTÜK Başkan Yardımcısı Hikmet İnce, Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, Server Vakfı Başkanı Ersönmez Yarbay çok sayıda bürokrat, akademisyen ve siyasetçi katıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

28 Şubat Denizli Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title